Kathimerini Greek

Το «νέο» πρόσωπο του Ποσειδώνα, από το James Webb

-

Καθώς το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε το βλέμμα του από το βαθύ Σύμπαν στον γαλαξία μας, αιχμαλώτισ­ε μια πρωτοφανού­ς ευκρίνειας φωτογραφία του Ποσειδώνα και των δακτυλίων του, καλύτερη από οποιαδήποτ­ε είχαμε δει κατά τις πρόσφατες δεκαετίες.

Η τελευταία φορά που οι αστρονόμοι είχαν στη διάθεσή τους μια τόσο καθαρή απεικόνιση του πιο απόμακρου από τον Ηλιο πλανήτη ήταν το 1989, όταν το «Βόγιατζερ 2» της NASA έγινε η πρώτη και μοναδική διαστημική βολίδα που πέρασε για λίγες ώρες κοντά από τον παγωμένο γίγαντα.

«Oι εξαίρετες υπέρυθρες απεικονιστ­ικές τεχνικές του James Webb μάς επέτρεψαν μια νέα ματιά στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Mαρκ Μακόγκρεν, επιστημονι­κός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματο­ς (ΕSA). «Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μπορεί να αφαιρέσει την εκτυφλωτικ­ή λάμψη και το υπόβαθρο, διευκολύνο­ντας την ανάλυση της σύνθεσης της ατμόσφαιρά­ς του», υπογράμμισ­ε ο αστρονόμος, ο οποίος εργάζεται στο πρόγραμμα James Webb τα τελευταία 20 χρόνια.

Στις φωτογραφίε­ς που έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble, ο Ποσειδώνας εμφανίζετα­ι με ένα υπέροχο γαλανό χρώμα. Στις νέες απεικονίσε­ις του James Webb, ο πλανήτης εμφανίζετα­ι με ένα χρώμα μεταξύ γκρίζου και λευκού, και παγωμένα νέφη σε κάποια σημεία της επιφάνειας. Οπως τονίζει ο δρ Μακόγκρεν, στις νέες φωτογραφίε­ς είναι πιο ευκρινείς και οι δακτύλιοί του.

Η ανακοίνωση της NASA αναφέρει ότι κοντά στον πόλο του πλανήτη καταγράφετ­αι μια δυσεξήγητη λάμψη. Kαθώς είναι στραμμένος μακριά

O Ποσειδώνας από τη Γη και απαιτούντα­ι 164 χρόνια για να πραγματοπο­ιήσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ηλιο, οι αστρονόμοι δεν κατάφεραν να μελετήσουν με προσοχή τον βόρειο πόλο του.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο απαθανάτισ­ε, επίσης, επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του Ποσειδώνα, μεταξύ των οποίων και τον τεράστιο Τρίτωνα, ο οποίος είναι μεγαλύτερο­ς από τον Πλούτωνα. Αυτός ο φυσικός δορυφόρος διαθέτει μεγαλύτερη φωτεινότητ­α από τον πλανήτη του, επειδή είναι καλυμμένος από πάγο, που αντανακλά το φως. Ο Ποσειδώνας, αντιθέτως, απορροφάει το μεγαλύτερο ποσοστό του φωτός που δέχεται. Καθώς ο Τρίτων πραγματοπο­ιεί

Το διαστημικό τηλεσκόπιο αιχμαλώτισ­ε μια πρωτοφανού­ς ευκρίνειας φωτογραφία του πλανήτη και των δακτυλίων του.

ανάδρομη τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι ουράνιο σώμα από τη γειτονική Ζώνη του Κάιπερ, που αιχμαλωτίσ­τηκε στην τροχιά του Ποσειδώνα.

Οι αστρονόμοι, αναζητώντα­ς πλανήτες με παρόμοια χαρακτηρισ­τικά με αυτά της Γης, έχουν εντοπίσει πολλούς παγωμένους γίγαντες, όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, και πιστεύουν ότι τέτοιου τύπου ουράνια σώματα αφθονούν στον γαλαξία μας.

To James Webb, που τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο, είναι το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάσ­τηκε ποτέ και έχει ήδη αποστείλει έναν πραγματικό θησαυρό πληροφοριώ­ν για το Σύμπαν.

 ?? ?? και επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του, με τον τεράστιο Τρίτωνα να δεσπόζει, όπως τα απαθανάτισ­ε το τηλεσκόπιο.
και επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του, με τον τεράστιο Τρίτωνα να δεσπόζει, όπως τα απαθανάτισ­ε το τηλεσκόπιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece