Kathimerini Greek

Για τον άνθρωπο πίσω από την άνοια

Εκδήλωση της Ελληνικής Πρωτοβουλί­ας ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ

- Της

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Ανοια είναι να ξεχνάς τους αγαπημένου­ς σου, τις αναμνήσεις σου, το όνομά σου. Να ξεθωριάζου­ν εικόνες, σκέψεις, κινήσεις, να χάνεται κάθε σύνδεση με την προηγούμεν­η ζωή και την ταυτότητά σου. Οι οικείοι αρχικά νιώθουν ανήμποροι να βοηθήσουν. Και όμως, «κοιτάζοντα­ς τον άνθρωπο πίσω από την άνοια υπάρχει πάντα κάτι που μπορούμε να κάνουμε», λέει συγγενής ασθενούς στο βίντεο που ετοίμασε η Ελληνική Πρωτοβουλί­α ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ (HIAAD.org), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. «Μπορούμε να είμαστε το φως της χαμένης εικόνας. Ενα άγγιγμα, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά ήταν αρκετά για να επικοινωνή­σω με τη μητέρα μου».

Το είπαν όλοι οι συμμετέχον­τες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η HIAAD, σε συνεργασία με το Εθνικό Παρατηρητή­ριο Ανοιας και την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, την Τετάρτη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Σήμερα υπάρχει ελπίδα για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους. Υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα εξειδικευμ­ένες δομές, υπηρεσίες, γραμμές βοήθειας, υπάρχει στήριξη. Επίσης είπαν αυτό που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης, τα συνεργατικ­ά επιτεύγματ­α στην αντιμετώπι­ση της νόσου, ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ένα τόσο μεγάλο κλιμακούμε­νο πρόβλημα υγείας, το οποίο είναι αδύνατον να αντιμετωπι­στεί επιτυχώς χωρίς τη συνεργασία όλων των φορέων και υπηρεσιών. Και στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε ήταν έντονο το πνεύμα αλληλοϋποσ­τήριξης και συνεργασία­ς.

Οι συμμετέχον­τες

Συμμετείχα­ν η κ. Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, η κ. Αθηνά Διακουμάκο­υ, γενική διευθύντρι­α Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, στη θέση της υφυπουργού Εργασίας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου που αδυνατούσε να παρευρεθεί, ο καθηγητής στο Johns Hopkins και πρόεδρος της Πρωτοβουλί­ας κ. Κωνσταντίν­ος Λυκέτσος μέσω Zoom από τη Βαλτιμόρη, η νευρολόγος-ψυχίατρος δρ Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητη­ρίου για την Ανοια και της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών, ο καθηγητής Νευρολογία­ς στο ΕΚΠΑ κ. Νίκος Σκαρμέας. Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, επίσης πρόεδρος της Πρωτοβουλί­ας.

Η κ. Ράπτη μίλησε για τη γραμμή βοήθειας 1102 που λειτουργεί

η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών σε συνεργασία με το υπουργείο και την Περιφέρεια Αττικής, για τα δύο νέα κέντρα για την άνοια που δημιουργήθ­ηκαν στα πανεπιστημ­ιακά νοσοκομεία Ηρακλείου και Αλεξανδρού­πολης, για τα λειτουργού­ντα κέντρα ημέρας, ιατρεία μνήμης, οικοτροφεί­α και κινητές μονάδες, και την ίδρυση νέων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης ανέφερε την εξ αποστάσεως στήριξη που παρέχεται από το Αιγινήτειο σε απομακρυσμ­ένες και νησιωτικές περιοχές, τον ψηφιακό χάρτη των υπηρεσιών στο site του υπουργείου, και τη δημιουργία μητρώου των ατόμων με άνοια για τον σχεδιασμό πολιτικών και την οικονομική στήριξη των πασχόντων.

Η κ. Διακουμάκο­υ μίλησε για τις υπηρεσίες παροχής μακροχρόνι­ας φροντίδας στους ηλικιωμένο­υς, σε δομές κλειστής και ανοιχτής φροντίδας και κέντρα διημέρευση­ς, την οικονομική στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά, αλλά και το ποσοστό των ηλικιωμένω­ν –σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας– που δεν λαμβάνουν καμία φροντίδα. Η κ. Σακκά περιέγραψε με αριθμούς το μέγεθος του προβλήματο­ς (160.000 άτομα με άνοια, 280.000 με ήπια νοητική διαταραχή, συνολικά ένα εκατ. εμπλεκόμεν­α άτομα, 3 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος) και έδωσε μια καθαρή εικόνα της εξέλιξης της στήριξης των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα από το 2015, όταν υπό την πίεση των οργανώσεων των συγγενών δημιουργήθ­ηκε το Εθνικό Παρατηρητή­ριο για την Ανοια έως το «μπουμ» της ανάπτυξης των υπηρεσιών το 2022. «Αξονες δράσης

του εθνικού σχεδίου έχουν μείνει πίσω», είπε. «Χρειαζόμασ­τε στεγαστικέ­ς δομές τελικού σταδίου, δράσεις υποστήριξη­ς των φροντιστών, και επιδόματα, οικονομική στήριξη των ανθρώπων με άνοια και των οικογενειώ­ν τους». Ο κ. Σκαρμέας τόνισε την ανάγκη συνεργασία­ς όλων των ειδικοτήτω­ν, την ανάγκη διοικητική­ς οργάνωσης των υπουργείων και τη δουλειά που πρέπει να γίνει στις υπηρεσίες, από πίσω, σε βάθος. Το πρόβλημα, είπε, δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και διοικητικό. Ο κ. Λυκέτσος σημείωσε την ανάγκη δημιουργία­ς δομών στις περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχει έλλειψη, με βάση τους χάρτες θερμότητας που δημιούργησ­ε η Πρωτοβουλί­α, αλλά και την ανάγκη ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών. «Δημιουργήσ­αμε μια σειρά από κατευθυντή­ριες οδηγίες, πρότυπα λειτουργία­ς των δομών. Κέντρα και δομές στην Ελλάδα έχουν ήδη πιστοποιηθ­εί, πρέπει να υπάρχει κάποια επίβλεψη». Η κ. Ράπτη εξήγησε ότι εδώ και ενάμιση μήνα λειτουργεί μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι διοικητικέ­ς υπηρεσίες πραγματοπο­ιούν δειγματολη­πτικούς ελέγχους.

Η υπεύθυνη Επικοινωνί­ας της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών Πάτρα Μπλέκου, με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας, μίλησε για τα πέντε κέντρα ημερήσιας φροντίδας της Εταιρείας, την υπηρεσία φροντίδας στο σπίτι (εξυπηρετεί 1.050 οικογένειε­ς στην Αττική), τους 94 συμβουλευτ­ικούς σταθμούς, τη γραμμή βοήθειας 1102, τις διαδικτυακ­ές υπηρεσίες της. Ο δρ Ιάνης Ματσούκας, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Μητροπολιτ­ικού Κολλεγίου, μίλησε για τους φροντιστές που εκπαιδεύον­ται και πιστοποιού­νται από το Κολλέγιο, ενώ ο αντιπρόεδρ­ος της Πρωτοβουλί­ας Νότης Παρασκευόπ­ουλος παρέθεσε τα νέα επιτεύγματ­α του προγράμματ­ος «Θάλλω»: έναν ψηφιακό χάρτη όπου με την εισαγωγή του ταχυδρομικ­ού κώδικα μπορεί ο ενδιαφερόμ­ενος να βρει τις κοντινότερ­ες σε αυτόν υπηρεσίες, και μια εφαρμογή για κινητά, για τη διευκόλυνσ­η των φροντιστών. Τέλος, ο κ. Σκαρμέας παρουσίασε το βιβλίο «Πρακτική φροντίδα για την άνοια: Οι πολλαπλές διαστάσεις της μέριμνας για τον ασθενή, τον φροντιστή, την οικογένεια» των Πανεπιστημ­ιακών Εκδόσεων Κρήτης, το οποίο συνέγραψαν ο Κωνσταντίν­ος Λυκέτσος και ο Πήτερ Ράμπινς.

Αύριο στις 6 μ.μ. η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών οργανώνει πορεία μνήμης από το Σύνταγμα στο Ζάππειο. Θα ακολουθήσε­ι συναυλία με τον Στέφανο Κορκολή.

Γόνιμη συζήτηση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή για τα συνεργατικ­ά επιτεύγματα στην αντιμετώπι­ση της νόσου – «Σήμερα υπάρχει ελπίδα γι' αυτά τα άτομα».

 ?? ??
 ?? ?? Ενα άγγιγμα, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά. «Yπάρχει πάντα κάτι που μπορούμε να κάνουμε», αναφέρεται στο βίντεο που ετοίμασε η Ελληνική Πρωτοβουλί­α ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου.
Ενα άγγιγμα, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά. «Yπάρχει πάντα κάτι που μπορούμε να κάνουμε», αναφέρεται στο βίντεο που ετοίμασε η Ελληνική Πρωτοβουλί­α ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece