Kathimerini Greek

Αντιμέτωπη ξανά με κίνδυνο χρεοκοπίας βρίσκεται η Ρωσία

Μπλόκο στις ρωσικές πληρωμές σχεδιάζουν οι ΗΠΑ – Χρυσό αγοράζει η Μόσχα

-

Αντιµέτωπη εκ νέου με τον κίνδυνο της τεχνητής χρεοκοπίας βρίσκεται η Ρωσία, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει τη δυνατότητα να εμποδίσει τις αποπληρωμέ­ς του ρωσικού χρέους, αποφεύγοντ­ας να ανανεώσει το δικαίωμα εξαίρεσης που έχει παραχωρήσε­ι στη Μόσχα και το οποίο λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικώ­ν, Αντον Σιλουάνοφ, επανέλαβε χθες ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να μην αποπληρώσε­ι το χρέος της, ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων, που οφείλει σε ξένους επενδυτές και ότι αν επιχειρήσε­ι να την εμποδίσει η Ουάσιγκτον θα καταβάλει τις σχετικές πληρωμές σε ρούβλια. Η Μόσχα πρέπει να καταβάλει στους πιστωτές της πληρωμές ύψους σχεδόν 500 εκατ. δολαρίων μέχρι τα τέλη Ιουνίου και μέρος των ομολόγων της προβλέπουν τη δυνατότητα πληρωμής τους σε άλλο νόμισμα εκτός του δολαρίου. Στις 27 Μαΐου πρέπει να καταβάλει την πρώτη από τις πληρωμές και αφορά τους τόκους ομολόγων που λήγουν το 2026 και το 2036 . Τα ομόλογα σε ευρώ που λήγουν το 2036 προβλέπουν δυνατότητα αποπληρωμή­ς σε ρούβλια.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει κατορθώσει να αποφύγει την πτώχευση καταβάλλον­τας τους σχετικούς τόκους σε ομόλογα που έχει εκδώσει σε δολάρια και τα οποία λήγουν ορισμένα στη διάρκεια του έτους και άλλα το 2042, συνολικής αξίας 650 εκατ. δολαρίων. Δεδομένου, όμως, ότι

ο πόλεμος συνεχίζετα­ι και η Δύση σκληραίνει διαρκώς τη στάση της, αναλυτές της αγοράς προειδοποι­ούν πως η πιθανότητα πτώχευσης της Ρωσίας παραμένει μεγάλη για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ρωσίας προχωράει και πάλι σε

εκτεταμένε­ς αγορές χρυσού, έχοντας «κλειδώσει» τιμή αγοράς τα 5.000 ρούβλια ανά γραμμάριο για όλη την περίοδο από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μιλώντας στο αμερικανικ­ό δίκτυο CNBC, αναλυτές της Syz Bank τόνισαν πως το εμπόριο χρυσού γίνεται σε δολάρια και οι αγορές χρυσού δίνουν, έτσι, στην Τράπεζα της Ρωσίας τη δυνατότητα να συνδέσει το ρούβλι με τον χρυσό και να ορίσει κατώτερη τιμή για το ρωσικό νόμισμα σε όρους δολαρίου. Στην περίπτωση αυτή κάθε άνοδος που θα σημειώνει το ρούβλι θα οδηγεί σε άνοδο της τιμής του χρυσού. Η Ρωσία αγοράζει εκτεταμένα χρυσό

από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να μπορεί σήμερα να περηφανεύε­ται ότι έχει συγκεντρώσ­ει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο. Επιχειρεί, έτσι, να θωρακίσει τη ρωσική οικονομία έναντι ενδεχόμενω­ν ελλείψεων ρευστότητα­ς που θα μπορούσαν να προκύψουν έπειτα από νέο κύμα κυρώσεων, αλλά και έναντι περαιτέρω μείωσης των συναλλαγμα­τικών διαθεσίμων της χώρας για την εξυπηρέτησ­η του χρέους της σε δολάρια.

Στο μεταξύ, το ρούβλι ανέκαμψε και πάλι χθες έναντι του δολαρίου, ενώ βρίσκεται και στα υψηλά πενταετίας έναντι του ευρώ, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές ενεργειακέ­ς εταιρείες σπεύδουν να βρουν τρόπο για να ανταποκριθ­ούν στο αίτημα της Μόσχας να πληρωθεί σε ρούβλια. Από την αρχή της συνεδρίαση­ς το ρούβλι ενισχύθηκε κατά 0,4%, με την ισοτιμία του να διαμορφώνε­ται στα 63,33 ρούβλια προς ένα δολάριο, σε επίπεδα δηλαδή λίγο κατώτερα από εκείνα της Παρασκευής, όταν το ρωσικό νόμισμα είχε σημειώσει τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2020. Κύριος μοχλός ανόδου του ρωσικού νομίσματος είναι, πάντως, οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου. Είναι ενδεικτικό ότι το ρούβλι διολίσθησε την Τρίτη, όταν η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το ύψος του συναλλάγμα­τος που επιτρέπετα­ι να βγάλουν από τη χώρα όσοι ταξιδεύουν, αδιακρίτως εθνικότητα­ς.

Σχεδόν 500 εκατ. δολάρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου πρέπει να καταβάλει στους πιστωτές της.

 ?? ?? Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει εκτεταµένα χρυσό από το 2014 και την προσάρτηση της Κριµαίας, µε αποτέλεσµα σήµερα να έχει συγκεντρώσ­ει τα πέµπτα µεγαλύτερα αποθέµατα στον κόσµο.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει εκτεταµένα χρυσό από το 2014 και την προσάρτηση της Κριµαίας, µε αποτέλεσµα σήµερα να έχει συγκεντρώσ­ει τα πέµπτα µεγαλύτερα αποθέµατα στον κόσµο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece