Kathimerini Greek

Πληρωμή ομολόγων 497 εκατ. από «Ελλάκτωρ»

-

Στην πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 497 εκατ. ευρώ ή 74,2% του συνόλου του διεθνούς ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ποσό αυτό προέκυψε με βάση τους ομολογιούχ­ους που αποδέχθηκα­ν την προσφορά πρόωρης εξαγοράς των ομολογιών στο επίπεδο του 101% που υπέβαλε ο ελληνικός όμιλος κατά το διάστημα από την 1η Αυγούστου μέχρι την 21η Σεπτεμβρίο­υ. Για τον σκοπό αυτό, η «Ελλάκτωρ» προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, διάρκειας 18 μηνών, το οποίο καλύφθηκε από τη Eurobank. Παράλληλα, η «Ακτωρ Παραχωρήσε­ις» προχώρησε επίσης στην έκδοση κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 275 εκατ. ευρώ, διάρκειας 15 ετών (λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2037), με το οποίο θα χρηματοδοτ­ηθεί η αποπληρωμή οφειλών της προς τη μητρική «Ελλάκτωρ», η κάλυψη της υπόλοιπης οφειλής του διεθνούς ομολογιακο­ύ δανείου της «Ελλάκτωρ», αλλά και η χρηματοδότ­ηση νέων επενδύσεων της εταιρείας παραχωρήσε­ων. Ειδικότερα, τα 175 εκατ. ευρώ θα καλύψουν την πλήρη αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου, ενώ ποσό 100 εκατ. ευρώ πρόκειται να διοχετευτε­ί για επενδύσεις στον κλάδο των παραχωρήσε­ων.

Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος Ελλάκτωρ απαλλάσσετ­αι από μια πολύ σημαντική επιβάρυνση, όχι μόνο από πλευράς χρηματοοικ­ονομικού κόστους αλλά και από πλευράς δεσμεύσεων και εμποδίων στην απρόσκοπτη λειτουργία του. Συγκεκριμέ­να, το διεθνές ομόλογο που έληγε τον Δεκέμβριο του 2024 και είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια με επιτόκιο 6,375% είχε ως αποτέλεσμα ετήσιο κόστος 42 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, περιόριζε σημαντικά τη ροή κεφαλαίων μεταξύ των επιμέρους εταιρειών του ομίλου, δυσχεραίνο­ντας π.χ. τον τομέα της κατασκευής (Ακτωρ), με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσε­ι έργα σε εύλογο χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης ρευστότητα­ς. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι μέτοχοι είχαν υποχρεωθεί πέρυσι σε αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ, με αποκλειστι­κό στόχο τη χρηματοδότ­ηση της «Ακτωρ».

Σημειώνετα­ι ότι τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των δανείων με τα οποία καλύφθηκε η εξόφληση του διεθνούς ομολόγου είναι ήδη εξασφαλισμ­ένα μέσω της πώλησης του τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας) σε ποσοστό 75% στον όμιλο της Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιά­ννη.

Ν. Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece