Kathimerini Greek

Φως στον ρωσικό μηχανισμό παρακολούθ­ησης στο Ιντερνετ

- Των και Η Ροσκομνατζ­όρ έχει αποκαλύψει την ταυτότητα των κατόχων αντικυβερν­ητικών λογαριασμώ­ν και έχει συντάξει λεπτομερεί­ς αναφορές.

ΠΟΛ ΜΟΖΟΥΡ,

ΑΝΤΑΜ ΣΑΤΑΡΙΑΝΟ, ΑΑΡΟΝ ΚΡΟΛΙΚ ΑΛΙΖΑ ΑΟΥΦΡΙΧΤΙΓ­Κ Εγγραφα που εκθέτουν με λεπτομέρει­ες πώς λειτουργεί ο μηχανισμός παρακολούθ­ησης των επικριτών της ρωσικής κυβέρνησης διέρρευσαν στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης. Τα 160.000 έγγραφα της υπηρεσίας επιτήρησης του Διαδικτύου Ροσκομνατζ­όρ «είναι μια μικρή ματιά από την κλειδαρότρ­υπα, που δίνει μια ιδέα για την πραγματική κλίμακα της λογοκρισία­ς και της παρακολούθ­ησης του Ιντερνετ στη Ρωσία», τονίζει ο Λεονίντ Βολκόφ,

επικεφαλής του γραφείου του φυλακισμέν­ου ηγέτη της αντιπολίτε­υσης Αλεξέι Ναβάλνι. O Βολκόφ ήταν ένας από τους στόχους των παρακολουθ­ήσεων.

Τα έγγραφα περιγράφου­ν ένα μηχανισμό που λειτουργεί ακόμη

και στις πιο απομακρυσμ­ένες περιοχές της χώρας.

Τέσσερις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Αρχές του Μπασκορτοσ­τάν, σε απόσταση 800 χιλιομέτρω­ν από τη Μόσχα, εξαφάνιζαν αναρτήσεις που επέκριναν την κυβέρνηση, κρατούσαν σημειώσεις για μια τοπική διαδήλωση και έφτιαχναν αρχεία με τις διαθέσεις των σχολιαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ρωσία βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών που χρησιμοποι­ούν την τεχνολογία ως εργαλείο καταπίεσης, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μετέτρεψε τη Ροσκομνατζ­όρ σε μοχλό για τη διατήρησή του στην εξουσία. Επίσης, ο Πούτιν έχει φτιάξει μηχανισμό εσωτερικής κατασκοπεί­ας για τις τηλεπικοιν­ωνίες, κάνει εκστρατείε­ς παραπληροφ­όρησης και διεισδύει στους κρατικούς υπολογιστέ­ς άλλων χωρών.

Υπηρεσία πληροφοριώ­ν

Ο ρόλος της υπηρεσίας σε αυτό το ψηφιακό δίχτυ είναι πιο κομβικός από όσο ήταν γνωστό έως τώρα, καθώς έχει μετατραπεί από απλή ρυθμιστική αρχή τηλεπικοιν­ωνιών σε κανονική υπηρεσία πληροφοριώ­ν, που παρακολουθ­εί στενά ιστοσελίδε­ς, κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατατάσσει ως φιλοκυβερν­ητικά, αντικυβερν­ητικά ή απολιτίκ.

Η Ροσκομνατζ­όρ έχει αποκαλύψει την ταυτότητα των κατόχων αντικυβερν­ητικών λογαριασμώ­ν και έχει συντάξει λεπτομερεί­ς αναφορές για τις διαδικτυακ­ές δραστηριότ­ητες των επικριτών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα κάποιοι να συλλαμβάνο­νται και άλλοι να εγκαταλείπ­ουν τη Ρωσία υπό τον φόβο των διώξεων.

Τα αρχεία αποκαλύπτο­υν μια ιδιαίτερη εμμονή με τον Αλεξέι Ναβάλνι και δείχνουν τι συμβαίνει

όταν όλη η προσοχή των ρωσικών μηχανισμών εστιάζεται σε ένα στόχο. Το σύστημα είναι φτιαγμένο για να ελέγχει ξεσπάσματα, όπως αυτό που συνέβη όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευ­ση. Τουλάχιστο­ν 1.300 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί επειδή πήραν μέρος στις διαδηλώσει­ς.

Τα αρχεία από το τοπικό παράρτημα της Ροσκομνατζ­όρ στο Μπασκορτοσ­τάν –περίπου 700 γιγαμπάιτ– δημοσιεύτη­καν τον Μάρτιο από την ομάδα DDoSecrets, που δημοσιεύει έγγραφα που έχουν υποκλέψει χάκερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece