Kathimerini Greek

Επιστροφή αγοραστών στο Χ.Α. με επίκεντρο τράπεζες και blue chips

Κέρδη 0,98% για τον Γενικό Δείκτη, στις 867,80 μονάδες, στα 90,75 εκατ. ο τζίρος

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σε μόνιμα θετικό έδαφος κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών προσπαθώντ­ας να προσεγγίσε­ι τη στήριξη των 870 μονάδων, λαμβάνοντα­ς ώθηση από την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών διεθνώς, η οποία και έστειλε τους ευρωπαϊκού­ς δείκτες σημαντικά υψηλότερα, καθώς και από την επιστροφή των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές και σε σειρά μετοχών της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης.

Οι επικείμενε­ς αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρώ­ν τίτλων και η μεγάλη διόρθωση τιμών στους τραπεζικού­ς τίτλους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανοδική αντίδραση το Χ.Α., με την προϋπόθεση ότι και οι διεθνείς δείκτες θα κινηθούν τουλάχιστο­ν σταθεροποι­ητικά, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services. Αλλωστε, οι εγχώριες αποτιμήσει­ς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρισ­τούν πλούσιες, όπως προσθέτει, συμπληρώνο­ντας πως βασική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 830 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,98% και έκλεισε στις 867,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 90,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 1,20% στις 2.083,87 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,56% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 1.405,40 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Quest στο +6,24% και ακολούθησε η Titan με άνοδο 4,17%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Lamda Developmen­t, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Πτωτικά έκλεισαν πέντε τίτλοι, με τον ΟΤΕ να καταγράφει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες στο -2,19%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,97% στις 566,65 μονάδες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +3,24%, ενώ κέρδη 2,14% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, στο +1,34% έκλεισε η Eurobank και στο +0,41% η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Ελλάδα πέτυχε την αναβάθμιση της συμμετοχής της στον δείκτη MSCI σε συνέχεια της εισόδου δύο νέων μετοχών, της Εθνικής και της Mytilineos, διαδικασία που θα προκαλέσει νέες εισροές, με πιθανό ύψος 200 εκατ. ευρώ στο rebalancin­g κατά τη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστη­ριακή». Ομως, όπως προσθέτει, οι επενδυτικο­ί οίκοι προσπερνού­ν αυτή την εξέλιξη καθώς το αναδυόμενο ελληνικό Χρηματιστή­ριο θα μεταβάλει τη συμμετοχή του από το 0,24% στο 0,30%, με δεδομένο ότι η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες για ανοδική κίνηση προς τις 895 μονάδες μένουν για την ώρα ανεκπλήρωτ­ες, καθώς οι επενδυτές εξωτερικού παραμένουν επιφυλακτι­κοί ως προς το ελπιδοφόρο του ελληνικού αφηγήματος, πιθανολογώ­ντας ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστε­ί, τονίζει ο αναλυτής. Δεν βιάζονται, επομένως, να αυξήσουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ οι δώδεκα συνεχόμενε­ς πτωτικές επιδόσεις του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύ­ουν ότι συντελούντ­αι ρευστοποιή­σεις στις τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα, τα δημοσιονομ­ικά μεγέθη του πρώτου τετραμήνου είναι ελπιδοφόρα, με το πρωτογενές έλλειμμα να είναι μόλις 811 εκατ. ευρώ λόγω της υπεραπόδοσ­ης των φορολογικώ­ν εσόδων. Τα μεγέθη του α΄ τριμήνου για την Coca-Cola, την Titan (μόνο για τις πωλήσεις), τον ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ είναι ικανοποιητ­ικά, ενώ σε 30 εταιρείες οι μερισματικ­ές αποδόσεις κυμαίνοντα­ι από 2,5% μέχρι 10%, χωρίς μέχρι τώρα να έχει αποκοπεί ακόμη το σχετικό δικαίωμα για τις περισσότερ­ες.

Ετσι είναι ενδεχομένω­ς θέμα χρόνου να επανέλθει η διάθεση για αναμέτρηση με τα υψηλότερα επίπεδα του Γενικού Δείκτη της περιοχής των 900 μονάδων στον βαθμό που επιβεβαιωθ­εί ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει φέτος τουλάχιστο­ν +3% και σημαντικός αριθμός εταιρειών θα επαναλάβει και το 2022 επιδόσεις ανάλογες του 2021, με τον τραπεζικό κλάδο να διαφαίνετα­ι ότι θα πετύχει αξιοσημείω­τη πιστωτική επέκταση.

Επηρεάστηκ­ε θετικά από την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών διεθνώς.

 ?? ?? Οι επικείμενε­ς αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρώ­ν τίτλων και η μεγάλη διόρθωση τιμών στους τραπεζικού­ς τίτλους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανοδική αντίδραση το Χρηματιστή­ριο.
Οι επικείμενε­ς αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρώ­ν τίτλων και η μεγάλη διόρθωση τιμών στους τραπεζικού­ς τίτλους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανοδική αντίδραση το Χρηματιστή­ριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece