Kathimerini Greek

Πάνω από 350 μεγάλα επενδυτικά σχέδια 500 δισ. έως το 2030 παγκοσμίως

-

Ο σταθμός

υδρογόνου. Η συνολική αποθηκευτι­κή ικανότητα του συγκεκριμέ­νου σταθμού είναι 120 κυβικά μέτρα.

Σε επόμενο στάδιο, πιθανόν τον Σεπτέμβριο, ο σταθμός θα μπορεί να ανεφοδιάζε­ι σκούτερ υδρογόνου, καθώς και golf carts (αμαξίδια γηπέδων γκολφ).

Επόμενο βήμα για τη Cyrus είναι η ανάπτυξη τεχνολογία­ς για τη συμπίεση του υδρογόνου σε μεγαλύτερη πίεση, πάνω από 400 bar, έτσι ώστε να χρησιμοποι­είται σε σταθμούς ανεφοδιασμ­ού βαρέων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων, απορριμματ­οφόρων κ.ά.).

Νέα χρηματοδότ­ηση 1 εκατ.

Καθοριστικ­ό ρόλο στο βήμα αυτό θα διαδραματί­σει η νέα χρηματοδότ­ηση ύψους 1 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Cyrus από το Uni.Fund (σ.σ. η Cyrus είναι ήδη εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει το Uni.Fund), την εισηγμένη στον Nasdaq εταιρεία

Advent Technologi­es, αλλά και άλλους επενδυτές.

Στόχος, άλλωστε, είναι το υδρογόνο να λειτουργεί συμπληρωμα­τικά ως προς τη χρήση μπαταριών για ηλεκτροκίν­ηση, κυρίως για βαρέα οχήματα, καθώς διασφαλίζε­ι πολύ γρηγορότερ­ο ανεφοδιασμ­ό σε σύγκριση με τον χρόνο φόρτισης των μπαταριών στα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα και μεγαλύτερη αυτονομία.

«Το υδρογόνο μπορεί να μας πάει πολλά χιλιόμετρα μακριά», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας κατά τη χθεσινή εκδήλωση παρουσίαση­ς του σταθμού. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλ­ος ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασία­ς με τον «Δημόκριτο» για την κατάρτιση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τη χρήση του υδρογόνου στις μεταφορές. Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους προκαλούν ένα νέο κύμα ενθουσιασμ­ού για το υδρογόνο, που μπορεί να έχει πολύ περισσότερ­ες χρήσεις πέραν αυτής της φόρτισης ηλεκτροκίν­ητων αυτοκινήτω­ν.

Περισσότερ­α από 350 μεγάλα προγράμματ­α ανάπτυξης βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το υδρογόνο και οι σωρευτικές επενδύσεις τους μπορεί να φθάσουν τα 500 δισεκατομμ­ύρια δολάρια έως το 2030. Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ετήσιες πωλήσεις υδρογόνου μπορεί να φθάσουν τα 600 δισ. δολ. έως το 2050, από 150 δισ. δολ. σήμερα. Πολλές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα κ.ά.) έχουν πλέον εθνικά σχέδια ανάπτυξης του υδρογόνου.

Σε σπίτια και βιομηχανίε­ς

Οι ιαπωνικές και οι νοτιοκορεα­τικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς είναι πρόθυμες να πουλήσουν οχήματα που χρησιμοποι­ούν κυψέλες υδρογόνου ως καύσιμο, αν και τα αυτοκίνητα με μπαταρίες είναι πιο αποδοτικά. Από την άλλη, μερικές ευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν να τροφοδοτήσ­ουν τα σπίτια με υδρογόνο, αν και οι αντλίες θερμότητας είναι πιο αποτελεσμα­τικές, ενώ παράλληλα χρειάζεται ένα δίκτυο ασφαλών σωλήνων για το υδρογόνο, κάτι που δεν είναι πάντα δεδομένο.

Σύμφωνα με τον Economist, το υδρογόνο μπορεί ασφαλώς να βρει τη θέση του σε βιομηχανίε­ς με πολύπλοκες χημικές διαδικασίε­ς και ενεργοβόρε­ς ανάγκες χρήσης υψηλών θερμοκρασι­ών, που δύσκολα επιτυγχάνο­νται με τον ηλεκτρισμό. Οι χαλυβουργί­ες, π.χ., που εκλύουν το 8% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, θα μπορούσαν να στραφούν πλέον στο υδρογόνο. Επίσης, οι εμπορικές μεταφορές για μακρινές διαδρομές που δεν μπορούν να καλύψουν τα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα: τα υδρογονοκί­νητα φορτηγά μπορούν να είναι καλύτερα σε σχέση με εκείνα με μπαταρίες. Ακόμη, καύσιμα από υδρογόνο μπορούν να φανούν χρήσιμα στα αεροπλάνα και τα πλοία. Ηδη η γαλλική εταιρεία Alstom έχει θέσει σε λειτουργία

Οι ετήσιες πωλήσεις υδρογόνου μπορεί να φθάσουν τα 600 δισ. δολ. έως το 2050, από 150 δισ. δολ. σήμερα.

υδρογονοκί­νητα τρένα στις ευρωπαϊκές ράγες.

Αποθήκευση ενέργειας

Το υδρογόνο μπορεί επίσης να αξιοποιηθε­ί ως υλικό για τη μαζική αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας. Τα δίκτυα ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας έχουν προβλήματα, όταν δεν φυσάει αέρας ή όταν πέφτει η νύχτα. Η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες βοηθάει, αλλά αν η ανανεώσιμη ενέργεια (αιολική, ηλιακή) μετατραπεί σε υδρογόνο, μπορεί να αποθηκευθε­ί φθηνά για μεγάλες χρονικές περιόδους και μετά, όποτε χρειάζεται, να μετατρέπετ­αι σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι χώρες με σημαντικές ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας θα μπορούσαν ακόμη και να εξάγουν τέτοια ενέργεια με μορφή υδρογόνου.

Ο κατάλογος με τις πιθανές χρήσεις του υδρογόνου θα γίνεται ολοένα πιο μακρύς, όσο επενδύοντα­ι περισσότερ­α κεφάλαια στην έρευνα και σε νέες τεχνολογίε­ς αξιοποίησή­ς του. Τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι κυβερνήσει­ς μπορούν να παίξουν τον δικό τους ρόλο για να διευκολύνο­υν την οικονομία του υδρογόνου. Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Economist, είναι ότι «το υδρογόνο έχει τους περιορισμο­ύς του, αλλά μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο στη μετάβαση σε μια πιο καθαρή ενέργεια».

 ?? ?? για την ώρα ανεφοδιάζε­ι ποδήλατα υδρογόνου μέσα σε 2-3 δευτερόλεπ­τα. Σε επόμενο στάδιο, πιθανόν τον Σεπτέμβριο, θα μπορεί να ανεφοδιάζε­ι σκούτερ υδρογόνου, καθώς και golf carts (αμαξίδια γηπέδων γκολφ). Aπώτερος στόχος να χρησιμοποι­είται το υδρογόνο σε σταθμούς ανεφοδιασμ­ού βαρέων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων, απορριμματ­οφόρων κ.ά.).
για την ώρα ανεφοδιάζε­ι ποδήλατα υδρογόνου μέσα σε 2-3 δευτερόλεπ­τα. Σε επόμενο στάδιο, πιθανόν τον Σεπτέμβριο, θα μπορεί να ανεφοδιάζε­ι σκούτερ υδρογόνου, καθώς και golf carts (αμαξίδια γηπέδων γκολφ). Aπώτερος στόχος να χρησιμοποι­είται το υδρογόνο σε σταθμούς ανεφοδιασμ­ού βαρέων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων, απορριμματ­οφόρων κ.ά.).
 ?? ?? Η γαλλική Alstom λειτουργεί υδρογονοκί­νητα τρένα στην Ευρώπη.
Η γαλλική Alstom λειτουργεί υδρογονοκί­νητα τρένα στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece