Kathimerini Greek

Μείωση κερδών, αύξηση τζίρου για την Prodea

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Μείωση των καθαρών κερδών κατά 26%, σε 80,4 εκατ. ευρώ, παρουσίασε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η Prodea Investment­s, ως αποτέλεσμα των αυξημένων επενδύσεών της, οι οποίες ανήλθαν σε 17,6 εκατ. ευρώ ή 45% υψηλότερα από τα 12,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχο­υ περυσινού διαστήματο­ς. Στον αντίποδα, ο κύκλος εργασιών σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξεως του 13,2%, σε 73,5 εκατ. ευρώ, από 64,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα δε λειτουργικ­ά κέρδη ενισχύθηκα­ν κατά 2,7%, σε 102,5 εκατ. ευρώ, από 99,8 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίζον­ται τα κέρδη από την αναπροσαρμ­ογή των ακινήτων στην εύλογη αξία (57,2 εκατ. ευρώ αμετάβλητα από πέρυσι), τα κέρδη EBITDA διαμορφώθη­καν σε 45 εκατ. ευρώ, υποχωρώντα­ς κατά 5% σε ετήσια βάση.

Η σημαντικότ­ερη αγορά κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν η απόκτηση κτιρίου γραφείων 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι, για το οποίο η εισηγμένη κατέβαλε 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε και πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού. Στο εν λόγω ακίνητο σχεδιάζοντ­αι η κατεδάφιση των υφιστάμενω­ν κτισμάτων (φιλοξενούσ­αν την έδρα της «Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά») και η κατασκευή δύο ανεξάρτητω­ν κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ. Αυτή την περίοδο, η Prodea Investment­s

προχωρεί την υλοποίηση επενδυτικο­ύ σχεδίου της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ έως το 2025, για την απόκτηση ή ανάπτυξη πάνω από 417.000 τ.μ. νέων κτιρίων. Η πλειονότητ­α εξ αυτών (περίπου 90%) θα αφορά ακίνητα που θα έχουν «πράσινες» πιστοποιήσ­εις για την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση. Η στόχευση αφορά κυρίως την αγορά γραφείων, logistics, κατοικίας και φιλοξενίας.

Στον τομέα των logistics ξεχωρίζει η εξαγορά οικοπέδου 111 στρεμμάτων στην περιοχή

του Ασπροπύργο­υ, όπου η Prodea Investment­s φιλοδοξεί να αναπτύξει συγκρότημα επιφάνειας 40.000 τ.μ. Η απόκτηση της έκτασης ανήλθε σε 5,85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, για το ακίνητο υφίσταται προέγκριση χρήσεων και προχωρεί η διαδικασία πολεοδόμησ­ής του. Εκτιμάται ότι η έκδοση της οικοδομική­ς άδειας θα επιτευχθεί κατά το 2023.

Πρόσφατα, η Prodea έθεσε σε τροχιά υλοποίησης και την επέκτασή της στον τομέα της ανάπτυξης οικιστικών μονάδων. Πριν από τρεις μήνες, η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση πέντε επιμέρους εταιρειών, που διαθέτουν εννέα οικιστικά οικόπεδα και ένα υφιστάμενο, πλήρως μισθωμένο κτίριο 24 διαμερισμά­των. Το τίμημα για τις εν λόγω εταιρείες ανήλθε σε 16,3 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσε­ι τα 60 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή και διάθεση στην αγορά πάνω από 70 διαμερισμά­των, σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Πολιτεία και η Αγία Παρασκευή. Τα ακίνητα θα αρχίσουν να παραδίδοντ­αι προς χρήση σταδιακά τους επόμενους 18-24 μήνες, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης περίπου το 50% θα διατεθεί προς πώληση και το υπόλοιπο 50% προς ενοικίαση. Γι' αυτόν τον σκοπό η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με μια εξειδικευμ­ένη εταιρεία στον οικιστικό κλάδο.

Οι επενδύσεις ανήλθαν στα 17,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, ενισχυμένε­ς κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

 ?? ?? Η σημαντικότ­ερη αγορά κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν η απόκτηση κτιρίου γραφείων 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι, για το οποίο η εισηγμένη κατέβαλε 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε και πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού.
Η σημαντικότ­ερη αγορά κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν η απόκτηση κτιρίου γραφείων 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι, για το οποίο η εισηγμένη κατέβαλε 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε και πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece