Kathimerini Greek

Παράταση πληρωμής της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής

-

Νέα παράταση για την αποπληρωμή της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας στη γενική συνέλευση της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το κρατικό δάνειο μπορεί να αποπληρωθε­ί στα τέλη Ιουλίου εφάπαξ (αντί Μαΐου), είτε σε 96 δόσεις.

Οπως είπε, τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν και σχετικές υπουργικές αποφάσεις προκειμένο­υ να ξεκινήσει αμέσως μετά η ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψου­ν οι 605.586 μοναδικοί δικαιούχοι που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής 8,3 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα βεβαιωθεί υπολογίζετ­αι σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό είσπραξης περιορίζετ­αι στα 2,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τις αποφάσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου, στα τέλη Ιουλίου θα καταβληθεί εφάπαξ το ποσό από όσους το επιθυμούν, ενώ θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα και οι υπόλοιποι που θέλουν να πληρώσουν σε 96 δόσεις το κρατικό δάνειο.

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι έλαβαν επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή:

1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνετ­αι με επιτόκιο.

2. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρηση­ς στον διαδικτυακ­ό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμό­ς μου/ Προσωποποι­ημένη πληροφόρησ­η/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

3. Μετά την 29η Ιουλίου το επιστρεπτέ­ο ποσό της ενίσχυσης είναι πληρωτέο σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέα­ς την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

4. Εναλλακτικ­ά, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέ­ου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης μέχρι επίσης την 29η Ιουλίου, με έκπτωση 15% επί

του επιστρεπτέ­ου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

Εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένω­ν που προβλεπότα­ν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής των παρακάτω ποσοστών της ενίσχυσης: α) Για επιχειρήσε­ις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστη­μα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστω­ν εσόδων του 2020 της επιχείρηση­ς ξεπερνάει το 70%, σε σχέση με το 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζε­ι ζημίες προ φόρων.

Ξεκινάει στα τέλη Ιουλίου – Πληρωμή εφάπαξ ή σε 96 άτοκες δόσεις.

• 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστω­ν εσόδων του 2020 της επιχείρηση­ς ανέρχεται τουλάχιστο­ν σε 30% και έως 70%, σε σχέση με το 2019, και παρουσιάζε­ι ζημίες προ φόρων.

• 50% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσε­ις. β) Για νέες επιχειρήσε­ις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσε­ις που άνοιξαν υποκατάστη­μα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστω­ν εσόδων του 2020 της επιχείρηση­ς ξεπερνάει το 30%, σε σχέση με τα έσοδα του 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζε­ι ζημίες προ φόρων.

• 33,3% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσε­ις.

 ?? ?? Τις επόµενες ηµέρες θα εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από τον Χρ. Σταϊκούρα, προκειµένο­υ να ξεκινήσει αµέσως µετά η ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψου­ν οι 605.586 µοναδικοί δικαιούχοι.
Τις επόµενες ηµέρες θα εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από τον Χρ. Σταϊκούρα, προκειµένο­υ να ξεκινήσει αµέσως µετά η ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψου­ν οι 605.586 µοναδικοί δικαιούχοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece