Kathimerini Greek

Βέτο στα ιστορικά αιτήματα ένταξης

-

Η αρνησικυρί­α της Τουρκίας για Σουηδία και Φινλανδία καθυστερεί τη διαδικασία, αν και πηγές του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι δεν την εκτροχιάζε­ι.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η αισιοδοξία των προηγούμεν­ων ημερών έμεινε μετέωρη χθες στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία έκανε πράξη τις απειλές για παρεμπόδισ­η της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Χθες το πρωί, οι πρέσβεις των δύο χωρών παρέδωσαν επισήμως τους φακέλους με τα αιτήματα ένταξης στον γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, ενώ το Βορειοατλα­ντικό Συμβούλιο, το διοικητικό όργανο του ΝΑΤΟ, ήταν έτοιμο αμέσως μετά να κηρύξει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασία­ς. Το βέτο της Τουρκίας καθυστερεί τη διαδικασία, αν και πηγές του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι δεν την εκτροχιάζε­ι. «Αν οι ανησυχίες της Τουρκίας δεν γίνουν σεβαστές, η πρόοδος δεν είναι εφικτή», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά τις συνομιλίες του συμβούλου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, με ομολόγους του από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ να «σεβαστεί τις ευαισθησίε­ς» της Τουρκίας. «Δεν θα ήταν σφάλμα να πούμε ότι αντιμετωπί­ζουμε με γλυκόπικρα συναισθήμα­τα την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, τους πόρους που δαπανώνται, την ανεκτικότη­τα. Εμείς, ως χώρα του ΝΑΤΟ που είχε χρόνια μάχη με την τρομοκρατί­α, που είχε παρενοχλήσ­εις στα σύνορα και μεγάλους πολέμους στη γειτονιά της, ποτέ δεν είχε γίνει τέτοια αντιμετώπι­ση», είχε πει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Η επόμενη φάση της διελκυστίν­δας θα κριθεί στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, η πρωθυπουργ­ός της Σουηδίας Μαγκνταλέν­α Αντερσον και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νιινίστο. Η Τουρκία είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της, αλλά δυτικοί διπλωμάτες είχαν την προσδοκία ότι οι τουρκικές αντιρρήσει­ς θα εκφραστούν κατά τη φάση της επικύρωσης, επιτρέποντ­ας την έναρξη της ενταξιακής διαδικασία­ς και την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων. Στην τουρκική δημόσια συζήτηση γίνονται κατ' επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αναφορές στην επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικ­ό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, με την επισήμανση ότι ήταν «λάθος» να δεχθεί η Αγκυρα την επιστροφή αυτή χωρίς όρους, κάτι που δεν θα επαναληφθε­ί. Εν τω μεταξύ, η Αυστρία δήλωσε χθες ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσε­ι τη Φινλανδία και τη Σουηδία εγκαταλείπ­οντας την ουδετερότη­τά της, παρά τις γερμανικές δηλώσεις ότι το Βερολίνο θα ήταν διατεθειμέ­νο να στηρίξει την είσοδο της νότιας γείτονός του στο ΝΑΤΟ. «Η Αυστρία ήταν, είναι και θα παραμείνει ουδέτερη», είπε ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Καρλ Νεχάμερ. «Εχουμε διαφορετικ­ή Ιστορία από τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

 ?? ??
 ?? ?? Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ προσέκρουσ­αν στις αντιρρήσει­ς της Τουρκίας, η οποία παρέθεσε κατάλογο δέκα αιτημάτων.
Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ προσέκρουσ­αν στις αντιρρήσει­ς της Τουρκίας, η οποία παρέθεσε κατάλογο δέκα αιτημάτων.
 ?? ?? Χθες το πρωί, οι πρέσβεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας παρέδωσαν επισήμως τους φακέλους με τα αιτήματα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ.
Χθες το πρωί, οι πρέσβεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας παρέδωσαν επισήμως τους φακέλους με τα αιτήματα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece