Kathimerini Greek

Το bullying είναι ευθύνη όλων μας

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«προπηλακισ­µός», «βιασµός χαρακτήρα», όλες αυτές οι εκφράσεις και άλλες τόσες περιγράφου­ν στη γλώσσα µας το bullying. Το προτιµάµε. Είναι σύντοµο, περιεκτικό και, το κυριότερο, είναι «µοντέρνο». Οι δράστες και τα θύµατά τους ανήκουν στον κόσµο µας. Μην ανησυχείτε. ∆εν πρόκειται να ηθικολογήσ­ω για την καθαρότητα της γλώσσας µας, για την παραβίαση των συνόρων της από ξένες εκφράσεις. ∆εν νοµίζω ότι ενδιαφέρει. Εκείνο, αντιθέτως, που ενδιαφέρει είναι ότι οι λέξεις που χρησιµοποι­ούµε επηρεάζουν τον τρόπο µε τον οποίον αντιµετωπί­ζουµε τα φαινόµενα που καλούνται να περιγράψου­ν. Εξηγούµαι. Οταν λες έκανα τσεκ ιν στο αεροδρόµιο, η πράξη δεν επηρεάζετα­ι από την αγγλική έκφραση – αλήθεια, ποια θα ήταν η ελληνική; Οταν όµως λες ότι το 14χρονο παιδί στα Σεπόλια έπεσε θύµα bullying από µια συµµορία συµµαθητών του, είναι σαν να εντοπίζεις ένα φαινόµενο που χρήζει ειδικής µεταχείρισ­ης και αντιµετώπι­σης. Λες και ανακαλύψαµ­ε έναν καινούργιο ιό και ψάχνουµε το εµβόλιο. Στα χρόνια µας, εκτός από την κόβιντ, µας ήρθε και το µπούλινγκ. Και τώρα τι κάνουµε; Πώς θα σταθούµε απέναντι στην επιδηµία βίας στο σχολικό περιβάλλον; Θα προσθέσουµ­ε στον ποινικό κώδικα και άρθρο για το µπούλινγκ;

Ας µην κρυβόµαστε πίσω από το δάχτυλό µας. Ο εκφοβισµός, η ταπείνωση των αδυνάµων από οµάδες που θέλουν να επιδείξουν τη δύναµή τους, είναι τόσο παλιό φαινόµενο όσο και η έξαρση της ακµής στην εφηβεία. Τι έχει αλλάξει; Και για ποιο λόγο το φαινόµενο έχει πάρει τα χαρακτηρισ­τικά της επιδηµίας; Επειδή έχει αλλάξει το σχολικό περιβάλλον. Επειδή η πειθαρχία δεν θεωρείται πλέον µέρος της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς. Επειδή οι διδάσκοντε­ς έχουν χάσει το κύρος τους διότι δεν έχουν τρόπο για να τιµωρήσουν την παραβατικό­τητα. Φοβούνται τις συµµορίες, φοβούνται τους γονείς που θα τους ζητήσουν τον λόγο επειδή τιµώρησαν τους κανακάρηδέ­ς τους που δεν έκαναν τίποτε κακό. Κάτι νεράντζια πέταξαν σ’ ένα συµµαθητή τους. Φοβούνται το υπουργείο, που µε τη σειρά του φοβάται τους ψηφοφόρους. Ο Πλάτων το γράφει expressis verbis: όταν ο δάσκαλος φοβάται τον µαθητή, τότε γεννιέται η τυραννία. Ο 14χρονος από τα Σεπόλια είναι θύµα της τυραννίας της βίας.

Γι' αυτό παρατάτε µας µε το bullying. Ο εκφοβισµός, ο ψυχολογικό­ς εκβιασµός ή και η σωµατική κακοποίηση δεν είναι εισαγόµενο­ς ιός. Ούτε είναι καινούργιο­ς. Τον ήξεραν και οι παππούδες µας, τον ξέραµε κι εµείς. Απλώς τον αφήσαµε να εξαπλωθεί και αφοπλίσαµε το σχολείο είτε από αµέλεια, είτε από φόβο, είτε επειδή µάθαµε ότι η αυθαιρεσία είναι συνώνυµο της ελευθερίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece