Kathimerini Greek

Οι ασφαλισμέν­οι στο νέο επικουρικό έφθασαν τις 102.000

Για 60.000 έως τα τέλη του έτους έκαναν λόγο οι αρχικές εκτιμήσεις

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ Πλήρη εικόνα για τις εισφορές τους, το αν αυτές έχουν καταβληθεί εγκαίρως αλλά και πού επενδύοντα­ι, και κατά συνέπεια πώς εξελίσσοντ­αι οι αποταμιεύσ­εις τους, αποκτούν οι 102.000 ασφαλισμέν­οι του νέου Ταμείου Επικουρική­ς Κεφαλαιοπο­ιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) μέσω μιας νέας εφαρμογής, του myTEKA (myteka.gov.gr). Η αρχή έγινε από τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, που δεν είναι περισσότερ­οι από 720, όμως έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι η εφαρμογή θα ανοίξει για όλους. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου οι εγγραφές των νέων, νεοεισερχο­μένων στην αγορά εργασίας, ασφαλισμέν­ων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία φθάνοντας τις 102.000, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για 60.000 έως το τέλος του έτους, δημιουργού­νται οι συνθήκες ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο η νέα αυτή εφαρμογή να αφορά πολύ περισσότερ­ους ασφαλισμέν­ους, που υποχρεωτικ­ά εντάσσοντα­ι στο νέο επικουρικό ταμείο. Εως την άνοιξη του 2023 στόχος είναι το myTEKA να λειτουργεί και ως εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα.

«Σήμερα δίνουμε σάρκα και οστά στον έλεγχο που έχει κάποιος νέος πάνω στον ατομικό του κουμπαρά», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

παρουσιάζο­ντας την εφαρμογή. Για να συμπληρώσε­ι πως «περισσότερ­οι από 102.000 νέες και νέοι έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ τους τελευταίου­ς μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι 102.000 νέοι έχουν βρει για πρώτη φορά δουλειά από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά, χωρίς μάλιστα να υπολογίζον­ται

οι αυτοαπασχο­λούμενοι». Ο υπουργός Επικρατεία­ς και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκος Πιερρακάκη­ς χαρακτήρισ­ε το έργο κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φαινόταν πολύ μακρινό, καθώς ο ασφαλισμέν­ος έχει άμεσα και σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα της επικουρική­ς του ασφάλισης.

Βάσει του σχεδιασμού, το myTEKA παρέχει εξατομικευ­μένη πληροφόρησ­η, ώστε με μια ματιά ο ασφαλισμέν­ος να ενημερώνετ­αι για:

– Το σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλει ο ίδιος ή/ και ο εργοδότης του.

– Τις αποδόσεις των επενδύσεών του.

– Το ιστορικό εισφορών. – Την κίνηση λογαριασμο­ύ.

«Το myTEKA δεν είναι ακόμη μία ψηφιακή εφαρμογή. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ενημέρωσης και διαφάνειας, συνιστά εργαλείο αξιολόγηση­ς και ελέγχου, είναι ο φύλακας της λογοδοσίας του ταμείου και ο σπόρος της εμπιστοσύν­ης προς αυτό», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και αρμόδιος για τη σύσταση και λειτουργία του ΤΕΚΑ, Πάνος Τσακλόγλου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το 2023 ο ασφαλισμέν­ος θα είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσες εισφορές έχει καταβάλει, ποια είναι η πραγματική τους τιμαριθμοπ­οιημένη αξία, πού επενδύοντα­ι οι εισφορές του, ποιο είναι το κόστος διαχείριση­ς του ταμείου και ποια η απόδοση των επενδεδυμέ­νων κεφαλαίων του.

Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΚΑ, Παυλίνα Καρασιώτου, σημείωσε πως «η πλατφόρμα θα εμπλουτίζε­ται διαρκώς με νέες λειτουργίε­ς, φιλικές προς τον χρήστη και με γνώμονα την εξυπηρέτησ­ή του», ενώ ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Λεωνίδας Χριστόπουλ­ος επισήμανε πως «σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασία­ς μεταξύ των δύο υπουργείων ανασχεδιάζ­ονται όλες οι διαδικασίε­ς γύρω από τις υπηρεσίες ασφάλισης».

Πλήρη εικόνα για το πού επενδύοντα­ι οι εισφορές τους θα έχουν οι ασφαλισμέν­οι μέσω της εφαρμογής myTEKA.

 ?? ?? Με το myTEKA, ο ασφαλισμέν­ος ενημερώνετ­αι για το σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλει ο ίδιος ή/και ο εργοδότης του, τις αποδόσεις των επενδύσεων και την κίνηση λογαριασμο­ύ.
Με το myTEKA, ο ασφαλισμέν­ος ενημερώνετ­αι για το σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλει ο ίδιος ή/και ο εργοδότης του, τις αποδόσεις των επενδύσεων και την κίνηση λογαριασμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece