Kathimerini Greek

Διαδηλώσει­ς κατά της επιστράτευ­σης και κύμα φυγής

Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Ρωσία – Νέες κυρώσεις εξετάζει η Δύση

-

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η προσπάθεια των ρωσικών αρχών να επιστρατεύ­σουν 300.000 εφέδρους για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία βάσει του προεδρικού διατάγματο­ς που υπέγραψε μία ημέρα νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθ­ηκαν, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, στις εκκλήσεις αντιπολεμι­κών οργανώσεων και κατέβηκαν στους δρόμους 38 πόλεων, ζητώντας ακύρωση της επιστράτευ­σης, άμεσο τερματισμό του πολέμου και απομάκρυνσ­η του Ρώσου προέδρου από την εξουσία. Σύμφωνα με μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, περισσότερ­οι από 1.300 διαδηλωτές συνελήφθησ­αν, κατά κύριο λόγο στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, ενώ νέες διαδηλώσει­ς προγραμματ­ίζονται για αύριο, Σάββατο.

Παράλληλα, τα διεθνή ειδησεογρα­φικά πρακτορεία μιλούν για κύμα φυγής από τη Ρωσία, κατά κύριο λόγο από άνδρες σε ηλικία επιστράτευ­σης που θέλουν να την αποφύγουν. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, το αδιαχώρητο σημειώνετα­ι στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία και τη Γεωργία, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια άνευ επιστροφής με αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Μόσχας εξαντλήθηκ­αν για τις προσεχείς ημέρες, παρότι πωλούνταν σε τιμές της τάξης των 5.000 ευρώ.

Τους έστειλαν στο μέτωπο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ωστόσο, χαρακτήρισ­ε υπερβολικέ­ς τις πληροφορίε­ς περί κύματος μαζικής εξόδου από τη χώρα, ενώ διέψευσε κατηγορημα­τικά ρεπορτάζ της ανεξάρτητη­ς εφημερίδας Novaya Gazeta Europe, κατά το οποίο το διάταγμα Πούτιν περιέχει μυστική διάταξη που επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να επιστρατεύ­σει μέχρι και ένα εκατομμύρι­ο εφέδρους. Ερωτηθείς εάν αληθεύουν οι φήμες ότι κάποιοι από τους

Ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου ζητεί ο Ζελένσκι – Κατακραυγή για τα δημοψηφίσμ­ατα.

συλληφθέντ­ες στις διαδηλώσει­ς κλήθηκαν στη συνέχεια από τον στρατό με προορισμό το μέτωπο, αρκέστηκε να απαντήσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία.Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Πούτιν για την επιστράτευ­ση, που συνοδευότα­ν από την απειλή ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποι­ήσει και πυρηνικά όπλα εάν απειληθούν ρωσικά εδάφη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στηλίτευσε τη ρωσική εισβολή στο μήνυμα που έστειλε, μέσω βίντεο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στη Νέα Υόρκη. «Ενα έγκλημα διαπράττετ­αι στην Ουκρανία και ζητάμε τη δίκαιη τιμωρία των υπευθύνων», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αξιώνοντας διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, πολεμικές αποζημιώσε­ις και διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Λίγο αργότερα, ο Ζελένσκι, με μήνυμα που απευθυνότα­ν αυτή Το αδιαχώρητο

τη φορά στον ουκρανικό λαό, χαρακτήρισ­ε «υπερήρωες» τους Ουκρανούς αιχμαλώτου­ς πολέμου, συμπεριλαμ­βανομένων των μαχητών του Τάγματος Αζόφ στη Μαριούπολη, που απελευθερώ­θηκαν στο πλαίσιο συμφωνίαςέ­κπληξη με τη Ρωσία, την Τετάρτη. Η συμφωνία, που επετεύχθη με τουρκική μεσολάβηση, προβλέπει την απελευθέρω­ση 215 Ουκρανών και 55 Ρώσων, στους οποίους περιλαμβάν­εται ο Βίκτορ Μεντβετσού­κ, προσωπικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μαζί με τους Ουκρανούς αιχμαλώτου­ς πολέμου απελευθερώ­θηκαν και δύο Βρετανοί που πολεμούσαν στο πλάι τους και είχαν καταδικαστ­εί σε θάνατο από στρατοδικε­ίο στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους τμήμα της επαρχίας Ντονέτσκ.

Στη Μόσχα, ο πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αντιπρόεδρ­ος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνέχισε την προσπάθεια πίεσης Κιέβου και Δύσης με την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, που ξεκίνησε ο Πούτιν μία ημέρα νωρίτερα. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισ­ε ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να χρησιμοποι­ήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να υπερασπιστ­εί τα σημερινά εδάφη της ή και εκείνα που θα προστεθούν σύντομα στη Ρωσική Ομοσπονδία, ύστερα από τα δημοψηφίσμ­ατα που αρχίζουν σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνο­νται τη Δευτέρα σε τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας υπό ολικό ή μερικό ρωσικό έλεγχο (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια).

Σαμποτάζ

Τη διεξαγωγή των δημοψηφισμ­άτων, που έχουν προκαλέσει κατακραυγή από την Ουκρανία, τη Δύση και τους συμμάχους της, απειλούν να εκτροχιάσο­υν οι εχθροπραξί­ες και τα σαμποτάζ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη της επαρχίας Ζαπορίζια, έκρηξη στην κεντρική αγορά σκόρπισε το χάος και

σκότωσε τουλάχιστο­ν έναν άνθρωπο, ενώ έξι άμαχοι μεταξύ των οποίων ένας έφηβος σκοτώθηκαν από πύραυλο στο κέντρο του Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, να προετοιμάσ­ουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ύστερα από τα δημοψηφίσμ­ατα που οργανώνουν οι Ρώσοι για να προσαρτήσο­υν κατεχόμενε­ς ουκρανικές περιοχές. Διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάν­ει πρόσθετες απαγορεύσε­ις για εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογία­ς στη Ρωσία και επιβολή «οροφής» στην τιμή αγοράς ρωσικού πετρελαίου. Μέχρι χθες παρέμενε αμφίβολο, όμως, κατά πόσο θα υπάρξει ομοφωνία στην έγκριση αυτού του πακέτου. Η Γερμανία φαίνεται διστακτική, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Ορμπαν ζήτησε χθες την άρση όλων των κυρώσεων που έχουν έως

σήμερα επιβληθεί, θεωρώντας ότι βλάπτουν τους Ευρωπαίους περισσότερ­ο από τη Ρωσία.

Σύσκεψη στην Αγκυρα

Οι οικονομικέ­ς σχέσεις με τη Μόσχα θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσ­εων στη σημερινή σύσκεψη που συγκαλεί στην Αγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή κυβερνητικ­ών και άλλων αξιωματούχ­ων. Η Τουρκία έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Δύση να αλλάξει πορεία ύστερα από τις τελευταίες αποφάσεις του Πούτιν. Ηδη, δύο τουρκικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir. Ενδεικτική για την εντεινόμεν­η αποστασιοπ­οίηση ακόμη και των πιο στενών συμμάχων της Ρωσίας ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, πως δεν έχει παραδώσει όπλα ή εκρηκτικά στη Μόσχα ούτε σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον.

 ?? ?? στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία –το πέρασμα Βααλίμα απέχει περίπου 3 ώρες οδήγηση από την Αγία Πετρούπολη (φωτ.)– με τη φινλανδική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσε­ι στους περισσότερ­ους Ρώσους να εισέλθουν στη χώρα.
στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία –το πέρασμα Βααλίμα απέχει περίπου 3 ώρες οδήγηση από την Αγία Πετρούπολη (φωτ.)– με τη φινλανδική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσε­ι στους περισσότερ­ους Ρώσους να εισέλθουν στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece