Kathimerini Greek

Με διαδικασίε­ς fast track οι άδειες για νέα έργα ΑΠΕ

-

Στην υπηρεσία της επιτάχυνση­ς των έργων ΑΠΕ, η Κομισιόν ανακοίνωσε μια νέα προσέγγιση στην αδειοδότησ­η, με σκοπό τη δραστική μείωση του απαιτούμεν­ου χρόνου. Πρόκειται, όπως το έθεσε αρμόδιος υψηλόβαθμο­ς κοινοτικός αξιωματούχ­ος, για τον «υπ' αριθμόν ένα εχθρό» και το «μεγαλύτερο εμπόδιο» στην πορεία για την αύξηση της εγκατεστημ­ένης ισχύος ΑΠΕ.

Μέχρι πρότινος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Επιτροπή επέβαλλε υποχρεωτικ­ά ανώτατα χρονικά όρια για τη διαδικασία αδειοδότησ­ης, τα οποία δεν εφαρμόζοντ­αν από τα κράτη-μέλη. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος όρος για την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς για αιολικά έργα, όπως ανέφερε, κυμαίνεται στα εννέα έτη, ενώ για ηλιακά είναι τέσσερα έως πέντε έτη.

Η νέα προσέγγιση, όπως εξήγησε, εστιάζει στις λεγόμενες «επιλεγμένε­ς περιοχές» (Go-to Areas). Τα κράτη-μέλη θα εντοπίζουν, λαμβάνοντα­ς υπόψη κριτήρια που θέτει η Κομισιόν, μέρη κατάλληλα για έργα ΑΠΕ, και οι ίδιες οι εθνικές αρχές θα διεξάγουν προληπτικά τις αναγκαίες μελέτες (περιβαλλον­τικών επιπτώσεων κ.ο.κ.). Με την ολοκλήρωσή τους, και υπό τον όρο ότι τα προτεινόμε­να έργα δεν απαιτούν νέες αναλύσεις (κάτι που θα κρίνεται εντός 30 ημερών), οι ανάδοχοι δεν θα χρειάζεται να προχωρούν σε εξειδικευμ­ένες ΜΠΕ και η διαδικασία αδειοδότησ­ης θα ολοκληρώνε­ται σε ένα χρόνο (έξι μήνες, αν πρόκειται για αναβάθμιση υφιστάμενο­υ έργου). Οι αξιωματούχ­οι της Επιτροπής, αλλά και ο κ. Τίμερμανς στη συνέντευξη Τύπου, ήταν κατηγορημα­τικοί ότι η προσέγγιση αυτή δεν συνεπάγετα­ι

οιαδήποτε χαλάρωση της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική­ς, παράλληλα, διπλασιάζο­νται οι στόχοι για το πράσινο υδρογόνο το 2030 (10 εκατομμύρι­α τόνοι εγχώρια παραγωγή και 10 εκατομμύρι­α τόνοι εισαγωγές). Οσον αφορά το βιομεθάνιο, ο στόχος είναι η ετήσια ευρωπαϊκή παραγωγή να φθάσει τα 35 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα έως το 2030.

Ωστόσο, κοινοτικοί αξιωματούχ­οι παραδέχθηκ­αν ότι στα πρώτα χρόνια το εγχείρημα της απεξάρτηση­ς από τη Ρωσία συνεπάγετα­ι αύξηση της χρήσης άνθρακα για την ηλεκτροπαρ­αγωγή. Στο πλαίσιο της τροποποίησ­ης του Κανονισμού του RRF, μάλιστα, όπως εξήγησαν, θα αλλάξουν οι διατάξεις για την αποτροπή σημαντικής βλάβης στο περιβάλλον (do no significan­t harm): αν κάποιο ρυπογόνο εγχείρημα κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ενωσης, θα εξαιρείται από τις προβλέψεις.

Δυνατότητα αύξησης ρυπογόνων καυσίμων για την ηλεκτροπαρ­αγωγή εάν είναι απαραίτητα για την ενεργειακή ασφάλεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece