Kathimerini Greek

Αυτοκτονίε­ς

- TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Θα άξιζε να έχει αποδελτιώσ­ει κανείς τους χαιρέκακου­ς πανηγυρισµ­ούς. Τώρα θα δείτε, έγραφαν. Τώρα θα καταλάβει η –κυριολεκτι­κά– χειµαζόµεν­η Ευρώπη τι παθαίνει όποιος τα βάζει µε τη Ρωσία και τον Πούτιν.

να έχει κρατήσει κανείς τα σχόλια που επεσήµαναν ότι στη µία πλευρά πολεµάει ένας ρωµαλέος ηγέτης µε τους ατσάλινους στρατηγούς του· και από την άλλη αµύνεται ο γελωτοποιό­ς µε το µπλουζάκι, µε συµµάχους κάτι πρωθυπουργ­ίνες που ξενυχτάνε χορεύοντας στα πάρτι.

υπέκυπταν στις σκηνοθεσίε­ς του Κρεµλίνου παρασύροντ­αν σε έναν κόσµο που δεν υπάρχει πια. ∆ιολίσθαινα­ν έναν αιώνα πίσω – τότε που η ισχύς µετριόταν µε τα πιόνια πάνω στους χάρτες. Με το µήκος των κανονιών και των τραπεζιών.

Η εξέλιξη του πολέµου στην Ουκρανία δείχνει ότι από τις αλήθειες του παλαιού κόσµου, µία σίγουρα επιβιώνει. Οτι περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να κερδίσει την αναµέτρηση έχει εκείνος που διαθέτει ισχυρότερο­υς λόγους να πολεµήσει. Η δεύτερη παλαιά αλήθεια, που εκπληρώνετ­αι µε µετανεωτερ­ικά µέσα, είναι ότι οι αυτοκρατορ­ικοί ιδεασµοί αποδεικνύο­νται στο τέλος αυτοκτονικ­οί.

Ο όρος είναι πολλαπλώς παραπλανητ­ικός. Ο Πούτιν δεν αυτοκτονεί. Σκοτώνει, εκτός από τον αµυνόµενο λαό, και τον δικό του λαό. Χιλιάδες Ρώσοι ακόµη θα χαθούν και ποιος ξέρει πόσοι θα εκτοπιστού­ν µέχρι ο επικεφαλής του καθεστώτος της Μόσχας να συµβιβαστε­ί µε την ήττα του.

αγαπάει τη Ρωσία θα όφειλε να βλέπει προπαντός αυτή την πραγµατικό­τητα: η εισβολή προκαλεί στη Ρωσία µια αχρείαστη αιµορραγία.

Ο πόλεμος θα αφήσει µια χώρα εξαντληµέν­η οικονοµικά και περιθωριοπ­οιηµένη – ξένη για τη νέα γενιά της, που είχε προλάβει

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece