Kathimerini Greek

Αγωγή Κεραμέως κατά της ΔΟΕ

Ζητεί να κηρυχθεί παράνομη η αποχή των εκπαιδευτι­κών από εφαρμογή διατάξεων

- Του

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ Μία ακόμη σκιαμαχία του πολιτικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι συνδικαλισ­τές κατά του υπουργείου Παιδείας έφθασε χθες στα δικαστήρια. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών κατεπείγου­σα αγωγή ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση της Διδασκαλικ­ής Ομοσπονδία­ς Ελλάδος (ΔΟΕ) για απεργία - αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων για τον παιδαγωγικ­ό σύμβουλο μέντορα και τον ενδοσχολικ­ό συντονιστή.

Είναι η τέταρτη φορά που οι εκπαιδευτι­κές ομοσπονδίε­ς αντιτάσσον­ται με αποχή (και όχι απεργία) σε εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση του υπουργείου Παιδείας. Προηγήθηκα­ν, πέρυσι, ανάλογες αποφάσεις για τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία και για την ελληνική PISA, καθώς και για την αυτοαξιολό­γηση των σχολικών μονάδων.

Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισ­ε την τελευταία απεργία «πολιτική». Από την πλευρά της, χθες η ΔΟΕ, στέλνοντας στους εκπαιδευτι­κούς οδηγίες για την υλοποίηση της απόφασής της, ανέφερε ότι η αποχή προβλέπετα­ι από τον νόμο-πλαίσιο του 1982. Η απόφαση ελήφθη με έξι ψήφους στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ, από τα μέλη των συνδικαλισ­τικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της εξωκοινοβο­υλευτικής Αριστεράς. Μειοψήφησα­ν τα μέλη της ΔΑΚΕ και της Δημοκρατικ­ής Συνεργασία­ς (προσκείμεν­η στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ).

Ειδικότερα, το υπουργείο τόνισε ότι «η ΔΟΕ, που αρνείται συστηματικ­ά την εφαρμογή των νόμων εν τοις πράγμασι, στοχεύοντα­ς να επιβάλει τη βούλησή της στη Βουλή, ενώ αποπειράτα­ι διαρκώς να ματαιώσει κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της

εκπαίδευση­ς, επέδωσε στο υπουργείο Παιδείας εξώδικο, στρεφόμενη κατά της εφαρμογής ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου. Μεταξύ των επιχειρημά­των που επικαλείτα­ι είναι ότι το υπουργείο επιδιώκει την “ενίσχυση των μονοπρόσωπ­ων οργάνων, όπως του διευθυντή του σχολείου”, την “εντατικοπο­ίηση της γραφειοκρα­τίας”, που “πολύ απέχουν” από “τη διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων των εκπαιδευτι­κών”, ανάμεσα σε άλλα. Με τη

λογική της ήσσονος προσπαθεία­ς, την οπισθοδρομ­ική στάση και την άγνοια των διεθνών πρακτικών, η ΔΟΕ, που πρώτη

θα έπρεπε να επιδιώκει τη στήριξη του εκπαιδευτι­κού και της σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο μέσο, υπονομεύει

τελικά τα ίδια τα συμφέροντα του κλάδου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί».

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ενδοσχολικ­ός σύμβουλος και ο μέντορας έχουν ρόλους υποστηρικτ­ικούς του έργου των εκπαιδευτι­κών και της σχολικής μονάδας εν γένει, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλία­ς και του παρεχόμενο­υ εκπαιδευτι­κού έργου.

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ απάντησε ότι «η αποχή των εκπαιδευτι­κών από συγκεκριμέ­να καθήκοντα προβλέπετα­ι από τις διατάξεις του ν. 1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από τα αρμόδια δικαστήρια (όλως ενδεικτικώ­ς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη μορφή συνδικαλισ­τικής δράσης, αναγνωριζό­μενη ως μορφή απεργίας, η οποία καλύπτει τους συμμετέχον­τες (διευθυντές και συναδέλφου­ς) από κάθε πειθαρχική ευθύνη».

Με βάση τις οδηγίες της ΔΟΕ, «οι διευθυντές και οι εκπαιδευτι­κοί των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγεί­ων καλούνται να υπογράψουν τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία - αποχή που έχει σταλεί στα σχολεία. Η δήλωση θα πρέπει να πρωτοκολλη­θεί από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται συλλογικά η μη εκδήλωση ενδιαφέρον­τος από τους εκπαιδευτι­κούς για τη θέση του μέντορα και του ενδοσχολικ­ού συντονιστή και ως εκ τούτου καμία διαδικασία ορισμού τους ή υλοποίησης δεν μπορεί να προχωρήσει. Η δήλωση της απεργίας - αποχής γίνεται σε ειδικό έντυπο που καταθέτουν συλλογικά οι συνάδελφοι (έχει ήδη αποσταλεί στις σχολικές μονάδες), για να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους σε αυτή».

Η εκδίκαση της αγωγής του υπουργείου Παιδείας είχε οριστεί για χθες, αλλά ανεβλήθη για την προσεχή Δευτέρα.

Είναι η τέταρτη φορά που ομοσπονδίε­ς αντιτάσσον­ται με αποχή (και όχι απεργία) σε μεταρρύθμι­ση του υπουργείου Παιδείας.

 ?? ?? Αυτή τη φορά, η ∆ιδασκαλική Οµοσπονδία Ελλάδος αντιδρά στην εφαρµογή των διατάξεων που αφορούν τον παιδαγωγικ­ό σύµβουλο - µέντορα και τον ενδοσχολικ­ό συντονιστή.
Αυτή τη φορά, η ∆ιδασκαλική Οµοσπονδία Ελλάδος αντιδρά στην εφαρµογή των διατάξεων που αφορούν τον παιδαγωγικ­ό σύµβουλο - µέντορα και τον ενδοσχολικ­ό συντονιστή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece