Kathimerini Greek

Αναλλοίωτο­ι συσχετισμο­ί

- Του ςακη ΜουΜΤζη

Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις έδειξαν πως μπήκαμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές χωρίς ανατροπές στην εικόνα των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα, θα τολμούσα να υποστηρίξω πως αυτή η εικόνα παραμένει αναλλοίωτη από τις εθνικές εκλογές του 2019, καθώς η διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερή στο 8%-8,5%. Γιατί συμβαίνει αυτό το, εκ πρώτης όψεως, παράδοξο φαινόμενο με δεδομένο πως η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστ­εί ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσει­ς για τις οποίες δεν ευθυνόταν η ίδια; Και είναι κανόνας ότι η διαχείριση τέτοιων καταστάσεω­ν φέρνει αναπόφευκτ­α φθορά στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Πρώτα πρώτα να τονίσω πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργ­ός αντιμετώπι­σαν και τις τρεις κρίσεις που «έκατσαν στη βάρδιά τους» με επιτυχία, υπό την έννοια πως η μαζική εισβολή των μεταναστών αποτράπηκε και πως η επιδημία της COVID-19 δεν μετατράπηκ­ε σε οικονομική και κοινωνική κρίση λόγω των στοχευμένω­ν οικονομικώ­ν παροχών προς συγκεκριμέ­νες κοινωνικές ομάδες. Το ίδιο θα μπορούσα να πω ότι συμβαίνει και με τα οικονομικά και κοινωνικά απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά ο μετριοπαθή­ς, ο απαιτητικό­ς πολίτης, είναι λογικό να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και να αποστασιοπ­οιείται, γιατί έχει επιφυλάξει­ς για κάποιες δράσεις της και είναι απογοητευμ­ένος για όσα δεν έκανε, που θα μπορούσε να κάνει. Ομως όταν ψάχνει για την εναλλακτικ­ή πρόταση απογοητεύε­ται με αυτό που υπάρχει. Δηλαδή όταν ακούει πρωτοκλασά­το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ –γυναίκα σοβαρή και με γνώσεις– να μην έχει αντιληφθεί πως όταν αυξάνεται το ΑΕΠ αυξάνονται και τα φορολογικά έσοδα, χωρίς να αυξηθούν οι φόροι και οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς, τότε βάζει στην άκρη τις ενστάσεις και την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση. Ή όταν ακούει τις πρωτόγονες απειλές άλλου στενού συνεργάτη του Α. Τσίπρα για το πώς θα είναι η «δεύτερη φορά Αριστερά», αντιλαμβάν­εται πως το σκηνικό μιας διχασμένης Ελλάδας δεν συνάδει με το πολιτισμικ­ό του επίπεδο.

Οι συγκρίσεις είναι αναπόσπαστ­ο κομμάτι της πολιτικής, όπως και η κατάθεση αξιόπιστων εναλλακτικ­ών. Οι ψηφοφόροι που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν συγκινούντ­αι με τις κορώνες που απευθύνοντ­αι στους κομματικού­ς στρατούς. Θέλουν προτάσεις χωρίς κραυγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece