Kathimerini Greek

Οι πληγές της πανδημίας σε εργασία και εκπαίδευση

- Των και * Η κ. Μέχντι Μπενατίγια Ανταλουσί είναι υποδιευθύν­τρια της Διεύθυνσης Πολυμερούς Εποπτείας του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ και οι Λόνι Ενγκμπο Κρίστιανσε­ν, Ασίκε Χαμπίμπ και Νταβίντε Μαλακρίνο είναι οικονομολό­γοι του Τμήματος. Το άρθρο δημοσιεύετ­αι

ΜΕΧΝΤΊ ΜΠΕΝΑΤΊΓΊΑ ΑΝΤΑΛΟΥΣΊ, ΛΟΝΊ ΕΝΓΚΜΠΟ ΚΡΊΣΤΊΑΝΣΕ­Ν, ΑΣΊΚΕ ΧΑΜΠΊΜΠ ΝΤΑΒΊΝΤΕ ΜΑΛΑΚΡΊΝΟ*

Οι χώρες οι οποίες ανήκουν στην Ομάδα των Είκοσι συνεχίζουν την ανάκαμψή τους μετά την πανδημία, αν και το πρωτοφανές σοκ που υπέστησαν, ίσως αφήσει μακροχρόνι­α τραύματα – και αυτά τα τραύματα περιστέλλο­υν τις οικονομικέ­ς προοπτικές τους σε σύγκριση με όσα συνέβαιναν προ κρίσης. Οι δε αναδυόμενε­ς οικονομίες είναι πιθανό να υποστούν μεγαλύτερε­ς απώλειες, διότι είχαν σχετικά μικρότερη πρόσβαση σε εμβόλια και οι δέσμες υποστηρικτ­ικών μέτρων για την πανδημία ήταν μικρότερες. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει τα προβλήματα. Μέσα από τη νέα αναλυτική εργασία μας διαπιστώνο­υμε ότι μεταξύ των βασικών αιτιών των τραυμάτων αυτών της πανδημίας, είναι η πιθανή ασθενής ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις αναδυόμενε­ς οικονομίες και οι σοβαρές διαταραχές στη σχολική εκπαίδευση τα τελευταία δύο χρόνια – και οι διαταραχές αφορούν τόσο τις προηγμένες όσο και τις αναδυόμενε­ς οικονομίες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να αποκαταστή­σουν τη ζημία από την κρίση και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο δεκαετιών μειωμένης οικονομική­ς παραγωγής λόγω της απώλειας σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Μία ύφεση συχνά αφήνει μόνιμες βλάβες στους εργαζομένο­υς που χάνουν θέσεις εργασίας. Μπορεί να δυσκολεύον­ται να βρουν μια νέα θέση απασχόληση­ς κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης και μπορεί να χάσουν κάποιες δεξιότητες από την παρατεταμέ­νη ανεργία. Τέτοιες απώλειες βλάπτουν όχι μόνο τους εργαζομένο­υς, αλλά μειώνουν και τη συνολική οικονομική παραγωγή. Αυτή τη φορά, οι προοπτικές για τέτοιες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας φαίνεται να διαφοροποι­ούνται πολύ μεταξύ των προηγμένων και αναδυόμενω­ν οικονομιών των «Είκοσι». Στην πραγματικό­τητα, οι προηγμένες οικονομίες εμφάνισαν δυναμική ανάκαμψη στο πεδίο της απασχόληση­ς χάρις στην έντονη υποστήριξη των κυβερνήσεω­ν και στον εκτεταμένο εμβολιασμό.

Ωστόσο, οι εργαζόμενο­ι σε πολλές αναδυόμενε­ς οικονομίες αντιμετωπί­ζουν μια πολύ

διαφορετικ­ή προοπτική, με τα ποσοστά απασχόληση­ς να παραμένουν κάτω από τις προπανδημι­κές προβλέψεις, λόγω της ασθενέστερ­ης ανάκαμψης. Διαπιστώνο­υμε, επίσης, έναν σοβαρό αντίκτυπο στην έκταση της άτυπης εργασίας, η οποία είναι ευρέως διαδεδομέν­η σε πολλές από αυτές τις οικονομίες. Στην πραγματικό­τητα, η άτυπη εργασία μειώθηκε απότομα στην κορύφωση της κρίσης, όταν οι τομείς που προϋπέθετα­ν τη διαπροσωπι­κή επαφή και έχουν συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά άτυπης εργασίας, επλήγησαν σκληρά από τα περιοριστι­κά μέτρα της καραντίνας. Από τότε, ωστόσο, η άτυπη απασχόληση ανέκαμψε πολύ περισσότερ­ο από την επίσημη σε αρκετές αναδυόμενε­ς οικονομίες, συμπεριλαμ­βανομένης της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής, με το μερίδιο της άτυπης εργασίας σε σχέση με τη συνολική απασχόληση να υπερβαίνει τα προ πανδημίας επίπεδα για ορισμένες οικονομίες κατά τα τέλη του 2021.

Το άνευ προηγουμέν­ου κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει βλάψει την εκπαίδευση μαθητριών και μαθητών σε πολλές οικονομίες της Ομάδας των Είκοσι, αλλά ιδιαίτερα τον πληθυσμό τους στις αναδυόμενε­ς οικονομίες. Στο εσωτερικό των χωρών αυτός ο αντίκτυπος ήταν πιο σοβαρός για τα παιδιά από φτωχότερες οικογένειε­ς. Οι επιπτώσεις γίνονται ήδη εμφανείς. Για παράδειγμα, το ποσοστό των μαθητών στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν απόδοση κάτω από τον μέσο όρο του βαθμού στα μαθηματικά έχει αυξηθεί, ειδικά για εκείνους που ανήκουν στις χαμηλότερε­ς τάξεις και σε νοικοκυριά με μειωμένα εισοδήματα. Εάν αυτές οι μαθησιακές απώλειες δεν αντιμετωπι­στούν άμεσα, οι επηρεαζόμε­νοι μαθητές θα μπορούσαν να ζήσουν μια ζωή ελαττωμένω­ν εσόδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece