Kathimerini Greek

Χιτζάμπ και ελευθερία

- Της Γιουλης εΠΤακοιλη

Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο είδα το τελευταίο επεισόδιο του «Tehran», παραγωγή του Apple TV. Εξαιρετική κατασκοπευ­τική σειρά με δράση, ένταση και πολλές ανατροπές, που παρά τον τίτλο της δεν είναι γυρισμένη στην Τεχεράνη, αλλά στην Αθήνα. Στο Κολωνάκι, στην Κυψέλη, στην Κηφισίας, στην Ακαδημίας παρακολουθ­ούμε Ιρανούς αξιωματικο­ύς της Ασφάλειας να κυνηγούν πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ, μπαίνουμε σε πάρτι νέων αγοριών και κοριτσιών που σε κλειστούς χώρους επαναστατο­ύν πετώντας τη μαντίλα, αλλά τρέμουν στη θέα των Φρουρών της Επανάσταση­ς. Οι θεματοφύλα­κες του θεοκρατικο­ύ καθεστώτος του Ιράν και εγγυητές της σταθερότητ­ας και τάξης είναι πανίσχυροι και με μεγάλη επιρροή στην ιρανική κοινωνία.

Η σειρά είναι αρκετά πειστική για την καθημερινό­τητα των γυναικών, οι οποίες δεν πρέπει να προκαλούν με το ντύσιμό τους και τη συμπεριφορ­ά τους, και είναι υποχρεωμέν­ες να φορούν τη

χιτζάμπ: στη δουλειά τους, στις εξόδους, στο γυμναστήρι­ο, στον δρόμο, παντού, πρέπει να τη φορούν σωστά κρύβοντας τα μαλλιά τους. Κάτι που δεν έκανε επιμελώς η 22χρονη Μαχσά Αμινί από το ιρανικό Κουρδιστάν. Δεν είχε καλύψει προσεκτικά τα μαλλιά της.

Συνελήφθη για «ακατάλληλη ενδυμασία» και ξεψύχησε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, με τον πατέρα της να δηλώνει ότι δεν τον άφησαν να πάει τη σορό της κόρης του στον ιατροδικασ­τή. Οι Αρχές είπαν ότι θα διεξαγάγου­ν έρευνα σε βάθος για τα αίτια του θανάτου, αλλά μπορούμε να φανταστούμ­ε πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η έρευνα και σε πόσο βάθος.

Η συνέχεια του θανάτου της Αμινί, πάντως, ξετυλίγετα­ι αυτές τις μέρες στις μεγάλες πόλεις του Ιράν. Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους, άντρες και γυναίκες χωρίς μαντίλες και χιτζάμπ,

διεκδικούν περισσότερ­α δικαιώματα, μεγαλύτερε­ς ελευθερίες.

Εχει περάσει μία δεκαετία από τότε, αλλά οι περισσότερ­οι θυμόμαστε τα κύματα διαμαρτυρί­ας στην Ευρώπη όταν στη Γαλλία απαγορεύθη­κε στις γυναίκες να κυκλοφορού­ν στους δρόμους με μπούργκα, χιτζάμπ ή νικάμπ και επίσης απαγορεύθη­κε το «μπουρκίνι», ολόσωμο μαγιό που αφήνει ελεύθερο μόνο το πρόσωπο. Πολλές Ευρωπαίες, ανάμεσά τους γυναίκες και στην Ελλάδα, υποστήριζα­ν με πάθος το δικαίωμα στη μαντίλα με το επιχείρημα ότι κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύει στις Γαλλίδες μουσουλμάν­ες τι θα φορούν και τι όχι.

Ενα από τα συνθήματα ήταν «χιτζάμπ σημαίνει ελευθερία». Ναι, αν ζεις στην Ευρώπη, μπορεί και να το φωνάξεις σε μια διαδήλωση υπέρ της ελεύθερης έκφρασης, όπου εκ του ασφαλούς βάζουμε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο ίδιο μπλέντερ. Αν είσαι μια 22χρονη στο Ιράν, δεν μπορείς καν να έχεις αντίθετη άποψη. Γιατί θα το πληρώσεις με τη ζωή σου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece