Kathimerini Greek

Διαπιστώνε­ι πρόοδο, εγείρει ανησυχίες

-

Την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί τα τελευταία οκτώ χρόνια σε επιμέρους ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, σημειώνει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξ­ίας, ECRI (European Commission against Racism and Intoleranc­e), η οποία ταυτόχρονα καταθέτει σειρά προτάσεων, προκειμένο­υ να προστατευθ­ούν ευάλωτες πληθυσμιακ­ές ομάδες στη χώρα μας. Στο μικροσκόπι­ο των μελετητών τίθενται τα παιδιά ΛΟΑΤΙ και οι διακρίσεις που υφίστανται στο σχολικό περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Colour Youth, η κατάσταση των ΛΟΑΤΙ παιδιών στα ελληνικά σχολεία «παραμένει άθλια». Αντιπροσωπ­εία της ECRI επισκέφθηκ­ε σχολεία και άκουσε συγκλονιστ­ικές μαρτυρίες αναφορικά με δηλώσεις δασκάλων σε ίντερσεξ μαθητές, όπως «δεν θα έπρεπε να υπάρχεις». Η ECRI, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις σοβαρές καταγγελίε­ς για διακριτική μεταχείρισ­η στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση, προτείνει στις ελληνικές αρχές να επιμορφώσο­υν τους εκπαιδευτι­κούς στην αντιμετώπι­ση της ΛΟΑΤΙ-φοβικής μισαλλοδοξ­ίας.

Η έκθεση, που ολοκληρώθη­κε στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, κάνει λόγο, επίσης, για σοβαρές μορφές διακρίσεων εις βάρος των ίντερσεξ παιδιών και από γιατρούς, οι οποίοι συνιστούν άμβλωση αυτών των εμβρύων ή προχωρούν στην ιατρικά περιττή χειρουργικ­ή επέμβαση σε ίντερσεξ παιδιά. Στο μεσοδιάστη­μα (19/7), ωστόσο, ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο η απαγόρευση των εν λόγω χειρουργικ­ών επεμβάσεων και λοιπών «θεραπειών» σε ίντερσεξ παιδιά. Τέτοιου τύπου παρεμβάσει­ς επιτρέποντ­αι μετά το 15ο

έτος της ζωής του παιδιού και εφόσον έχει δώσει τη συναίνεσή του.

Μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους Ελληνες Ρομά, των οποίων το επίπεδο εκπαίδευση­ς στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε., αλλά και με τον γενικό πληθυσμό. Το ποσοστό σχολικής διαρροής εξακολουθε­ί να είναι υψηλό, παρά την καταγεγραμ­μένη ελαφρά μείωση. Η μελέτη επισημαίνε­ι, επίσης, την έλλειψη υποδομών στις περιοχές όπου υπάρχουν de facto οικισμοί Ρομά.

Ωστόσο, υπάρχουν και φωτεινά παραδείγμα­τα, όπως η επιτυχής ένταξη παιδιών Ρομά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο

Χαλανδρίου, το οποίο βρίσκεται κοντά σε καταυλισμό. Στο Χαλάνδρι βρέθηκε η αντιπροσωπ­εία της ECRI και αξιολόγησε ιδίοις όμμασι τη σχολική μονάδα. Εν προκειμένω, όλοι οι μαθητές που χρειάζοντα­ι επιπλέον υποστήριξη λάμβαναν ενισχυτική διδασκαλία. Το σχολείο έχει, επίσης, ένα πρωτόκολλο διαχείριση­ς περιστατικ­ών εκφοβισμού. Οι συντάκτες συστήνουν επιπλέον στις Αρχές να διασφαλίσο­υν ότι οι Ρομά δεν εξωθούνται σε παράνομες εξώσεις ή εξώσεις χωρίς την κατάλληλη ειδοποίηση ή την ευκαιρία για μετεγκατάσ­ταση σε αξιοπρεπή καταλύματα. Και αν κάτι τέτοιο συμβεί, συστήνει «να έχουν πραγματική

πρόσβαση σε επαρκή νομική βοήθεια». Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο και για βελτίωση των παροχών σε αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμ­βανομένων παιδιών, παρά τα σοβαρά εμπόδια που παραμένουν. Μεταξύ άλλων εκπαιδευτι­κών φορέων, αναφέροντα­ι στα «πέντε Κέντρα Ενταξης Μεταναστών που προσφέρουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού». Προκειμένο­υ να ενισχυθεί η απασχολησι­μότητά τους, η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να διευκολύνο­υν και να επιταχύνου­ν την αναγνώριση τίτλων σπουδών και άλλων προσόντων όσων λαμβάνουν το καθεστώς πρόσφυγα, προτού εκείνοι χάσουν (σ.σ. μετά τη νομική αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες) την οικονομική στήριξη και την πρόσβαση σε στέγη.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται και στους φορείς ισότητας. Προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει ως προτεραιότ­ητα την ενίσχυση των υποστηρικτ­ικών και δικαστικών αρμοδιοτήτ­ων του Συνηγόρου του Πολίτη και να επανεξετάσ­ει την Υπουργική Απόφαση του 2020 που έθεσε νέο κανονιστικ­ό πλαίσιο στη λειτουργία των ΜΚΟ. «Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοπο­ιείται στην πράξη η εγγραφή στο μητρώο ΜΚΟ, κάτι που φέρεται να έχει οδηγήσει σε αποκλεισμό ορισμένων ΜΚΟ που υποστηρίζο­υν τους μετανάστες», επισημαίνε­ται στην έκθεση.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Τι αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξ­ίας για ευάλωτες πληθυσμιακ­ές ομάδες στην Ελλάδα.

 ?? ?? Στο μικροσκόπι­ο των µελετητών τίθενται και οι διακρίσεις που υφίστανται στο σχολικό περιβάλλον τα παιδιά ΛΟΑΤΙ. Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα, η κατάσταση «παραµένει άθλια».
Στο μικροσκόπι­ο των µελετητών τίθενται και οι διακρίσεις που υφίστανται στο σχολικό περιβάλλον τα παιδιά ΛΟΑΤΙ. Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα, η κατάσταση «παραµένει άθλια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece