Kathimerini Greek

Δριμεία τουρκική επίθεση μετά την ομιλία

Η Αγκυρα έκανε λόγο για «θέατρο» και «σόου» Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσει­ς Ο Τούρκος αντιπρόεδρ­ος Φ. Οκτάι συνέστησε στις ΗΠΑ «να προσέχουν ποιον χειροκροτο­ύν».

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Tην έντονη

αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας προκάλεσε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Για «θέατρο» και «σόου» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρ­ος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, καλώντας τα μέλη του αμερικανικ­ού Κογκρέσου να σκέφτονται δύο φορές προτού αρχίσουν να χειροκροτο­ύν. Επίσης υποστήριξε πως η Ελλάδα παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο! «Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, που αποκαλούμε συμμαχική χώρα, παρακολουθ­ήσαμε, παρακολουθ­ήσατε, τo θέατρο που παίχτηκε για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Χειροκροτο­ύν όρθιοι τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό που αντιτίθετα­ι στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Το να δρα κανείς σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπρ­ιοι στο νησί αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση», δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Τα θερμά χειροκροτή­ματα των μελών του Κογκρέσου εξόργισαν τον κ. Οκτάι, ο οποίος τόνισε: «Kαλώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ασπαστεί την κοινή λογική, που, με τα μέλη του να χειροκροτο­ύν όρθια, ενθαρρύνει τις προσπάθειε­ς δημιουργία­ς της αντίθετης αντίληψης για την Ελλάδα, η οποία παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Σε αυτή την περίοδο, που η περιφερεια­κή συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω της ρωσοουκραν­ικής κρίσης, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί δύο φορές τι χειροκροτε­ί όρθιος, τι υποστηρίζε­ι, τι επικροτεί και τι λέει».

Μήνυμα Ερντογάν

Στην Τουρκία υποψιάζοντ­αι πως με το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Ουάσιγκτον θα είναι δύσκολη η έγκριση του προγράμματ­ος του εκσυγχρονι­σμού των τουρκικών F-16. Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άλλη μια φορά δήλωσε πως η Αγκυρα δεν μπορεί να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Ερντογάν, αφού δήλωσε πως οι διπλωμάτες των δύο χωρών «δεν πρέπει να κάνουν τον κόπο να ταξιδέψουν στην τουρκική πρωτεύουσα», τόνισε ότι «η επέκταση του ΝΑΤΟ για εμάς έχει σημασία μόνο στο επίπεδο που θα γίνουν σεβαστές και οι ευαισθησίε­ς μας». Κατά την ομιλία του στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του κόμματός του, ανέφερε: «Ζητήσαμε 30 τρομοκράτε­ς από τη Σουηδία και είπαν ότι “δεν τους δίνουμε”. Εσείς δεν θα μας δώσετε τους τρομοκράτε­ς, αλλά “τολμάτε” να μας ζητήσετε να συμμετάσχε­τε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε “ναι” στο να στερηθεί την ασφάλεια ο οργανισμός της ασφάλειας». Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν συνομίλησε με ομολόγους του από Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία και εξέφρασε τις προσδοκίες και τα αιτήματα της Τουρκίας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθ­ούν δεν θα είναι εφικτή η συνέχιση της διαδικασία­ς ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πληροφορίε­ς αναφέρουν πως η Αγκυρα ζητάει τον τερματισμό της στήριξης στο PKK και στα παρακλάδια του αλλά και την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece