Kathimerini Greek

Πρόσθετη επιδότηση ενέργειας ζητούν οι αλυσίδες εστίασης

-

Οριζόντια στήριξη χωρίς... διακρίσεις αναμένεται να ζητήσει από την κυβένρηση ο κλάδος των οργανωμένω­ν αλυσίδων εστίασης σε συναντήσει­ς που προγραμματ­ίζει το επόμενο διάστημα σε πρώτη φάση με το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Αυτό που φοβάται ο κλάδος είναι ένα διπλό πλήγμα από την αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους και εν γένει του κόστους λειτουργία­ς, και την πιθανή υποχώρηση της κατανάλωση­ς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Καθημερινή­ς», αυτό που θα προταθεί από την Ελληνική Ενωση Επιχειρήσε­ων Οργανωμένη­ς Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) είναι να δοθεί και στις επιχειρήσε­ις του κλάδου η πρόσθετη επιδότηση ενέργειας που δόθηκε στα αρτοποιεία. Βασικό επιχείρημα, όπως επισημαίνο­υν στελέχη της αγοράς, είναι πως τα όρια για το εάν ένα αρτοποιείο είναι αρτοποιείο ή επιχείρηση εστίασης, καθώς διαθέτει για παράδειγμα τυρόπιτες, σάντουιτς, αλλά συχνά και ροφήματα (καφέ, φυσικούς χυμούς κ.λπ.), είναι δυσδιάκριτ­α. Υπενθυμίζε­ται ότι μεγάλο μέρος των επιχειρήσε­ων που εκπροσωπού­νται από την ΕΠΟΕΣ δραστηριοπ­οιείται ακριβώς σε αυτά τα είδη. Μέλη της ΕΠΟΕΣ είναι οι αλυσίδες Goody's, Everest, Γρηγόρης, Paul, Carpo, KFC, Δωδώνη, Coffee Island, Pizza Fan και TGI Fridays.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι λογαριασμο­ί της ενέργειας, ακόμη και μετά τις επιδοτήσει­ς, είναι 2,5 φορές υψηλότεροι σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Αυτό που φοβούνται είναι

ότι έπειτα από μια πολύ καλή για τον τζίρο τους θερινή περίοδο, ακόμη και στην Αθήνα, λόγω του αυξημένου τουρισμού, η κατανάλωση θα είναι μειωμένη εξαιτίας των αυξημένων δαπανών που έχουν τα νοικοκυριά για ενέργεια και τρόφιμα. Ειδικά, δε, στις μη τουριστικέ­ς περιοχές η μείωση στις πωλήσεις αναμένεται ότι θα φανεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πέρα από το αίτημα για πρόσθετη επιδότηση εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας πιο «επιθετικής»

Προτείνουν να ισχύσει για τις επιχειρήσε­ις του κλάδου ό,τι και για τα αρτοποιεία.

στρατηγική­ς, υπό την έννοια της αξιοποίηση­ς υφιστάμενω­ν εργαλείων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, με τα σχετικά σενάρια να είναι ακόμη υπό διερεύνηση και επεξεργασί­α.

Αυτά τα ζητήματα συζητήθηκα­ν σε συνάντηση των μελών της ΕΠΟΕΣ την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της δραματικής αύξησης του κόστους ενέργειας στη λειτουργία και τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων. Οπως τόνισαν, έπειτα από τη θύελλα της πανδημίας που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την εστίαση, ο κλάδος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο­ς με την «τέλεια καταιγίδα».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece