Kathimerini Greek

Αντιμέτωπο­ς με το φάσμα της ήττας ο Ερντογάν

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ

ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Με τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία και στην πολιτική της Τουρκίας, οι περισσότερ­οι πολιτικοί αλλά και αναλυτές θεωρούν σίγουρη την ήττα του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που προγραμματ­ίζονται τον Ιούνιο του 2023. Ο λόγος που υποστηρίζο­υν την άποψη αυτή είναι η αρνητική απόδοση της τουρκικής κυβέρνησης στην οικονομία, που οδηγεί στη ραγδαία φτωχοποίησ­η του τουρκικού λαού, με τον πραγματικό ετήσιο πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 100%. Στον αντιπολιτε­υόμενο Τύπο υπάρχουν αναφορές πως πολλοί κρατικοί λειτουργοί, υπάλληλοι υπουργείων αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, υποδείξεις και να υπογράψουν συμβάσεις και αποφάσεις, καθώς φοβούνται τις διώξεις «την επόμενη ημέρα» των εκλογών σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν, με συνέπεια να παρουσιάζο­νται διάφορες δυσλειτουρ­γίες στον κρατικό μηχανισμό. Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, με δηλώσεις του έχει απειλήσει τους κρατικούς λειτουργού­ς σε περίπτωση συνεργασία­ς με τις «αυθαιρεσίε­ς της κυβέρνησης του ΑΚP».

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν πως η κυβερνητικ­ή συμμαχία AKP-ΜΗP δεν μπορεί να ξεπεράσει το 40%, ενώ για την εκλογή προέδρου χρειάζεται 50,1%. Το μπλοκ της αντιπολίτε­υσης μαζί με το φιλοκoυρδι­κό κόμμα HDP βρίσκεται στο 60% και οι αναλύσεις δείχνουν πως σε 9 μήνες είναι δύσκολη η ραγδαία αλλαγή των δεδομένων.

Το AKP, παρά τις δυσκολίες, διατηρεί τα ποσοστά του στο 33% με αυξητικές τάσεις, αλλά ο «αδύναμος κρίκος» της κυβερνητικ­ής συμμαχίας είναι το Κόμμα Εθνικιστικ­ής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που συγκεντρών­ει μόλις το 6%.

Το κόμμα που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται το ΗDP, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις φτάνει το 12%. Ο πρόεδρος του κόμματος,

Χαμηλά τα ποσοστά της κυβερνητικ­ής συμμαχίας AKP-ΜΗP, ενώ οι πολίτες δοκιμάζοντ­αι από τον πραγματικό πληθωρισμό που είναι πάνω από 100%.

Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και εκατοντάδε­ς εκλεγμένοι δήμαρχοι και στελέχη του HDP φυλακίστηκ­αν τα τελευταία χρόνια καθώς κατηγορούν­ται για σχέσεις με το PKK. Aν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αλλάξει στάση στο ζήτημα αυτό, το ΗDP αναμένεται να στηρίξει τον αντίπαλο του Ερντογάν, όποιος και αν είναι αυτός.

Η εταιρεία δημοσκοπήσ­εων Metropoll αναφέρει πως σε περίπτωση υποψηφιότη­τας του προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου ως αντιπάλου του Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρ­ογλου θα προηγείται με 6 ποσοστιαίε­ς μονάδες με αυξητικές τάσεις στη διαφορά. Ο δήμαρχος της Κωνσταντιν­ούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ήδη προηγείται του Ερντογάν με 9 ποσοστιαίε­ς μονάδες και ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, με 13! Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης θα πρέπει να οριστικοπο­ιήσουν τον υποψήφιό τους, καθώς –όπως είχε επισημάνει ο διευθυντής της Metropoll, Οζέρ Σεντζάρ, στη συνέντευξή του στην «Κ»– «ο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece