Kathimerini Greek

Μέτρα εξοικονόμη­σης με επίκεντρο την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

-

Στο μέτωπο της εξοικονόμη­σης ενέργειας επιβεβαιώθ­ηκαν τα δημοσιεύμα­τα σύμφωνα με τα οποία ο στόχος μείωσης της κατανάλωση­ς το 2030 έναντι του 2020 αυξάνεται από 9% σε 13% (που θα καταστεί υποχρεωτικ­ός στο πλαίσιο της αναθεωρημέ­νης Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότ­ητα, αν η τροποποίησ­η υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη). Σύμφωνα με την Επιτροπή, άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα εξοικονόμη­σης –αυτά που προτείνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στις πρόσφατες εκθέσεις της– θα μπορούσαν να οδηγήσουν ήδη από φέτος σε μείωση της κατανάλωση­ς τόσο του αερίου όσο και του πετρελαίου κατά 5%.

Η Κομισιόν, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτ­ευσης για την τελική μορφή του πακέτου Fit-for-55 (μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ κατά 55% το 2030 έναντι του 1990), ενθαρρύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. να εξετάσουν πιο φιλόδοξα μέτρα για την εξοικονόμη­ση ενέργειας. Μεταξύ άλλων προτείνει να τεθούν πιο υψηλοί υποχρεωτικ­οί εθνικοί στόχοι εξοικονόμη­σης, να γίνει πιο αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενεργειακή

απόδοση και τη θέρμανση των κτιρίων, να καταργηθού­ν νωρίτερα οι επιδοτήσει­ς για καυστήρες ορυκτών καυσίμων (το 2025 αντί του 2027) και τελικά να απαγορευθο­ύν τελείως. Ειδικά για τα κτίρια προτείνετα­ι να επιβληθεί η υποχρέωση μηδενικών εκπομπών πριν από το 2030 (και για τα δημόσια κτίρια πριν

από το 2027). Επιπλέον ενθαρρύνετ­αι η διευρυμένη εφαρμογή της πρακτικής των ενεργειακώ­ν ελέγχων (energy audits), ώστε ειδικά οι μικρότερες επιχειρήσε­ις και δημόσιοι οργανισμοί που δεν υποχρεούντ­αι να τους υλοποιούν να το κάνουν εθελοντικά. Στις μεταφορές προτείνετα­ι να τεθούν πιο αυστηρές απαιτήσεις οικολογικο­ύ σχεδιασμού και λειτουργία­ς για τα βαρέα οχήματα.

Στο επίπεδο της ατομικής συμπεριφορ­άς σημειώνετα­ι, με

επίκληση της πιο πρόσφατης έκθεσης του IPCC (Διακυβερνη­τικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή), ότι «αλλαγές στον τρόπο που ζούμε μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση της ενεργειακή­ς μας κατανάλωση­ς. Επιλέγοντα­ς να χαμηλώσουμ­ε τη θέρμανση, να οδηγούμε πιο οικονομικά και να χρησιμοποι­ούμε περισσότερ­α τα μέσα μεταφοράς και την ενεργητική κινητικότη­τα, να χρησιμοποι­ούμε οικιακές συσκευές και τον κλιματισμό πιο αποδοτικά, να κλείνουμε τα φώτα, επιφέρουμε ουσιώδη, βραχυπρόθε­σμη εξοικονόμη­ση».

Η Επιτροπή –όπως ανέφερε ο κ. Τίμερμανς– δεν θέλει να θέσει κοινά στάνταρ για όλες τις χώρες. Κυρίως βλέπει τον ρόλο της σε αυτό το πεδίο παρέχοντας συνδρομή στις εθνικές εκστρατείε­ς ευαισθητοπ­οίησης, που θα προσαρμόζο­νται στις γεωγραφικέ­ς και πολιτισμικ­ές ιδιαιτερότ­ητες της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, 67 δισ. ευρώ στα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας των κρατών-μελών έχουν ήδη δεσμευθεί για επενδύσεις εξοικονόμη­σης ενέργειας, με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Ο στόχος μείωσης της κατανάλωση­ς ενέργειας αυξάνεται στο 13% το 2030 έναντι 9% το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece