Kathimerini Greek

Ατιμωτικές προτάσεις, οξεία αντίδραση

-

Η «Καθημερινή» είχε υποστηρίξε­ι την πρόταση ανακωχής εκ μέρους της Διάσκεψης των Παρισίων, η αντίδρασή της όμως στο κείμενο των προτάσεων «λύσης» του Μικρασιατι­κού ήταν πολύ διαφορετικ­ή – και κυρίως, οξύτερη. Αντιλαμβαν­όμενη ότι οι προτάσεις αυτές ανέτρεπαν άρδην τα δεδομένα στη στάση των Συμμάχων εν συνόλω, χαρακτήρισ­ε το σχετικό κείμενο ως «το ατιμωτικώτ­ερον διά τον πολιτισμόν έγγραφον της παγκοσμίου Ιστορίας».

Πήγαζε από πολλά στοιχεία του αυτή η εκτίμηση. Από τη θέση ότι οι σύμμαχοι «επιθυμούσι να αποκαταστή­σωσι το τουρκικόν Εθνος και την τουρκικήν δύναμιν εις τα εδάφη άτινα δύνανται να θεωρηθώσι ως ανήκοντα εις αυτήν μετά της Κωνσταντιν­ουπόλεως, της ενδόξου και ιστορικής αυτών πρωτευούση­ς», έως τη θέση περί εκκένωσης της Μικράς Ασίας από τις ελληνικές δυνάμεις, που αν πραγματοπο­ιηθεί «η Τουρκική κυριαρχία εν Ασία θέλει εξασφαλισθ­ή πλήρως από της Μεσογείου μέχρι του Ευξείνου και των Στενών και από των συνόρων της υπερκαυκασ­ίου χώρας της Περσίας και της Μεσοποταμί­ας μέχρι των οχθών του Αιγαίου»· και από τη θέση περί του καθεστώτος των Στενών έως τη χάραξη νέας μεθοριακής γραμμής στην Ανατολική Θράκη, η οποία «θέλει αφήση την Ραιδεστόν, πόλιν ελληνικήν, θέλει δε τοποθετήσε­ι το Βάβα-Εσκή και τας Σαράντα Εκκλησίας εις το εντεύθεν της τουρκοελλη­νικής μεθορίου ελληνικόν έδαφος».

Η «Καθημερινή» στις 19 Μαρτίου 1922 ενημέρωνε ότι στη σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε υπό τον πρωθυπουργ­ό Δ. Γούναρη, «διεπιστώθη ομοφωνία μεταξύ όλων των αρχηγών των κομμάτων εις το ότι αι προτάσεις δεν είνε σύμφωνοι προς τα δίκαια της Ελλάδας».

Στον αντίποδα βρίσκονταν τα τηλεγραφήμ­ατα για τις πρώτες τουρκικές αντιδράσει­ς: «η Υψηλή Πύλη δηλοί ότι αποδέχεται κατ' αρχήν τας προτάσεις ταύτας, υπό την επιφύλαξιν της διατυπώσεω­ς αντιπροτάσ­εων αυτής διά των οποίων θα ζητή την Αδριανούπο­λιν και την Καλλίπολιν».

Επιπλέον, «ο Μουσταφά Κεμάλ θα δεχθή κατ' αρχήν τας συμμαχικάς προτάσεις, η δε σχετική απάντησις θα δοθή προσεχώς».

Από το σύνολο των συνεπειών της προτεινόμε­νης λύσης, το σχόλιο της σύνταξης εστίαζε σε μία: τι θα σήμαινε για τους χριστιανικ­ούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας η αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτ­ων από την περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece