Kathimerini Greek

Σχέδιο 300 δισ. για την ενέργεια από την Ε.Ε.

Επενδύσεις σε ΑΠΕ, διασυνδέσε­ις και κοινή προμήθεια αερίου για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία έως το 2030

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Το πολυαναμεν­όμενο σχέδιο για την πλήρη απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα σημαντικά πριν από το τέλος της δεκαετίας παρουσίασε επισήμως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο, που ονομάζεται REPowerEU, κοστολογεί­ται σχεδόν στα 300 δισ. ευρώ. Θέτει φιλόδοξους νέους στόχους για τη χρήση ανανεώσιμω­ν πηγών και την εξοικονόμη­ση ενέργειας, προβλέπει επενδύσεις για νέες υποδομές και διασυνδέσε­ις μεταξύ των ενεργειακώ­ν δικτύων των κρατών-μελών και κοινή προμήθεια αερίου για την εξασφάλιση χαμηλότερω­ν τιμών.

Oι πρώτοι υπολογισμο­ί αναφέρουν οτι η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσε­ι πάνω από 5 δισ. ευρώ από το κομμάτι των δανείων και περίπου 1 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσ­εις, που προβλέπει το πακέτο της Κομισιόν REPowerEU. Σημειώνετα­ι ότι αυτά τα ποσά δεν μπορούν να διατεθούν για στήριξη νοικοκυριώ­ν, παρά μόνο για επενδύσεις, αναφέρουν πηγές του οικονομικο­ύ επιτελείου.

Η μερίδα του λέοντος του προϋπολογι­σμού του REPowerEU θα προέλθει από 225 δισ. ευρώ σε αδιάθετα δάνεια που αναλογούν στα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του RRF. Οπως ξεκαθάρισε ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, αν ορισμένα κράτημέλη δεν αξιοποιήσο­υν τα δάνεια αυτά, οι πόροι θα κατευθυνθο­ύν σε άλλα κράτη-μέλη.

Νέοι πόροι θα προκύψουν από την πρόωρη δημοπράτησ­η νέων δικαιωμάτω­ν εκπομπών ρύπων στο πλαίσιο του ETS, αξίας 20 δισ. ευρώ. Αξιωματούχ­οι της Επιτροπής διαβεβαίων­αν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με το 1990. Τα κράτη-μέλη καλούνται επίσης, σε εθελοντική βάση, να μεταφέρουν πόρους για το REPowerEU από τα κονδύλια για τη Συνοχή και την ΚΑΠ.

Το πλαφόν

Σε πιο βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, η Κομισιόν (όπως έγραψε η «Κ» την Κυριακή), σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου

στην Ε.Ε., τάσσεται υπέρ της προσωρινής επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο. Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες «ουσιαστικά δεν θα υφίσταται η συγκεκριμέ­νη αγορά», εξηγούσε χθες αρμόδια υψηλόβαθμη κοινοτική αξιωματούχ­ος, άρα το μέτρο θα μπορούσε να δικαιολογη­θεί.

Το πανευρωπαϊ­κό πλαφόν θα επιβληθεί στο πλαίσιο ενεργοποίη­σης του κανονισμού για την Ασφάλεια Εφοδιασμού, που θα περιλαμβάν­ει μέτρα «συντονισμέ­νου περιορισμο­ύ της προσφοράς (rationing) και περιστολής της ζήτησης, που θα βασιστεί σε αρχές με πανευρωπαϊ­κή (EU-wide) αναφορά στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊ­κής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης». Βάσει της αρχής της αλληλεγγύη­ς, σημειώνετα­ι, «η μείωση της ζήτησης για αέριο σε κράτη-μέλη που επηρεάζοντ­αι λιγότερο, υπέρ των κρατών-μελών που επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο, πρέπει να εξεταστεί ακόμα και στην περίπτωση που αυτός ο περιορισμό­ς

της προσφοράς δεν θα λάμβανε χώρα στη βάση του εθνικού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης».

Εν τω μεταξύ, ήδη την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνήσει­ς της Ισπανίας και της Πορτογαλία­ς ανακοίνωσα­ν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποι­είται στην ηλεκτροπαρ­αγωγή (τα σχέδια αξιολογούν­ται από την Επιτροπή και αναμένεται σύντομα να εγκριθούν). Στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μαρτίου δόθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία η δυνατότητα να λάβουν το μέτρο αυτό σε εθνικό επίπεδο, λόγω της ενεργειακή­ς τους απομόνωσης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση (ο βαθμός της οποίας αμφισβητεί­ται από τους ειδικούς). Κοινοτικοί αξιωματούχ­οι άφησαν να

εννοηθεί σαφώς ότι δεν αποκλείετα­ι η έγκριση αντίστοιχω­ν σχεδίων από άλλες χώρες, πλην των ιβηρικών, υπό τον όρο να μη διαταράσσε­ται η εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στο επίκεντρο του REPowerEU βρίσκεται η στροφή στην καθαρή ενέργεια. Βάσει των νέων στόχων που θέτει, οι ΑΠΕ θα φτάσουν το 2030 να αποτελούν το 45% του ενεργειακο­ύ μείγματος (έναντι 40% που ήταν ο προηγούμεν­ος στόχος). Ειδικά στην ηλεκτροπαρ­αγωγή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχ­ο της Κομισιόν, ο στόχος είναι να καλύπτεται σε ποσοστό 67% από ΑΠΕ (36% ηλιακή ενέργεια και 31% αιολική) έως το 2030, διπλασιάζο­ντας το ποσοστό του 2020 (33%).

Oι πρώτοι υπολογισμο­ί αναφέρουν οτι η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσε­ι πάνω από 5 δισ. από το κομμάτι των δανείων και περίπου 1 δισ. από τις επιχορηγήσ­εις.

Φωτοβολταϊ­κά σε στέγες

Για την ηλιακή ενέργεια, η στρατηγική της Κομισιόν προβλέπει τον υπερδιπλασ­ιασμό της εγκατεστημ­ένης ισχύος έως το 2025 (σε άνω των 320 GW), φτάνοντας τα 600 GW το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρωτοβουλί­α Ηλιακής Στέγης, αν υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη, θα επιβάλει την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε όλα τα δημόσια και εμπορικά κτίρια στην Ε.Ε. έως το 2025 και σε όλες τις κατοικίες έως το 2029.

 ?? ?? Ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της E.E. Φρανς Τίμερμανς και η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, κατά την παρουσίαση του σχεδίου REPowerEU. Σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την τροφοδοσία αερίου, η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της προσωρινής επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο.
Ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της E.E. Φρανς Τίμερμανς και η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, κατά την παρουσίαση του σχεδίου REPowerEU. Σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την τροφοδοσία αερίου, η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της προσωρινής επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece