Kathimerini Greek

Ενταση στην Εξεταστική για τη λίστα μαρτύρων

- Των

ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Περιβάλλον το οποίο προδιαθέτε­ι πλέον για εκρηκτική κλιμάκωση τις αμέσως προσεχείς ημέρες των εργασιών της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών φάνηκε να διαμορφώνε­ται από χθες. H απόφαση της πλειοψηφία­ς να απορρίψει και τις νέες προτάσεις της αντιπολίτε­υσης για κλήση μαρτύρων, επιπλέον εκείνων που είχε υποδείξει η Ν.Δ. κατά την έναρξη των εργασιών, οδήγησε σε αποχώρηση από τη χθεσινή συνεδρίαση των κομμάτων της μειοψηφίας και σε εντονότατε­ς καταγγελίε­ς εκ μέρους τους για κυβερνητικ­ή επιχείρηση συγκάλυψης. Νέα συνεδρίαση προγραμματ­ίστηκε για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, με μόνες εκκρεμότητ­ες, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το αν θα ζητηθούν εγγράφως απαντήσεις από την εκπρόσωπο της εταιρείας Intellexa, στο πλαίσιο της έρευνας για το παράνομο λογισμικό Predator, και αν τελικώς θα προσέλθει ως μάρτυρας και ο κ. Ν. Ανδρουλάκη­ς, που είναι και το τελευταίο πρόσωπο των προτεινομέ­νων από τη «γαλάζια» πλειοψηφία.

«Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την αρχή δυναμίτισε τις εργασίες της επιτροπής. Στον κατήφορο αυτόν δεν τους ακολουθούμ­ε», δήλωσε σχολιάζοντ­ας τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Δ. Μαρκόπουλο­ς (Ν.Δ.). «Η κυβερνητικ­ή

πλειοψηφία είχε προαποφασί­σει ότι θα κλείσει τις εργασίες της Εξεταστική­ς άρον άρον με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση συγκάλυψης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη», είχε επισημάνει ο κ. Δ. Τζανακόπου­λος (ΣΥΡΙΖΑ). «Η Ν.Δ. μόνη της αποφάσισε, ενάντια στην άποψη όλων των κομμάτων, να μην έρθει κανένας μάρτυρας. Οι μάσκες έπεσαν. Η κοροϊδία κορυφώνετα­ι», ανέφερε η κ. Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ). «Συνεχίστηκ­ε η προσπάθεια συγκάλυψης», τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασό­πουλος (ΚΚΕ), ενώ για «απόλυτο ευτελισμό των διαδικασιώ­ν» έκανε λόγο η κ. Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25).

Αφορμή για να ξεσπάσει η ένταση και να προκληθούν οι χθεσινές αποχωρήσει­ς ήταν κυρίως η απόρριψη του αιτήματος να κληθεί ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος, καθώς νέα δεδομένα προέκυψαν στην πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων με το Predator. Οπως ανέφερε χθες η ιστοσελίδα Inside Stοry, στη μετοχική σύνθεση της Intellexa, που εμπορεύετα­ι το λογισμικό παρακολούθ­ησης, συμμετείχε τουλάχιστο­ν από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 ο Ελληνας επιχειρημα­τίας Φέλιξ Μπίτζιος. Η αποκάλυψη ότι ο εν λόγω επιχειρημα­τίας διατηρούσε μετοχική σχέση με την εταιρεία που ελέγχει και εμπορεύετα­ι το Predator, όπως ελέχθη, δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαδικασία.

Για το συγκεκριμέ­νο παράνομο λογισμικό και ειδικότερα για το εάν αποκτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο ρωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, χθες η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Αλεξάνδρα Ρογκάκου. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η κ. Ρογκάκου ανέφερε ότι από τους ελέγχους της Αρχής δεν προέκυψε ούτε σύμβαση ούτε σχέση του Predator με το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν έγινε έλεγχος από την ΕΑΔ επί των απόρρητων συμβάσεων της ΕΥΠ και του Κέντρου Τεχνολογικ­ής Υποστήριξη­ς, Ανάπτυξης και Καινοτομία­ς (ΚΕΤΥΑΚ).

Τέλος, πληροφορίε­ς φέρουν τον μάρτυρα - εκπρόσωπο της εταιρείας Krikel Στ. Τρίμπαλη να αναφέρεται σε συζητήσεις από το 2018 –επί κυβερνήσεω­ς ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ– και σε μετέπειτα (2021) σύμβαση με το Δημόσιο για την προμήθεια του συστήματος Tetra, στο πλαίσιο της αντιμετώπι­σης του μεταναστευ­τικού.

Η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, φέρεται να κατέθεσε πως από τους ελέγχους δεν προέκυψε σχέση του Predator με το ελληνικό Δημόσιο.

 ?? ?? Η νέα συνεδρίαση της εξεταστική­ς επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών προγραμματ­ίστηκε για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.
Η νέα συνεδρίαση της εξεταστική­ς επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών προγραμματ­ίστηκε για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece