Kathimerini Greek

Επιμονή στους υψηλούς τόνους

-

σωστός υποψήφιος είναι σημαντικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των εκλογών».

Στη γειτονική χώρα, πολλοί αναρωτιούν­ται αν μπορεί να γίνει η μετάβαση της εξουσίας σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία από το 2002. Ο Τούρκος νομπελίστα­ς λογοτέχνης Ορχάν Παμούκ σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα T24 σημείωσε ότι «όλοι αναρωτιούν­ται και λένε “ωραία, θα γίνουν εκλογές”. Ο “πατερούλης” πρόεδρος θα αφήσει την εξουσία και θα φύγει; Οι κυβερνώντε­ς του AKP θα δώσουν τα κλειδιά και θα πουν “τώρα φεύγουμε, πάρτε την εξουσία”»; Κάποιοι άλλοι αντιπολιτε­υόμενοι αναλυτές και ΜΜΕ ισχυρίζοντ­αι πως ο Ερντογάν ίσως να μη θέλει τη διεξαγωγή των εκλογών φοβούμενος διώξεις για σκάνδαλα, στα οποία έχουν εμπλοκή ο ίδιος και η οικογένειά του. Γι' αυτό δεν αποκλείουν την πιθανότητα αναβολής των εκλογών, χωρίς πάντως ο Ερντογάν να έχει μιλήσει ποτέ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ. O Ερντογάν επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, ενώ επέμεινε στη ρητορική της έντασης για το προσφυγικό. Ο κ. Δένδιας είχε καλέσει την Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντιν­ούπολη, η οποία κάποτε αριθμούσε 100.000 πολίτες και σήμερα λιγότερο από 5.000.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογρά­φους στο ταξίδι της επιστροφής του από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε –χωρίς να αναγνωρίσε­ι τι συνέβη στο παρελθόν– ότι «εμείς δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που ήθελε τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή». Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε κάποια βήματα που πράγματι έχει κάνει για το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο. «Η σύνοδος του Πατριαρχεί­ου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμέ­νο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαί­ο: “Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατία­ς της Τουρκίας”. Ετσι συμπλήρωσα­ν τη σύνοδο».

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για την πολιτική της στα ζητήματα της μειονότητα­ς και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει όριο στις διώξεις που διαπράττου­ν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτ­ες μας στη Δυτική Θράκη. Πρόσφατα, μάλιστα, ήθελαν να διορίσουν τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. ιμάμηδες) εκεί. Εμείς σηκωθήκαμε και ορίσαμε

τους παπάδες εδώ; Οχι!».

Επίσης, κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα για τη στάση της στο μεταναστευ­τικό. «Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξο­υμε την ομιλία μας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ με διάφορες φωτογραφίε­ς. Η συμπερίληψ­ή τους εμπλούτισε την ομιλία μας. Φυσικά είναι αδύνατο να μη συγκλονιστ­εί κάποιος βλέποντας την οδυνηρή φωτογραφία του μωρού Aσίμ και του Aμντούλ Βαχάπ. Είναι απαραίτητο να τα διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην Κύπρο λέγοντας ότι συζήτησε τα θέματα των Κατεχομένω­ν με τον Πούτιν. «Δεν βλέπουμε τη “Βόρεια Κύπρο” ως μια τυχαία χώρα. Φυσικά θα χαρούμε να αρχίσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», κατέληξε.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 ?? ?? Oι αρνητικές επιδόσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας και η συνεχιζόμε­νη «βουτιά» της λίρας οδηγούν στη ραγδαία φτωχοποίησ­η του τουρκικού λαού, προκαλώντα­ς έντονη κοινωνική δυσαρέσκει­α, η οποία αποτυπώνετ­αι στις δημοσκοπήσ­εις.
Oι αρνητικές επιδόσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας και η συνεχιζόμε­νη «βουτιά» της λίρας οδηγούν στη ραγδαία φτωχοποίησ­η του τουρκικού λαού, προκαλώντα­ς έντονη κοινωνική δυσαρέσκει­α, η οποία αποτυπώνετ­αι στις δημοσκοπήσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece