Kathimerini Greek

«Πηγή αστάθειας στην Αν. Μεσόγειο η Αγκυρα»

Απάντηση Μητσοτάκη στους ισχυρισμού­ς του Ερντογάν για το προσφυγικό

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε σε κάθε τοποθέτησή του πως επιθυμεί μια άτυπη ρεβάνς επί αμερικανικ­ού εδάφους για όσα είχαν συμβεί λίγους μήνες πριν, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με τη μεγάλη απήχηση που είχε η ομιλία του. Εξ ου και ο Τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ένα μπαράζ δυσφήμησης της Ελλάδας με επίκεντρο το μεταναστευ­τικό. Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τη Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς καμία διάθεση να ανοίξει νέο γύρο αντιπαράθε­σης με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα απαντούσε στις προκλήσεις. Οπερ και εγένετο.

Ο κ. Μητσοτάκης –που σήμερα το βράδυ θα μιλήσει και στη Συνέλευση του ΟΗΕ– έδωσε σκληρές απαντήσεις στον Τούρκο πρόεδρο. Αρχικά κατά τη διάρκεια δείπνου που παραχώρησα­ν προς τιμήν του οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί «μπούλινγκ» από την Αγκυρα, παραπέμπον­τας για τα υπόλοιπα στη σημερινή ομιλία του στον ΟΗΕ. Αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικ­ό δίκτυο Bloomberg, σε ερώτηση σχετικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας και τα όσα ισχυρίστηκ­ε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως το «να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας στο ζήτημα της μετανάστευ­σης είναι απλώς εξωφρενικό», γιατί «η Τουρκία είναι αυτή που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοπο­ιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντ­ας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντ­ας να τους ωθήσει στην Ευρώπη». Ο πρωθυπουργ­ός πρόσθεσε πως η Ελλάδα διασώζει «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους

που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα» και παράλληλα υπερασπίζε­ται τα σύνορά της όπως έχει υποχρέωση να κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας, προσθέτοντ­ας πως «δεν χρειαζόμασ­τε άλλη πηγή γεωπολιτικ­ής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμ­ε να υποστηρίξο­υμε την Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός σε αντίθεση με τον

Οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριο­ύ του 2023, ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Τούρκο πρόεδρο επανέλαβε πως είναι ανοιχτός σε συνάντηση μαζί του. «Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται αυτό το διάστημα να συναντηθεί μαζί μου. Εχω πει ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερεια­κής σταθερότητ­ας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εγχώρια ζητήματα, τονίζοντας πως «θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριο­ύ του 2023» και «η κυβέρνησή μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσ­εις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία». Τέλος, μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέφερε πως «ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία» και «πιστεύω

πως ο πρόεδρος Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Αλλά είμαι πεπεισμένο­ς πως δεν θα τα καταφέρει», σχολίασε. Σχετικά με τις συνέπειες στην ενέργεια που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός εμφανίστηκ­ε απαισιόδοξ­ος για το αν τελικά η Ε.Ε. καταφέρει να επιβάλει πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται.

Χθες ο πρωθυπουργ­ός επισκέφθηκ­ε, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη, το μνημείο στη μνήμη των θυ

μάτων των τρομοκρατι­κών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίο­υ 2001 στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργ­ός επισκέφθηκ­ε τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφη­κε την 11η Σεπτεμβρίο­υ 2001, όμως ανοικοδομή­θηκε με μεγάλη συμβολή της ελληνοαμερ­ικανικής κοινότητας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσ­ει κανονικά ως εκκλησία. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκο­πος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο­ς, ο οποίος τους ξενάγησε στον χώρο.

 ?? ?? Με τον Αρχιεπίσκο­πο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο συναντήθηκ­ε χθες ο κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφη­κε την 11η Σεπτεμβρίο­υ 2001 και ανοικοδομή­θηκε με τη συμβολή της ελληνοαμερ­ικανικής κοινότητας.
Με τον Αρχιεπίσκο­πο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο συναντήθηκ­ε χθες ο κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφη­κε την 11η Σεπτεμβρίο­υ 2001 και ανοικοδομή­θηκε με τη συμβολή της ελληνοαμερ­ικανικής κοινότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece