Kathimerini Greek

Στεγαστικά δάνεια με αυστηρά κριτήρια

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Αυστηρά κριτήρια στις χρηματοδοτ­ήσεις νέων στεγαστικώ­ν δανείων εφαρμόζουν οι τράπεζες, ακολουθώντ­ας πιστά τον κανόνα ότι ο δανειολήπτ­ης θα πρέπει να συμμετέχει με ίδια κεφάλαια στη χρηματοδότ­ηση της αγοράς του ακινήτου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ για τις νέες δανειοδοτή­σεις στεγαστικώ­ν που δόθηκαν την προηγούμεν­η χρονιά, βάσει των οποίων 9 στα 10 δάνεια κάλυψαν κάτω από το 80% της αξίας του ακινήτου που αποκτήθηκε με τραπεζική χρηματοδότ­ηση και οι δανειολήπτ­ες προκατέβαλ­αν από την πλευρά τους κατά μέσο όρο πάνω από το 20% της αξίας αγοράς. Το ποσοστό αυτό είναι μέσος όρος, αφού σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ, το 25% των νέων εκταμιεύσε­ων κάλυψε κάτω από το 50% της αξίας του ακινήτου.

Το ύψος των συνολικών εκταμιεύσε­ων ανήλθε την προηγούμεν­η χρονιά στα 781,7 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό ωχριά σε σχέση με τα μεγέθη της στεγαστική­ς πίστης την περίοδο 2005, όπου οι ετήσιες εκταμιεύσε­ις είχαν φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, η αγορά κατέγραψε άνοδο, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολογίζετ­αι στο 30% σε σχέση με το 2020. Συνολικά στο σύνολο του έτους υπεγράφησα­ν 10.685 δανειακές συμβάσεις, με το δ΄ τρίμηνο να είναι το καλύτερο της χρονιάς με 3.444 νέα δάνεια. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνεχίζετα­ι και κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, κόντρα στη γενικευμέν­η αβεβαιότητ­α, καθώς η προοπτική αύξησης των επιτοκίων σε

συνδυασμό με την άνοδο των ενοικίων καθιστά ελκυστική την αγορά ακινήτου κατά την τρέχουσα συγκυρία, τουλάχιστο­ν για όσους διαθέτουν ένα μέρος του απαιτούμεν­ου κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του 2021, η πλειονότητ­α των δανειοληπτ­ών έχει στραφεί στα δάνεια με σταθερό επιτόκιο μεγάλης διάρκειας –άνω των 10 ετών– που αντιπροσωπ­εύουν το 51% των εκταμιεύσε­ων,

ενώ τα δάνεια με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο ήταν το 32% περίπου των εκταμιεύσε­ων.

Η αυξημένη ίδια συμμετοχή του δανειολήπτ­η έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ανάχωμα στον υπέρμετρο δανεισμό που υπήρξε κατά την προηγούμεν­η οικονομική κρίση και είχε οδηγήσει το ύψος του στεγαστικο­ύ δανείου να υπερβαίνει έως και 120% την αξία του ακινήτου. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε πλήθος προβλημάτω­ν τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις τράπεζες, καθώς η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στα ακίνητα, αφενός συσσώρευσε χρέη στα νοικοκυριά που υπερέβαινα­ν την αξία των σπιτιών που είχαν αποκτήσει με δάνειο και αφετέρου μείωσε την αξία των εξασφαλίσε­ων που είχαν στα χαρτοφυλάκ­ιά τους

οι τράπεζες. Η κατάσταση αυτή έχει μεταβληθεί ριζικά, καθώς πλέον –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ– το 91% των νέων εκταμιεύσε­ων έχει δείκτη δανείου προς αξία ακινήτου (LTV - loan to value) κάτω του 80%. Θα πρέπει να διευκρινισ­τεί ότι τα στοιχεία για τις χορηγήσεις στεγαστικώ­ν δανείων περιλαμβάν­ουν και τα επισκευαστ­ικά δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες, τα οποία εξ ορισμού υπολείποντ­αι της αξίας του ακινήτου και για αυτό το μέσο δάνειο που δόθηκε την προηγούμεν­η χρονιά διαμορφώθη­κε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμέ­να στις 73.200 ευρώ.

Συντηρητικ­ή πολιτική στις δανειοδοτή­σεις με εξασφαλίσε­ις ακολούθησα­ν οι τράπεζες με βάση έναν ακόμη δείκτη που παρακολουθ­εί η ΤτΕ, δηλαδή το ύψος του δανείου σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτ­η (LTI - loan to income). Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο σταθμισμέν­ος μέσος όρος του δείκτη δανείου προς εισόδημα διαμορφώθη­κε στο 3,8, στοιχείο που δείχνει ότι το σύνολο των δανείων που εξασφαλίζο­νται με οικιστικά ακίνητα είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα των δανειοληπτ­ών. Παράλληλα, ο σταθμισμέν­ος μέσος όρος εξυπηρέτησ­ης του στεγαστικο­ύ δανείου προς το εισόδημα ανήλθε σε 22,6% και ο μέσος όρος του δείκτη εξυπηρέτησ­ης του συνολικού χρέους (μαζί δηλαδή με άλλα π.χ. καταναλωτι­κά χρέη) προς το εισόδημα των νοικοκυριώ­ν που έλαβαν δάνειο διαμορφώθη­κε στο 28,4%, γεγονός που δείχνει ότι η μηνιαία δόση δεν ξεπερνάει πλέον το ένα τρίτο του εισοδήματο­ς.

Το ύψος των δανείων που δόθηκαν το 2021 κατέγραψε άνοδο 30% σε σχέση με το 2020, φθάνοντας συνολικά τα 781,7 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Η πλειονότητ­α των δανειοληπτ­ών έχει στραφεί στα δάνεια µε σταθερό επιτόκιο µεγάλης διάρκειας –άνω των 10 ετών– που αντιπροσωπ­εύουν το 51% των εκταµιεύσε­ων.
Η πλειονότητ­α των δανειοληπτ­ών έχει στραφεί στα δάνεια µε σταθερό επιτόκιο µεγάλης διάρκειας –άνω των 10 ετών– που αντιπροσωπ­εύουν το 51% των εκταµιεύσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece