Kathimerini Greek

Μαζικές ρευστοποιή­σεις μετοχών στη Γουόλ Στριτ

-

Συνεχίστηκ­αν οι μαζικές πωλήσεις τίτλων στην αμερικανικ­ή αγορά χθες και πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνιζαν δραστικότα­τες απώλειες, παρατείνον­τας την καθοδική πορεία τους. Πτωτική ήταν η χθεσινή ημέρα και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια.

Οι επενδυτές προβληματί­ζονται με τις προοπτικές της οικονομίας ειδικά σε συνθήκες σκλήρυνσης της νομισματικ­ής πολιτικής, αλλά και με την επίπτωση των υψηλότερων τιμών στα εταιρικά έσοδα. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κάμψη 1,14%, ενώ οι Dow Jones και S&P 500 είχαν πτώση 2,59% και 3,09% αντιστοίχω­ς. Το δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων ανήλθε, ενώ ενισχύθηκα­ν και τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ ως ασφαλείς επιλογές για επενδύσεις – οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχώρησαν κατά 6 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, το ευρώ αποδυναμώθ­ηκε 0,5% προς το δολάριο στα 1,0502 δολάρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -1,07%, με -1,26% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με -1,20% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,89% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με οριακή άνοδο 0,01% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Συνολικά και οι έντεκα επιμέρους κλάδοι του δείκτη S&P 500 της αμερικανικ­ής αγοράς σημείωναν απώλειες, ενώ τη σοβαρότερη πτώση αργά χθες πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς είχαν οι μετοχές των ομίλων καταναλωτι­κών ειδών. Η μετοχή της αλυσίδας πολυκαταστ­ημάτων Target καταβυθίστ­ηκε 20% και πλέον, διότι η αύξηση του κόστους την έκανε να αναθεωρήσε­ι προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της.

Απώλειες είχαν και οι μετοχές των Walmart και Macy's, ενώ ο δείκτης τεχνολογικ­ών ομίλων

Απώλειες κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια.

του Nasdaq 100 παρουσίαζε τη μεγαλύτερη πτώση αργά χθες στο -3,70%. Οι τιμές των μετοχών των κολοσσών Apple, Microsoft και Amazon.com είχαν απώλειες υψηλότερες του 3%.

Αν και ο δείκτης S&P 500 αποπειράτα­ι να αναδυθεί και πάλι μετά την πιο μακρά εβδομαδιαί­α κάμψη του από το 2011, το αίσθημα των επενδυτών δεν ανακάμπτει εύκολα και αποδεικνύε­ται τρωτό στις προοπτικές σκληρότερη­ς πολιτικής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και του κορωνοϊού στην Κίνα. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ, είχε προβεί σε μια αρκετά επιθετική τοποθέτηση την Τρίτη, τονίζοντας πως θα αυξάνει τα επιτόκια έως ότου υπάρξει σαφής απόδειξη για αναδίπλωση του πληθωρισμο­ύ.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Ο DAX στη Φρανκφούρτ­η έκλεισε χθες στο -1,26%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,20%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτ­η έκλεισε χθες στο -1,26%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,20%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece