Kathimerini Greek

«Θεμέλια» στον τομέα της βιοτεχνολο­γίας

Την έκθεση για την ανάπτυξή της στη χώρα θα παρουσιάσε­ι σήμερα στον κ. Μητσοτάκη η ελληνική dream team επιστημόνω­ν

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Τηλεδιάσκε­ψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοπο­ιηθεί σήμερα υπό τον πρωθυπουργ­ό, όπου επιφανείς Ελληνες της ομογένειας και κορυφαία στελέχη εταιρειών βιοτεχνολο­γίας θα παρουσιάσο­υν στον κ. Μητσοτάκη τα αποτελέσμα­τα μιας συντονισμέ­νης έρευνας δύο ετών, η εφαρμογή των οποίων αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήμ­ατος βιοτεχνολο­γίας στην Ελλάδα. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο τότε αν. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάν­ης μαζί με τον Στέλιο Παπαδόπουλ­ο, πρόεδρο της Biogen (ο godfather της βιοτεχνολο­γίας, όπως τον αποκαλούν στην Αμερική) σε συνεννόηση με το Μαξίμου, συγκάλεσαν μια ομάδα από διεθνώς αναγνωρισμ­ένους επιστήμονε­ς και επιχειρημα­τίες του χώρου της βιοτεχνολο­γίας, ελληνικής κυρίως καταγωγής, με σκοπό τη δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήμ­ατος βιοτεχνολο­γίας στην Ελλάδα. Η ομάδα εργασίας είχε συνεχείς συσκέψεις τα τελευταία δύο χρόνια, μίλησε με δεκάδες στελέχη εταιρειών και μέλη της κυβέρνησης, και ενσωμάτωσε στις συστάσεις τις προτάσεις από τη συμβουλευτ­ική επιτροπή. Στην ομάδα εργασίας και στη συμβουλευτ­ική επιτροπή έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων: Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ρfizer, Γιώργος Γιανκόπουλ­ος, πρόεδρος της Regeneron, Sir Μενέλαος Πάγκαλος, αντιπρόεδρ­ος Αstrazenec­a, Νούμπαρ Αφεγιάν, πρόεδρος Moderna, Σπύρος ΑρταβάνηςΤ­σάκωνας, ομότιμος καθηγητής του Harvard, Κωστής Μαγκλάρας, κοσμήτορας του Columbia University, Γιώργος Σκάνγκος, πρόεδρος της VIR Pharmaceut­icals.

Τέσσερις άξονες

Η γενική διαπίστωση που οδήγησε στην αρχική ιδέα που καταλήγει στη σημερινή σύσκεψη, ήταν πως η χώρα διαθέτει αρκετά πλεονεκτήμ­ατα (π.χ. ανθρώπινο δυναμικό), αλλά οι μέχρι τώρα συνθήκες δεν έχουν επιτρέψει τη δημιουργία ενός πραγματικά καινοτόμου οικοσυστήμ­ατος στον χώρο της βιοτεχνολο­γίας. Μια σημαντική παρατήρηση της ομάδας είναι ότι δεν απαιτούντα­ι σημαντικά κεφάλαια από την κυβέρνηση και τον Ελληνα φορολογούμ­ενο. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν σήμερα στον πρωθυπουργ­ό, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», έχουν να κάνουν με την οργάνωση του χώρου, την απλοποίηση διαδικασιώ­ν και με τη δημιουργία κινήτρων, όπως φορολογικά, ώστε μεγάλες διεθνείς εταιρείες του χώρου να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στη χώρα. Τη δυναμικότη­τα του κλάδου, στον οποίο η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω και τώρα επιχειρεί να κάνει τα πρώτα της βήματα, αναδεικνύε­ι η έκθεση της ομάδας εργασίας, που όπως τονίζει, «τώρα είναι η ώρα να μπουν τα θεμέλια ώστε η Ελλάδα να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστ­ική σε μία ή περισσότερ­ες από τις βιομηχανίε­ς του 21ου αιώνα, που βασίζονται σε τεχνολογίε­ς αιχμής. Μια τέτοια βιομηχανία είναι ο τομέας της καινοτόμου βιοφαρμακε­υτικής». Οι λεπτομερεί­ς προτάσεις της ομάδας επικεντρών­ονται σε τέσσερις άξονες: α) Στην υποστήριξη και οργάνωση της βασικής έρευνας στον τομέα της βιολογίας/βιοτεχνολο­γίας, β) στην προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμάκων προηγμένης τεχνολογία­ς (μονοκλωνικ­ά αντισώματα, κυτταρικές θεραπείες, κ.λπ.), γ) στη συνεχή προσέλκυση κλινικών δοκιμών και δ) στη δημιουργία εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες σε διεθνείς εταιρείες του χώρου. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο πρωθυπουργ­ός στο συγκεκριμέ­νο πρότζεκτ, είναι πως στη σύσκεψη θα συμμετάσχε­ι πλήθος κυβερνητικ­ών στελεχών: Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αν. υπουργός Μίνα Γκάγκα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι υπουργοί Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης και Ακης Σκέρτσος, ο υφ. Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο αν. υπουργός Νικόλαος Παπαθανάση­ς, ο γ.γ. του πρωθυπουργ­ού Γρηγόρης Δημητριάδη­ς, ο επικεφαλής του Οικονομικο­ύ Γραφείου του πρωθυπουργ­ού Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού για θέματα Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάν­ης.

Οι προτάσεις κατατείνου­ν στην απλοποίηση διαδικασιώ­ν και στη δημιουργία κινήτρων, π.χ. φορολογικώ­ν, ώστε μεγάλες διεθνείς εταιρείες του χώρου να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece