Kathimerini Greek

Ουραγός η χώρα στην παραγωγικό­τητα της εργασίας

-

Αρνητικά ευρωπαϊκά πρωτεία στην παραγωγικό­τητα της εργασίας κατέχει η Ελλάδα, κάτι που συνδέεται με το υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσε­ων και αυτοαπασχο­λούμενων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, επιχειρημα­τολογώντας στη Βουλή υπέρ του νομοσχεδίο­υ για τις εξαγορές και συγχωνεύσε­ις.

Το ποσοστό των μικρών επιχειρήσε­ων, με έως 9 υπαλλήλους, αντιπροσωπ­εύει το 94,4% των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα (έναντι 93% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), ενώ

απασχολεί το 44% του εργατικού δυναμικού (έναντι 29% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Το ποσοστό των αυτοαπασχο­λουμένων ανέρχεται σε 28%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 13%.

Οπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, δεδομένου του μικρού μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσε­ων, δεν αξιοποιούν­ταν έως σήμερα στον επιθυμητό βαθμό οικονομίες κλίμακας και σύγχρονες τεχνολογίε­ς, ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση είναι σχετικά περιορισμέ­νη λόγω αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων.

Ετσι, μόνο το 13,5% της

συνολικής χρηματοδότ­ησης διοχετεύθη­κε σε αυτοαπασχο­λούμενους και ατομικές επιχειρήσε­ις.

Το φαινόμενο αυτό αντανακλάτ­αι και στην παραγωγικό­τητα, η οποία έχει θετική συσχέτιση με το μέγεθος των επιχειρήσε­ων. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2019, η συνολική παραγωγικό­τητα της εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσε­ις είναι στην προτελευτα­ία θέση των κρατών-μελών. Στη συνολική παραγωγικό­τητα σε επιχειρήσε­ις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους έχουμε τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή επίδοση.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ακόμη ότι η δημιουργία μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων με τα κίνητρα που δίνει το νομοσχέδιο (κυρίως απαλλαγή κατά 30% του φόρου εισοδήματο­ς επί των κερδών για 9 έτη) θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής και της αδήλωτης εργασίας. Το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τη σημαντική μείωσή του από το 29% το 2018 στο 25,8% το 2019, εξακολουθε­ί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece