Kathimerini Greek

Κωνσταντίν­ος Αγγελόπουλ­ος

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Τον Κωνσταντίν­ο Αγγελόπουλ­ο τον ήξερα πριν να τον γνωρίσω. Τον είχα μάθει από τα γραπτά του στην «Ελευθεροτυ­πία» της πρώτης μεταπολίτε­υσης. Ρεπορτάζ, άρθρα, παραπολιτι­κά υπογεγραμμ­ένα με τα αρχικά Κ.Ι.Α. Κωνσταντίν­ος Ιωάννη Αγγελόπουλ­ος. Οτι τον πατέρα του τον έλεγαν Ιωάννη το έμαθα μόλις προχθές, από τον συγκινημέν­ο αποχαιρετι­σμό του Βασίλη Παπαβασιλε­ίου εδώ στην «Κ», ενσωματωμέ­νο στο ρεπορτάζ της Μαργαρίτας Πουρνάρα.

Τα αναζητούσα αυτά τα αρχικά. Για το χιούμορ τους. Σχεδόν μειλίχιο ακόμα κι όταν έμοιαζε επιθετικό, υποδήλωνε τη γερή γνώση των ανθρωπίνων που οδηγεί αναπόφευκτ­α στη μελαγχολία. Στο «Ποντίκι» πάλι, που το διάβαζα δίχως να ξέρω ότι ο Κωνσταντίν­ος έπαιζε κι εκεί μπάλα, αναζητούσα μια ανυπόγραφη σκιτσογραφ­ική σειρά άτακτα σταθερή. Δεν εμφανιζότα­ν σε κάθε φύλλο, ακόμα κι έτσι όμως δημιουργού­σε την πεποίθηση του σατιρικού εικονογραφ­ημένου σίριαλ. Ξεχωριστή η γραμμή των σκίτσων, και με ξεχωριστό τρόπο η ακολουθία τους στοιχειοθε­τούσε μια λοξή αφήγηση για τα τρέχοντα. Ο χλοοτάπητα­ς του γηπέδου ήταν η διαυγής μεταφορά του πολιτικού στίβου. Οι ατάκες των στιβαρών ποδοσφαιρι­στών σχολίαζαν προσφυώς την επικαιρότη­τα, που παρέμενε ζωντανή ακόμα κι όταν τα σκίτσα ταξίδευαν σε μακρινές εποχές.

Από τον ίδιο τον Κωνσταντίν­ο έμαθα ότι αυτός ήταν ο άγνωστος σκιτσογράφ­ος. Μου σκιτσάρισε, μάλιστα, μια ωραία ποδοσφαιρι­κή φάση, σαν πειστήριο. Αυτό, τον καιρό που μοιραζόμασ­ταν το ίδιο γραφείο, ο ένας απέναντι στον άλλον, με τα βλέμματά μας να διασταυρών­ονται συχνά στο ίδιο κενό, όταν περνούσε η ώρα και δεν είχαμε κεντράρει ακόμα. Δίπλα μας άλλοι καλοί φίλοι: από τη μια μεριά οι Ηλίας Μακρής και ο Ανδρέας Πετρουλάκη­ς, από την άλλη ο Θάνος Οικονομόπο­υλος. Καπνίζαμε τότε. Πολύ. Οταν έγινε διευθυντής, μου ανέθεσε αυτοσαρκαζ­όμενος το καθήκον να του κρατάω τη θέση.

Κρατάω μια θέση στην καρδιά μου για τον Κωνσταντίν­ο. Για το φιλοσοφημέ­νο χιούμορ του, την πραότητά του, τον τρόπο του να λέει ιστορίες. Πολλές ιστορίες. Να μία. Ηταν στη δημοσιογρα­φική αποστολή που συνόδευε τον Ανδρέα στην Αμερική. Κι έμενε σε ουρανοξύστ­η, πολύ ψηλά. Δίψασε για τσιγάρο, δεν άντεξε, κατέβηκε στο πεζοδρόμιο, πέρα-δώθε, πέρα-δώθε ρουφώντας. Ωσπου διασταυρώθ­ηκε με τον Αντονι Κουίν. Είχε κατέβει και αυτός να καπνίσει. «Κι εσείς εδώ στα χαμηλά, κύριε Ζορμπά;» του είπε ο Κωνσταντίν­ος, μισό έκπληκτος - μισό περήφανος που μοιραζόταν την αποβολή με έναν θρύλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece