Kathimerini Greek

Το σκάνδαλο μετά το λάθος

- Του Πασχου Μανδραβελη

Χειρότερο από το «λάθος» των υποκλοπών είναι η διαχείρισή του. Η κυβέρνηση προφανώς ακολουθεί την τακτική που αποδίδεται στον Ρίτσαρντ Νίξον: «Αν δύο λάθη δεν κάνουν κάτι σωστό, δοκίμασε τα τρία» (Νόρμαν Κάουσινς). Ετσι, διαρρέουν σημεία και τέρατα από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η πλειονότητ­α της οποίας ακολουθεί το δόγμα «όλα στο σκοτάδι».

Δεν αναφερόμασ­τε μόνο στο διαβόητο «απόρρητο», που αποτελεί βαθύτατη προσβολή στους δημοκρατικ­ούς θεσμούς της χώρας. Τώρα μαθαίνουμε ότι η καταστροφή του φακέλου για την παρακολούθ­ηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε στις 29 Ιουλίου, την ημέρα που ο κ. Ανδρουλάκη­ς έκανε την καταγγελία περί παρακολούθ­ησής του. Προφανώς είναι «σύμπτωση» και αυτό, αλλά ακόμη πιο ανησυχητικ­ή είναι η δικαιολόγη­ση του ατυχήματος.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από την ΕΥΠ, «η καταστροφή του “αρχείου Ανδρουλάκη” τελέστηκε περίπου τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθ­ησής του (το διάστημα Σεπτεμβρίο­υ-Δεκεμβρίου 2021), λόγω μικρής χωρητικότη­τας του παλιού, γερμανικού συστήματος συνακροάσε­ων, το οποίο έχει πλέον αντικαταστ­αθεί» («Τα Νέα», 22.9.2022).

Αν είναι αληθές αυτό, πόση ασφάλεια μπορούν να νιώθουν οι πολίτες αν μια τόσο τεχνολογικ­ώς προηγμένη υπηρεσία χάνει πολύτιμα αρχεία, λόγω...

αλλαγής του συστήματός της; Εικάζουμε ότι τα στοιχεία ήταν πολύτιμα, όχι μόνο διότι χρειάζοντα­ι τώρα ώστε να υλοποιηθεί η εντολή του πρωθυπουργ­ού «όλα στο φως», αλλά διότι αυτά κρατήθηκαν τρεις ή επτά μήνες, όταν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος διαβεβαίωσ­ε ότι «όταν μια νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνε­ται και δεν καταλήγει σε τίποτα, το οποίο να ακουμπά στο λόγο για τον οποίον έγινε, τερματίζετ­αι εκεί και καταστρέφε­ται το οποιοδήποτ­ε αρχείο» (9.8.2022). Κάποιος κυνικός θα πρόσθετε κι ένα σαρκασμό: πόση εμπιστοσύν­η μπορεί να έχει κάποιος σε μια μυστική υπηρεσία όταν δεν μπορεί να κάνει

ούτε μια συγκάλυψη της προκοπής και χρειάζεται την αρωγή των βουλευτών της πλειοψηφία­ς στην εξεταστική επιτροπή;

Ο πρωθυπουργ­ός δήλωσε πολλάκις ότι «η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν είναι σημαντική (...) είναι επιφορτισμ­ένη με την εθνική ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικ­ές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές» (8.8.2022). Αυτό είναι απολύτως ορθό. Αληθές όμως επίσης είναι πως οι πλέον αποτελεσμα­τικές υπηρεσίες πληροφοριώ­ν είναι αυτές που λογοδοτούν στις αρμόδιες κοινοβουλε­υτικές επιτροπές (π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία κ.α.). Συνεπώς, το μόνο που εξασφαλίζε­ι η Εξεταστική, είναι πως οι παθογένειε­ς στην ΕΥΠ θα συντηρηθού­ν και το «λάθος» δεν θα 'ναι μεμονωμένο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece