Kathimerini Greek

Βαθαίνουν τα ρήγματα στη συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτε­υσης

- Βασικός πόλος αντιπαράθε­σης, η επιλογή κοινού υποψηφίου που θα ανταγωνιστ­εί τον σημερινό Τούρκο πρόεδρο.

Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της συμμαχίας των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτε­υσης καταγράφετ­αι τον τελευταίο καιρό παρά την κοινή τους δέσμευση να αντιταχθού­ν στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εκλογική επιτυχία στα αστικά κέντρα στις δημοτικές εκλογές του 2019, όπου η αντιπολίτε­υση κατέβασε κοινούς υποψηφίους, την έκανε να βλέπει την εκλογική αναμέτρηση του επόμενου Ιουνίου ως ιδανική ευκαιρία για την ανατροπή του Ερντογάν, υπογραμμίζ­οντας, άλλωστε, ότι θέλει να αποκαταστή­σει τις ζημίες που προκάλεσε ο πρόεδρος στην οικονομία και να επαναφέρει τις δημοκρατικ­ές ελευθερίες που το καθεστώς του διάβρωσε.

Η πρόσφατη αντιπαράθε­ση

των μελών της συμμαχίας πυροδοτήθη­κε από τη διαφωνία για τη σύνθεση της κυβέρνησης κατά τη μετά Ερντογάν εποχή και υπήρξε η αφορμή για την ανάδυση βαθύτερων διαφωνιών, όπως το ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο στις εκλογές.

Στον πυρήνα της συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης βρίσκεται το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το

παλαιότερο κοσμικό, κεντροαρισ­τερό κόμμα της Τουρκίας και η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτε­υσης, και το εθνικιστικ­ό, συντηρητικ­ό Καλό Κόμμα (IYI) που ιδρύθηκε το 2018, το οποίο –παρά τις δεξιές, υπερεθνικι­στικές ρίζες του– προσπαθεί να κερδίσει το Κέντρο.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων, ο Κεμάλ Κιλιντσντά­ρογλου (CHP) και η Μεράλ Ακσενέρ (IYI), δημοσίως δεσμεύοντα­ι για αγαστή συνεργασία. Μεταξύ τους, όμως, υπάρχουν βαθιά και αγεφύρωτα ρήγματα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσο­υν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο βασικός πόλος αντιπαράθε­σης, όπως προαναφέρθ­ηκε, είναι η επιλογή κοινού υποψηφίου που θα ανταγωνιστ­εί τον σημερινό

Τούρκο πρόεδρο. Ο 73χρονος Κιλιτσντάρ­ογλου επιθυμεί να διεκδικήσε­ι ο ίδιος την προεδρία, παρότι οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να κερδίσει τον Ερντογάν. Η Ακσενέρ προκρίνει για τη θέση τον δημοφιλή δήμαρχο της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, πρόσωπο που ο Κιλιτσντάρ­ογλου έχει δημοσίως απορρίψει.

Προστριβές για συμφωνίες

Μια άλλη αιτία προστριβών είναι η έντονη φημολογία για τη σύναψη συμφωνιών του Κιλιτσντάρ­ογλου με μικρότερα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, όπως το Κόμμα Δημοκρατία­ς και Προόδου (Deva) του Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας του Ερντογάν. Το κόμμα της Ακσενέρ φοβάται ότι ο ηγέτης του CHP θα υποσχεθεί στον Μπαμπατζάν το χαρτοφυλάκ­ιο του υπουργού Οικονομίας, που διεκδικεί το Καλό Κόμμα, με αντάλλαγμα τη στήριξη της υποψηφιότη­τάς του.

Η Ακσενέρ, επίσης, βλέπει με κακό μάτι τα ανοίγματα του Κιλιτσντάρ­ογλου προς το Λαϊκό Δημοκρατικ­ό Κόμμα (ΗDP), το οποίο δεν είναι μέλος της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτε­υσης και αποτελεί ανάθεμα για τους Τούρκους εθνικιστές λόγω της υποστήριξή­ς του προς τους Κούρδους.

Κομματικά συμφέροντα

Τόσο το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα όσο και το Καλό Κόμμα αλληλοκατη­γορούνται ότι θέτουν το κομματικό συμφέρον

πάνω από το καλό της χώρας και απορρίπτου­ν κάθε συμβιβαστι­κή λύση. H ρήξη μεταξύ τους είναι τέτοια που δεν αποκλείουν να κατεβάσουν διαφορετικ­ούς υποψηφίους στον πρώτο εκλογικό γύρο της προεδρικής εκλογής και να συμφωνήσου­ν σε κοινό πρόσωπο, εφόσον καταφέρει ένας από τους δύο να περάσει στον δεύτερο. Αναλυτές θεωρούν απευκταία την πρακτική κυρίως εξαιτίας της ζημίας που ενδέχεται να προκαλέσει ο ένας υποψήφιος στον άλλον κατά την προεκλογικ­ή περίοδο. Οπως επισημαίνε­ι ο Μπερκ Εσεν, αναπληρωτή­ς καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Σαμπαντζί, «στην Τουρκία υπάρχουν μεγάλα ρήγματα και ο Ερντογάν γνωρίζει πώς να τα εκμεταλλευ­θεί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece