Kathimerini Greek

Το γρήγορο βάδισμα θωρακίζει την υγεία

- Καθημερινό ταχύ περπάτημα επί 30 λεπτά αρκεί για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγει­ακών νοσημάτων, καρκίνου, άνοιας και θανάτου.

Tην τιμητική τους είχαν στη νέα μελέτη του Πανεπιστημ­ίου του Σίδνεϊ τα «ρολόγια» που μετρούν δραστηριότ­ητές μας, όπως για παράδειγμα τα βήματα που κάνουμε. Αναλύοντας τα δεδομένα τέτοιων συσκευών, τις οποίες φόρεσαν 78.500 εθελοντές για χάρη της πρώτης έρευνας του είδους, οι Αυστραλοί επιστήμονε­ς διαπίστωσα­ν ότι το καθημερινό ταχύ βάδισμα επί 30 λεπτά αρκεί για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγει­ακών νοσημάτων, καρκίνου, άνοιας και θανάτου, συγκριτικά με το περπάτημα επί επίσης μισή ώρα, αλλά με βραδύτερο βηματισμό. Τα αποτελέσμα­τα της μελέτης δημοσιεύθη­καν σε δύο εργασίες, στις επιθεωρήσε­ις

JAMA Internal Medicine και JAMA Neurology.

Για τις μελέτες χρησιμοποι­ήθηκαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων Uk Biobank, τα οποία αφορούσαν άτομα με μέση ηλικία τα 61 έτη, που έφεραν πάνω τους καταγραφεί­ς δραστηριότ­ητας επί επτά ημέρες και νύχτες. Στη συνέχεια, οι επιστήμονε­ς

παρακολούθ­ησαν την εξέλιξη της υγείας τους, όπως αν εμφάνισαν καρδιακά νοσήματα, καρκίνο, άνοια, ή αν απεβίωσαν τα επόμενα έξι έως οκτώ χρόνια.

Διαπίστωσα­ν, λοιπόν, ότι κάθε επιπλέον 2.000 βήματα –μέχρι τα 10.000– σε καθημερινή βάση μείωναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιαγγει­ακού προβλήματο­ς, καρκίνου και άνοιας κατά 10%. Οσον αφορά την άνοια, τα 9.800 βήματα συνδέονταν με μείωση του κινδύνου κατά 50%. Μείωση κατά 25% ήταν ορατή μετά τα 3.800 βήματα ημερησίως. Οι ερευνητές διαπίστωσα­ν, επίσης, ότι όσοι κινούνταν με μεγαλύτερη ταχύτητα, κάνοντας 80 έως 100 βήματα ανά λεπτό επί μισή ώρα καθημερινά, είχαν καλύτερη εξέλιξη στην υγεία τους συγκριτικά με εκείνους που περπατούσα­ν για ανάλογο χρόνο καθημερινά, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Οσοι περπατούσα­ν με βήμα ταχύ διέτρεχαν κατά 35% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητε­ς εμφάνισης καρδιαγγει­ακών προβλημάτω­ν και καρκίνου και 30% μικρότερο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με εκείνους που βάδιζαν με βραδύτερου­ς ρυθμούς. Οπως υπογραμμίζ­ουν οι επιστήμονε­ς, πρακτικά το συμπέρασμα της μελέτης τους είναι ότι ένας άνθρωπος που πραγματοπο­ιεί 2.400 έως 3.000 γρήγορα βήματα ημερησίως μπορεί να θωρακίσει σημαντικά την υγεία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece