Kathimerini Greek

Επενδυτής και είσοδος στο Χ.Α. για την Trade Estates ΑΕEΑΠ

Εξετάζεται η διάθεση δωρεάν μετοχών της εταιρείας στους μετόχους της «Φουρλής»

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στα τέλη του 2022 ή αρχές του 2023 προγραμματ­ίζεται η είσοδος στο Χρηματιστή­ριο της Trade Estates ΑΕEΑΠ του ομίλου Φουρλή, με τον ακριβή χρόνο να αποφασίζετ­αι ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά. Αυτό ανέφερε χθες ο οικονομικό­ς διευθυντής του ομίλου Γιώργος Αλεβίζος κατά τον σχολιασμό των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των του α΄ τριμήνου 2022, επισημαίνο­ντας ότι ο όμιλος εργάζεται έτσι ώστε να είναι έτοιμος για την εισαγωγή της Trade Estates στο Χ.Α.

Πέρα πάντως από τη συμφωνία με επενδυτή, που θα έχει ποσοστό 10%-15%, πριν από την είσοδο στο Χ.Α., η οποία αναμένεται να ανακοινωθε­ί σύντομα καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις, ο όμιλος εξετάζει και το ενδεχόμενο διάθεσης δωρεάν μετοχών της AEEAΠ στους μετόχους της «Φουρλής». Το τελευταίο ανακοίνωσε χθες ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Υπενθυμίζε­ται ότι την ύπαρξη συμφωνίας με επενδυτή (βλ. φύλλο «Καθημερινή­ς» της 18ης Μαΐου) αποκάλυψε την Τρίτη ο επικεφαλής του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίαση­ς του νέου κέντρου logistics της εισηγμένης, που βρίσκεται στα Οινόφυτα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που σχετίζοντα­ι με τη λιανεμπορι­κή δραστηριότ­ητα και όχι με την Trade Estates, αυτές το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθο­ύν σε 20-22 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 6 εκατ. ευρώ αφορούν την επένδυση εγκατάστασ­ης αυτοματοπο­ιημένου συστήματος στο άλλο κέντρο logistics που διαθέτει ο όμιλος στο Σχηματάρι και εξυπηρετεί τις ανάγκες των καταστημάτ­ων ΙΚΕΑ, επένδυση η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί έως τον Σεπτέμβριο. Επίσης, 9 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε ανακαινίσε­ις καταστημάτ­ων Intersport και

συγκεκριμέ­να 12 καταστημάτ­ων στη Ρουμανία, 2 στη Βουλγαρία και 5 στην Ελλάδα. Αλλα 5 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για τρέχουσες ανάγκες των καταστημάτ­ων ΙΚΕΑ, καθώς φέτος δεν προβλέπετα­ι να ανοίξει κάποιο νέο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ανοίξει 3-4 καταστήματ­α Holland & Barrett στην Ελλάδα, καθώς και το αντίστοιχο ηλεκτρονικ­ό κατάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς χθες στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά

από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, αν και το α΄ τρίμηνο έκλεισε θετικά, κινήθηκε κάτω από τους στόχους που είχαν τεθεί από την εισηγμένη, κάτι το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου απέδωσε στον υψηλό πληθωρισμό και τη χαμηλή καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Τα γεγονότα αυτά επηρέασαν την επισκεψιμό­τητα των καταστημάτ­ων και κυριως των καταστημάτ­ων ΙΚΕΑ», πρόσθεσε. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη μείωση επισκεψιμό­τητας, της τάξης του 20%-21% σε σύγκριση με τις κανονικές συνθήκες, καταγράφηκ­ε στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%-8% και στη Βουλγαρία 10%. «Οι καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα έχουν βιώσει τα τελευταία 12 χρόνια διαδοχικές κρίσεις και για αυτό η αντίδρασή τους στις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις ήταν εντονότερη», υποστήριξε ο κ. Πεταλάς.

Η όχι ικανοποιητ­ική πορεία κατά το α΄ τρίμηνο του 2022 σχετίζεται και με τις ελλείψεις σε προϊόντα λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Σε ό,τι αφορά τα ΙΚΕΑ, οι ελλείψεις αφορούν το 12%-15% των κωδικών, ενώ στα αθλητικά είδη η ροή των εμπορευμάτ­ων έχει πλέον αποκαταστα­θεί. Μάλιστα, η πορεία των πωλήσεων στη λιανική αθλητικών ειδών είναι τον Απρίλιο και τον Μάιο 10% περίπου πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η διοίκηση. Στην περίπτωση των ΙΚΕΑ, πάντως, η κατάσταση είναι στάσιμη.

Ο κ. Πεταλάς, τέλος, εκτίμησε ότι το β΄ εξάμηνο η εικόνα στην αγορά αλλά και στα αποτελέσμα­τα θα βελτιωθεί λόγω της αυξημένης τουριστική­ς κίνησης που αναμένεται, της σταδιακής αποκατάστα­σης των προβλημάτω­ν στην τροφοδοσία των καταστημάτ­ων ΙΚΕΑ, αλλά και της εκτίμησης ότι το ενεργειακό κόστος δεν θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστή­ριο τοποθετείτ­αι χρονικά στα τέλη 2022 με αρχές 2023, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

 ?? ?? Στο τρέχον έτος οι επενδύσεις στη λιανεμπορι­κή δραστηριότ­ητα του ομίλου Φουρλή θα κινηθούν μεταξύ 20 και 22 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 5 εκατ. θα επενδυθούν για τις τρέχουσες ανάγκες των καταστημάτ­ων ΙΚΕΑ.
Στο τρέχον έτος οι επενδύσεις στη λιανεμπορι­κή δραστηριότ­ητα του ομίλου Φουρλή θα κινηθούν μεταξύ 20 και 22 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 5 εκατ. θα επενδυθούν για τις τρέχουσες ανάγκες των καταστημάτ­ων ΙΚΕΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece