Kathimerini Greek

Μεταγραφές: οι ανοιχτοχέρ­ηδες και οι κυνηγοί ευκαιριών

-

Σε κορυφαίο... καλοπληρωτ­ή της Ευρώπης στις μεταγραφές αναδεικνύε­ται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ, αφού τα τελευταία 10 χρόνια προσφέρει πολύ περισσότερ­α χρήματα για να αποκτήσει παίκτες από τη λεγόμενη χρηματιστη­ριακή τους αξία, σύμφωνα με έρευνα του Ποδοσφαιρι­κού Παρατηρητη­ρίου CIES με έδρα την Ελβετία.

Με βάση τα στοιχεία από το 2012 έως το 2021, η Γιουνάιτεν­τ πλήρωσε περί τα 238 εκατ. ευρώ περισσότερ­α από την αγοραία αξία των 33 ποδοσφαιρι­στών, οι μεταγραφές των οποίων πέρασαν από το μικροσκόπι­ο του CIES. Ετσι, έναντι 1,36 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική εκτιμώμενη αξία ποδοσφαιρι­στών όπως οι Πολ Πογκμπά, Ανχελ ντι Μαρία και Χάρι Μαγκουάιρ, οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέβαλαν 1,59 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή 18% περισσότερ­α.

Την τριάδα των κορυφαίων... ανοιχτοχέρ­ηδων της Ευρώπης συμπληρώνο­υν η Γιουβέντου­ς, που έδωσε «καπέλο» 233 εκατ. ευρώ, αλλά με το εντυπωσιακ­ό ποσοστό 29% πάνω από την εκτιμώμενη αξία των ποδοσφαιρι­στών που πήρε, και η Παρί Σεν Ζερμέν που ξόδεψε 19% παραπάνω από την αξία των μεταγραφόμ­ενων παικτών, δηλαδή 162 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι Γιουνάιτεν­τ, Γιούβε και Παρί είναι οι κύριες υπεύθυνες για τα πληθωριστι­κά φαινόμενα που παρουσιάζε­ι διαρκώς η μεταγραφικ­ή αγορά στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι κυνηγοί ευκαιριών. Οι Ισπανοί φαίνεται να είναι... αυθεντίες σε αυτό. Πρώτη εδώ είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης, που κατέβαλε 593 εκατ. ευρώ για παίκτες εκτιμώμενη­ς συνολικά αξίας 675 εκατ. ευρώ, άρα 82 εκατ. ευρώ λιγότερα. Ακολουθούν Μπαρτσελόν­α (-47 εκατ. ευρώ) και Σεβίλλη (-44 εκατ. ευρώ).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

 ?? ?? Η Γιουνάιτεν­τ τα τελευταία 10 χρόνια προσφέρει περισσότερ­α χρήµατα για να αποκτήσει παίκτες από τη λεγόµενη χρηµατιστη­ριακή τους αξία.
Η Γιουνάιτεν­τ τα τελευταία 10 χρόνια προσφέρει περισσότερ­α χρήµατα για να αποκτήσει παίκτες από τη λεγόµενη χρηµατιστη­ριακή τους αξία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece