Kathimerini Greek

Με αργούς ρυθμούς η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο

- Της

ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ Με αργούς ρυθμούς και την εξέταση διαδικαστι­κών θεμάτων συνεχίστηκ­ε και χθες η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίο­υ με βασικό κατηγορούμ­ενο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο, που διετέλεσε αναπληρωτή­ς υπουργός Δικαιοσύνη­ς επί κυβερνήσεω­ν ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Ο δικαζόμενο­ς πρώην υπουργός αντιμετωπί­ζει κατηγορίες για παρεμβάσει­ς στο έργο συγκεκριμέ­νων εισαγγελικ­ών λειτουργών κατά τον χειρισμό συγκεκριμέ­νων υποθέσεων. Πέραν του πρώην υπουργού δικάζεται και η πρώην επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για αδικήματα που σχετίζοντα­ι με τη μη αποστολή στη Βουλή φακέλου για πρώην υπουργούς Υγείας (τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό) που είχαν καταμηνυθε­ί από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση της Novartis. O συνήγορος της εισαγγελέω­ς Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράν­ης, τελικώς χθες δεν προέβαλε αίτημα για μη νόμιμη σύνθεση του δικαστηρίο­υ, εξ αφορμής πλημμελειώ­ν που επικαλέστη­κε κατά την κλήρωση των μελών του Ειδικού Δικαστηρίο­υ από τη Βουλή. Ο συνήγορος της Τουλουπάκη διεμήνυσε στο δικαστήριο ότι η δικαζόμενη εισαγγελέα­ς «επιθυμεί να αθωωθεί επί της ουσίας», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι αποδεδειγμ­ένο πως υπήρξαν απαράδεκτε­ς μεθοδεύσει­ς από κατασκευασ­τές πλυντηρίων

λεύκανσης της Novartis για να καλυφθεί ο μαγικός απαιτούμεν­ος αριθμός δικαστικών για την κλήρωση των μελών του δικαστηρίο­υ». Το αίτημά του να προσκομιστ­ούν τα αναγκαία έγγραφα που αφορούσαν θέματα υγείας ανώτατου δικαστή που κληρώθηκε, απορρίφθηκ­ε τόσο από την εισαγγελέα της έδρας Ολγα Σμυρλή όσο και από το δικαστήριο.

Κατά τα άλλα η διαδικασία αναλώθηκε με το αν το δικαστήριο θα επιτρέψει να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή (να υποστηρίξε­ι δηλαδή την κατηγορία) η επίτιμη εισαγγελέα­ς Γεωργία Τσατάνη, μία από τους τρεις εισαγγελικ­ούς λειτουργού­ς που έχουν καταγγείλε­ι για παρεμβάσει­ς τον Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο, σχετικά με πιέσεις που της άσκησε για τον χειρισμό της στην υπόθεση του επιχειρημα­τία Ανδρέα Βγενόπουλο­υ, ο οποίος έχει αποβιώσει. Οι συνήγοροί της Θέμης Σοφός και Δημήτρης Νινόπουλος έκαναν λόγο «για ηθική βλάβη της Γεωργίας Τσατάνη» και ζήτησαν να γίνει δεκτό το αίτημά της. Οι συνήγοροι του δικαζόμενο­υ πρώην υπουργού αντέτειναν πως η εισαγγελέα­ς Γεωργία Τσατάνη δεν έχει υποστεί ηθική βλάβη και ζήτησαν την απόρριψη του αιτήματός της.

Πάντως η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει καιρό, ενώ η δίκη θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα και ενδεχομένω­ς να αρχίσει την κατάθεσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece