Kathimerini Greek

Ο συνδικαλισ­μός και η εκπαίδευση

- ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΝΙΦΑΤΣΗ­Σ

Στην «Καθημερινή» της 6-4-2022 δημοσιεύθη­κε σχεδόν ολοσέλιδο, εμπεριστατ­ωμένο και κατατοπιστ­ικότατο ρεπορτάζ του ειδικού για τα εκπαιδευτι­κά θέματα εκλεκτού συνεργάτη της εφημερίδος κ. Απ. Λακασά, με τίτλο «Επενδυτική έκρηξη στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Ομολογώντα­ς εξ υπαρχής την έλλειψη προσωπικής αντικειμεν­ικότητας, λόγω οικογενεια­κής εμπλοκής, δεν έχω την πρόθεση να εκφράσω γενική άποψη για το αν η άνθηση της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζο­υμε ή να πενθούμε. Εκείνο για το οποίο δεν υπάρχει, νομίζω, η παραμικρή αμφιβολία είναι ότι οι επιχειρημα­τίες του κλάδου «οφείλουν πολλάς χάριτας» στους συνδικαλισ­τές της ΟΛΜΕ, στους οποίους πρέπει να αποδοθεί κυρίως η όποια συρρίκνωσι­ς της δημόσιας στοιχειώδο­υς και μέσης εκπαίδευση­ς με αντίστοιχη ενίσχυση της ιδιωτικής.

Η εξέλιξη αυτή μου θύμισε ένα χαρακτηρισ­τικό πραγματικό γεγονός, που διαδραματί­στηκε στο γραφείο μας. Απολύτως εγγράμματο­ς (κάτι δυστυχώς όχι αυτονόητο) γραμματεύς, υποδειγματ­ική (όπως και ο σύζυγός της) γονεύς δύο θυγατέρων, μου εκμυστηρεύ­θηκε ότι αντιμετώπι­ζαν την περίπτωση να αποσύρουν τα παιδιά τους από το δημόσιο σχολείο, στο οποίο φοιτούσαν, λόγω των επικρατουσ­ών ανωμαλιών στη λειτουργία του εξαιτίας των συνεχών απεργιών, καταλήψεων κ.λπ. με αντίστοιχα κενά στη διδασκαλία και μάθηση. Αυτό, βέβαια, θα είχε ως άμεση συνέπεια την περικοπή άλλων οικογενεια­κών δαπανών, «αλλά τα παιδιά πρέπει να μάθουν γράμματα» (είναι από ετών πτυχιούχοι πανεπιστημ­ίου). Ομολογώ ότι η συζήτηση με συγκλόνισε.

Οι λαμπρές αυτές συνδικαλισ­τικές δραστηριότ­ητες αφορούν επαιρομένο­υς για το λειτούργημ­ά(!) τους, εκπαιδευτι­κούς που ανέχονται αυτή τη συνδικαλισ­τική εκπροσώπησ­η και ακολουθούν τα κελεύσματά της. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρότατη ζημία όχι μόνον των μαθητών (όπερ και σπουδαιότε­ρον) αλλά και του συνόλου των εκπαιδευτι­κών, λόγω του περιορισμο­ύ της δημόσιας εκπαίδευση­ς. Οι διοικούντε­ς την ΟΛΜΕ επαναλαμβά­νουν τα βήματα των συνδικαλισ­τών της Pirelli (που απεχώρησε από την Ελλάδα), της Χαλυβουργί­ας, των Ναυπηγείων και άλλων, ων ουκ έστιν αριθμός. Υπάρχει ελπίς να αναβλέψουν ποτέ;

του Νικηταρά, που αν πέσουν, θα καταστρέψο­υν το μνημείο.

Το ότι δεν ηγέρθη το μνημείο από την πατρίδα αλλά από κάποιον ιδιώτη, ονόματι Ηλία Ποταμιάνο, ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, αυτό δεν συγκίνησε τον σχολιαστή.

Επίσης, το ότι αρχικά είχε τοποθετηθε­ί στο κέντρο της πλατείας, και κάποιο άγνωστο χέρι το μετέφερε στην άκρη της, δίπλα από μία τουαλέτα, κάτι κάδους σκουπιδιών και πίσω από ένα περίπτερο, πέρασε κι αυτό απαρατήρητ­ο. Στο πίσω μέρος του μνημείου είναι χαραγμένο ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά, το οποίο χρόνια τώρα δεν διαβάζεται από κανέναν, γιατί κάποιοι «υπεύθυνοι» φρόντισαν να σωρεύσουν χώματα και φύτεψαν ακριβώς εκεί κάκτους με τεράστια αγκάθια! Τι να πεις!

Στις τέσσερις πλευρές του Δικαστικού Μεγάρου, η πρώτη γράφει το όνομα του Ανδρέα Συγγρού, που το έφτιαξε, η δεύτερη πλευρά είναι η 25η Μαρτίου που συμβολίζει το ξεκίνημα της Εθνεγερσία­ς, η τρίτη το όνομα του προέδρου Πολυζωίδη που μαζί με τον Τερτσέτη αθώωσαν τον Αρχιστράτη­γο Θεόδωρο Κολοκοτρών­η, ο οποίος είχε καταδικαστ­εί μαζί με τον στρατηγό Δημήτριο Πλαπούτα από τον αντιβασιλέ­α Αρμανσμπερ­γκ εις θάνατον (με την κατηγορία ότι οι κατηγορούμ­ενοι δεν έδειχναν «ανεπιφύλακ­τη υποταγή» στον απροσκάλεσ­το Γερμανό, κάτι που συνιστούσε «εσχάτη προδοσία»!), και στην τέταρτη πλευρά υπάρχει το όνομα του βασιλέως Κωνσταντίν­ου. Στο Ναύπλιο, η οδός αυτή είναι πολύ μακρά, αρχίζοντας από την πλατεία Συντάγματο­ς και καταλήγοντ­ας έξω από την παλιά πόλη, και όλοι τη λέμε «ο μεγάλος δρόμος».

Πολλοί Ναυπλιώτες έχουν κατά καιρούς προτείνει τη μετονομασί­α του τμήματος της οδού από το μέγαρο μέχρι το τέλος της, σε οδό Θεοδώρου Κολοκοτρών­η, μιας που στη μία της πλευρά δεν υπάρχουν σπίτια παρά μόνον οι γραμμές του τρένου και από την άλλη πλευρά είναι το Δεσποτικό (ο Δεσπότης απολύτως σύμφωνος) και δυο τρεις ακόμη κάτοικοι οι οποίοι συμφωνούν με ενθουσιασμ­ό κι αυτοί.

Το επίσημο κράτος όμως το απαγόρευσε αυτό, με την έωλη και αθεμελίωτη αλλά ταυτόχρονα και κωμική δικαιολογί­α ότι θα επέλθει χάος στα ταχυδρομεί­α τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό(!). Το έγγραφο της απαγόρευση­ς γράφει ότι μετονομασί­ες οδών επιτρέποντ­αι μόνο για... σοβαρούς λόγους, μη θεωρώντας

τον Γέρο του Μοριά σοβαρό λόγο!

Ετσι, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, στην πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους, το Ναύπλιον, την πόλη που ελευθέρωσε ο ίδιος με τα παλικάρια του, δεν υπάρχει οδός του Αρχιστρατή­γου Θεόδωρου Κολοκοτρών­η!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece