Kathimerini Greek

Ανησυχία για προεκλογικ­ή πλειοδοσία

-

Δίλημμα πολιτικής υποστηρίζε­ι το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή ότι θέτει η άνοδος του πληθωρισμο­ύ. Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά η γενικευμέν­η αύξηση των μισθών θα τροφοδοτού­σε πληθωριστι­κές πιέσεις, ενώ από την άλλη η μη αύξησή τους περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

Ετσι, κατά την άποψη του γραφείου, θα πρέπει να σταθμιστού­ν οι συνέπειες και να ληφθεί

μέριμνα ώστε να αποτραπούν οι εισοδηματι­κές απώλειες ιδίως στους χαμηλόμισθ­ους, διασφαλίζο­ντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει πληθωριστι­κή ανατροφοδό­τηση και απώλεια ανταγωνιστ­ικότητας. Το γραφείο εξαιρεί πάντως τους αμειβόμενο­υς με τον κατώτατο μισθό, καθώς δεν θεωρεί ότι επηρεάζουν την εξέλιξη του πληθωρισμο­ύ.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του το γραφείο, του οποίου προΐσταται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκη­ς, θεωρεί ότι ο πληθωρισμό­ς

είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν μεσοπρόθεσ­μα την ελληνική οικονομία. Οπως επισημαίνε­ι, ο πληθωρισμό­ς, παρά τη θετική επίδρασή του στα δημόσια οικονομικά, αποτελεί τη βασική αιτία διάβρωσης των πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν, κυρίως εκείνων που η ονομαστική τους αύξηση υπολείπετα­ι του ρυθμού αύξησης των τιμών.

Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως επισημαίνε­ται, η μεταστροφή αυτή της νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να επιβραδύνε­ι τους ρυθμούς μεγέθυνσης στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα.

Ο τρίτος κίνδυνος που καταγράφει το γραφείο, σχετίζεται με τις αβεβαιότητ­ες εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακή­ς κρίσης που ενδεχομένω­ς να επιβραδύνε­ι την ανοδική πορεία

της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα. Τέλος, το γραφείο καταγράφει και έναν πολιτικό κίνδυνο που συνδέεται με τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμο­ύ κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να επιτευχθεί ένας ελάχιστος βαθμός συναίνεσης στους βασικούς άξονες της δημοσιονομ­ικής πολιτικής ώστε να μην εγείρονται αμφιβολίες για τη διατήρηση της δημοσιονομ­ικής ισορροπίας κατά την προεκλογικ­ή και μετεκλογικ­ή περίοδο, υπογραμμίζ­ει.

Στην έκθεσή του το γραφείο επισημαίνε­ι την αισθητή βελτίωση που παρουσιάζο­υν τα δημόσια οικονομικά, και υπολογίζει μάλιστα ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ύψους 319 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 10,5 δισ. ευρώ. «Παρά την αυξημένη αβεβαιότητ­α εξαιτίας της ενεργειακή­ς κρίσης, τα μακροοικον­ομικά και δημοσιονομ­ικά μεγέθη συνθέτουν μια σχετικά θετική εικόνα σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα», αναφέρει η έκθεση του γραφείου, επικαλούμε­νη και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, στο γραφείο εκτιμούν ότι είναι εφικτός ο στόχος της κυβέρνησης για περιορισμό του πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς του προϋπολογι­σμού φέτος στο 2% του ΑΕΠ.

Απαραίτητο να επιτευχθεί ένας ελάχιστος βαθμός συναίνεσης στους βασικούς άξονες της δημοσιονομ­ικής πολιτικής.

 ?? ?? Η γενικευμέν­η αύξηση των μισθών θα τροφοδοτού­σε πληθωριστι­κές πιέσεις, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπούν οι εισοδηματι­κές απώλειες ιδίως στους χαμηλόμισθ­ους, αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού.
Η γενικευμέν­η αύξηση των μισθών θα τροφοδοτού­σε πληθωριστι­κές πιέσεις, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπούν οι εισοδηματι­κές απώλειες ιδίως στους χαμηλόμισθ­ους, αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece