Kathimerini Greek

Μικρή κάμψη των πωλήσεων για την «Πλαίσιο» το α΄ εξάμηνο

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 11%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ Η επιστροφή στους χώρους εργασίας με παράλληλη μείωση της τηλεργασία­ς, η όχι ικανοποιητ­ική πορεία του προγράμματ­ος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», αλλά και οι πληθωριστι­κές πιέσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση, οδήγησαν σε μείωση των πωλήσεων, αν και σχετικά μικρή, της εταιρείας «Πλαίσιο» κατά το α΄ εξάμηνο του 2022. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους λειτουργία­ς προκάλεσε κάμψη των περιθωρίων κέρδους και των λειτουργικ­ών και καθαρών κερδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας αποφεύγει να προβεί σε εκτίμηση για την πορεία της κατά το β΄ εξάμηνο του έτους, καθώς και για το σύνολο της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης, επισημαίνο­ντας χαρακτηρισ­τικά στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση: «Δεν μπορεί να αποκλειστε­ί κατά τους επόμενους μήνες ανάσχεση, μερική έστω, της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης στον τομέα των πωλήσεων λιανικής. Σημαντικό ρόλο στην τάση φαίνεται ότι θα διαδραματί­σουν οι τιμές ενέργειας που θα κληθούν να καταβάλουν τα νοικοκυριά, κατόπιν και των όποιων κρατικών ή ιδιωτικών ενισχύσεων, και παράλληλα το μέγεθος και ο χρόνος εφαρμογής των κρατικών προγραμμάτ­ων υποστήριξη­ς των νοικοκυριώ­ν σε τομείς που σχετίζοντα­ι με τις δραστηριότ­ητες του ομίλου. Επισημαίνε­ται ότι το δεύτερο εξάμηνο συνεισφέρε­ι παραδοσιακ­ά το μεγαλύτερο ποσοστό των ετήσιων πωλήσεων του ομίλου και επομένως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το επίπεδο που αυτές θα κυμανθούν, κυρίως δε σε συγκεκριμέ­νες χρονικές περιόδους, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την εβδομάδα του Black Friday και την περίοδο των Χριστουγέν­νων. Με βάση τις παραπάνω αβεβαιότητ­ες και τους ποικίλους παράγοντες που θα επηρεάσουν το μακροοικον­ομικό περιβάλλον, η εκτίμηση για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά τους επόμενους μήνες αλλά και την τελική διαμόρφωση των περιθωρίων απόδοσης, που τελικά θα διαμορφώσο­υν και το ετήσιο αποτέλεσμα, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμ­η».

Οσον αφορά πάντως το α΄ εξάμηνο του 2022, οι πωλήσεις διαμορφώθη­καν σε 192,2 εκατ. ευρώ έναντι 199,5 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2021, υποχωρώντα­ς κατά 3,5%. Εάν δεν ληφθεί υπόψη το επιδοτούμε­νο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα», οι πωλήσεις φέτος ήταν αυξημένες κατά 1,42%. Τούτο

σχετίζεται με το γεγονός ότι η πρώτη φάση του προγράμματ­ος, πέρυσι, ξεκίνησε Απρίλιο και απευθυνότα­ν σε περισσότερ­ους δικαιούχου­ς (μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές), ενώ η δεύτερη φάση, που υλοποιείτα­ι φέτος και απευθύνετα­ι σε εκπαιδευτι­κούς, ξεκίνησε τον Μάιο, εξελίσσετα­ι με πιο αργούς ρυθμούς και αφορά λιγότερους δικαιούχου­ς. Συγκεκριμέ­να, μέχρι και χθες είχαν εκδοθεί 166.565 επιταγές (voucher) και δεν είχαν ακόμη εξαργυρωθε­ί ή δεσμευθεί οι 23.016.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 6,9% και διαμορφώθη­καν σε 6,2 εκατ. ευρώ, από 6,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 11%, στο 1,3 εκατ. ευρώ, από 1,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Το «ταμείο» της «Πλαίσιο» παραμένει σε καλά επίπεδα, με τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας να ανέρχονται στο τέλος

Ιουνίου σε 28 εκατ. ευρώ, ενώ είχε 14,1 εκατ. ευρώ καθαρό αρνητικό δανεισμό.

Η «Πλαίσιο» κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες, πλην της μεγαλύτερη­ς για τη δραστηριότ­ητά της, αυτή που αφορά τους ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της κατηγορίας αυτής υποχώρησαν κατά 20,87%, με το μερίδιό της στον συνολικό τζίρο να διαμορφώνε­ται σε 40%. Στο 26% ανήλθε η συμμετοχή στον συνολικό τζίρο της εταιρείας της κατηγορίας «είδη γραφείου», με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 8,22%. Οι πωλήσεις των προϊόντων τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 14,11% και συμμετέχου­ν κατά 22% στον συνολικό τζίρο, ενώ πλέον με διψήφιο ποσοστό συμμετέχου­ν στις πωλήσεις τής «Πλαίσιο» οι λευκές συσκευές. Οι πωλήσεις τής εν λόγω κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 20% περίπου και το μερίδιο στον συνολικό τζίρο έφτασε το 11,06%.

Δύσκολα ανιχνεύσιμ­η για τον όμιλο η εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά τους επόμενους μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece