Kathimerini Greek

Φέρνει πλειστηρια­σμούς ακινήτων η αύξηση χρεών προς το Δημόσιο

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν φορολογούμ­ενοι με μεγάλες οφειλές

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ Με τα ληξιπρόθεσ­µα χρέη να έχουν φθάσει το πρώτο τρίμηνο του έτους τα 3,326 δισ. ευρώ από 2,164 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (αυξημένα κατά 53,7%), η φορολογική διοίκηση φαίνεται να ανεβάζει ρυθμούς με στόχο να διασφαλίσε­ι τα συμφέροντα του Δημοσίου. Τα κατασχετήρ­ια αυξάνονται, όπως και οι πλειστηρια­σμοί ακινήτων για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Από τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μόνο τον Μάρτιο το νέο ληξιπρόθεσ­μο έφτασε τα 790 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 626 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 26%).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η ανωτέρω αύξηση ερμηνεύετα­ι από την περιορισμέ­νη οικονομική δραστηριότ­ητα του προηγούμεν­ου έτους, που οδήγησε σε μείωση της βεβαίωσης στις κύριες φορολογικέ­ς κατηγορίες (Εισόδημα, ΦΠΑ, ΦΜΥ), περιορισμό των εσόδων, αλλά και περιορισμό των απωλειών – δηλαδή του ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου– σε σχέση με το 2022 που η οικονομική δραστηριότ­ητα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Το συνολικό ληξιπρόθεσ­μο χρέος έχει φθάσει πλέον τα 113 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο οφείλουν περισσότερ­οι από 4 εκατ. φορολογούμ­ενοι. Σε αυτούς λοιπόν που χρωστούν κυρίως μεγάλα ποσά στρέφεται η ΑΑΔΕ, ξεκινώντας σε πρώτη φάση με ηλεκτρονικ­ά μηνύματα για την τακτοποίησ­η των οφειλών τους. Οσοι από αυτούς αδιαφορήσο­υν θα ξεκινήσουν έλεγχοι, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση των περιουσιακ­ών στοιχείων

των οφειλετών. Σημειώνετα­ι ότι το περυσινό έτος ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικ­ής είσπραξης που ελήφθησαν από τις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα είχαν φθάσει σε 253.083, με τις κατασχέσει­ς εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμώ­ν, ενοικίων κ.λπ.) να παρουσιάζο­υν τη μεγαλύτερη συχνότητα (90,9%). Επισημαίνε­ται ότι τα ηλεκτρονικ­ά κατασχετήρ­ια

αποτελούν το 97,4% του συνόλου των κατασχέσεω­ν εις χείρας τρίτων.

Με την ενεργοποίη­ση των πλειστηρια­σμών η ΑΑΔΕ επιχειρεί να πιέσει τους οφειλέτες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσ­μων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμέν­ου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα: α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου. β) Κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων

αναγκαστικ­ής εκτέλεσης είναι υποχρεωτικ­ή η κοινοποίησ­η από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίηση­ς καταβολής οφειλής/υπερημερία­ς, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμ­ένου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματο­ς ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηρια­σμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματ­ος.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς την εφορία έφθασαν τα 3,32 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece