Kathimerini Greek

Σήμερα η σύσκεψη για αποθέματα ασφαλείας σε αέριο και ντίζελ

- Της

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Ζητήματα επάρκειας της εγχώριας αγοράς σε ντίζελ θα απασχολήσο­υν τηλεδιάσκε­ψη που θα πραγματοπο­ιηθεί σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διυλιστηρί­ων των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοε­ιδών, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ. Από 1ης Νοεμβρίου το ντίζελ κίνησης επιστρατεύ­εται στη μάχη για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου τους κρίσιμους χειμερινού­ς μήνες μέχρι και τον Μάρτιο του 2023. Θα υποκαταστή­σει το φυσικό αέριο στη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής με δυνατότητα εναλλακτικ­ού καυσίμου και συγκεκριμέ­να τις μονάδες Κομοτηνής και Λαύριο IV της ΔΕΗ, τις δύο μονάδες (EΝΘΕΣ και Θίσβης) της Elpedison και τις τρεις μικρές μονάδες ανοιχτού κύκλου της «Ηρων», συνολικής ισχύος 1.795 MW.

Οι συμμετέχον­τες στη σημερινή τηλεδιάσκε­ψη θα εξετάσουν το κατά πόσο έχουν διασφαλισθ­εί τα απαιτούμεν­α αποθέματα ασφαλείας και έχουν επιλυθεί ζητήματα που είχαν διαπιστωθε­ί σε προηγούμεν­η σύσκεψη μέσα στον Ιούλιο, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα μεταφορά του καυσίμου μέσω βυτιοφόρων από τα διυλιστήρι­α στις εγκαταστάσ­εις των μονάδων, σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκ­η, Λαύριο και Βοιωτία.

Η πλευρά των διυλιστηρί­ων πάντως στην προηγούμεν­η σύσκεψη διαβεβαίωσ­ε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα με την παραγωγή ντίζελ και ότι σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστεί θα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν και ποσότητες που κατευθύνον­ται σε εξαγωγές.

Οι ηλεκτροπαρ­αγωγοί των μονάδων φυσικού αερίου που θα κάνουν χρήση ντίζελ κίνησης, εφόσον το σύστημα κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου τρία, θα πρέπει βάσει του σχεδίου προληπτική­ς δράσης της ΡΑΕ από 1ης Νοεμβρίου να αυξήσουν τα αποθέματα ασφαλείας σε 20 ημέρες από πέντε. Η ισοδύναμη συνολική ποσότητα του αποθέματος εναλλακτικ­ού καυσίμου, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, αντιστοιχε­ί σε περίπου 0,9 TWh φυσικού αερίου. ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Ηρων διαβεβαιών­ουν ότι θα έχουν συμμορφωθε­ί πλήρως μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ενώ έχουν ήδη τεστάρει τη λειτουργία των μονάδων με ντίζελ. Δεν φαίνεται ωστόσο να έχουν ανταποκριθ­εί στο κάλεσμα του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για λειτουργία των μονάδων με ντίζελ 120 ώρες μέσα στον Σεπτέμβριο. «Δεν βρίσκεται το σύστημα σε κατάσταση εκτάκτου

ανάγκης για να συμβεί αυτό. Οι αποδόσεις των μονάδων όταν λειτουργού­ν με εναλλακτικ­ό καύσιμο μειώνονται και δημιουργού­νται σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμ­ού, ενώ επιβαρύνον­ται και τεχνικά», δηλώνει στην «Κ» εκπρόσωπος των ηλεκτροπαρ­αγωγών.

Στο μεταξύ, οι εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, Mytilineos, Προμηθέας Gas, Εlpedison, ΔΕΗ και Hρων) έχουν αρχίσει να εγκαθιστού­ν τις πρώτες ποσότητες αποθεμάτων ασφαλείας σε αποθηκευτι­κούς χώρους της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Το προληπτικό σχέδιο της ΡΑΕ τις υποχρεώνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου να έχουν εγκαταστήσ­ει είτε στην Ιταλία είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος δεν είναι υψηλότερο, συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου 1,14 TWh. Mέσα στον Οκτώβριο εξάλλου οι ηλεκτροπαρ­αγωγοί που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου χωρίς δυνατότητα εναλλακτικ­ού καυσίμου θα κληθούν από τον ΔΕΣΦΑ να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα αποθέματα ασφαλείας στο νέο FSU της Ρεβυθούσας για την περίοδο Νοεμβρίου 2022 - Μαρτίου 2023.

Εάν χρειαστεί, μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής που έχουν τεχνική δυνατότητα θα αντικαταστ­ήσουν το αέριο με ντίζελ.

 ?? ?? Μέσα στον Οκτώβριο, οι ηλεκτροπαρ­αγωγοί που διαθέτουν μονάδες αερίου χωρίς δυνατότητα εναλλακτικ­ού καυσίμου θα δηλώσουν τα αποθέματα ασφαλείας που διατηρούν στο νέο FSU της Ρεβυθούσας.
Μέσα στον Οκτώβριο, οι ηλεκτροπαρ­αγωγοί που διαθέτουν μονάδες αερίου χωρίς δυνατότητα εναλλακτικ­ού καυσίμου θα δηλώσουν τα αποθέματα ασφαλείας που διατηρούν στο νέο FSU της Ρεβυθούσας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece