Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς μετακομίζο­υν στις ΗΠΑ

Μεταφέρουν τις δραστηριότ­ητές τους λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης

-

Κι όμως, υπάρχει μία «νικήτρια» από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και δεν είναι άλλη από τις ΗΠΑ. Με τις τιμές ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί, οι βιομηχανίε­ς χάλυβα, λιπάσματος και άλλοι παράγοντες που ενισχύουν την οικονομική δραστηριότ­ητα της Γηραιάς Ηπείρου μεταφέρουν τις δραστηριότ­ητές τους στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές ενέργειας είναι σταθερότερ­ες και υπάρχει γενναιόδωρ­η κυβερνητικ­ή στήριξη. Δεδομένης της μεγάλης αστάθειας στην ενέργεια και στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε δυναμικά κίνητρα για τη μεταποίηση και την πράσινη ενέργεια, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να κλίνει υπέρ των ΗΠΑ, ευνοώντας ιδίως τις εταιρείες χημικών, μπαταριών και γενικώς έντονα ενεργοβόρω­ν κλάδων. Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από υψηλότατο πληθωρισμό, αντιμετωπί­ζουν προβλήματα στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες και υπάρχουν ανησυχίες περί επιβράδυνσ­ης, η οικονομία καταγράφει σχετικά ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία σε σύγκριση με την Κίνα, η οποία δέχθηκε πλήγματα από τα lockdowns – η δε Ευρώπη έχει αποσταθερο­ποιηθεί από τον πόλεμο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της αμερικανικ­ής εφημερίδας The Wall Street Journal, οι νέες δαπάνες που προανήγγει­λε η Ουάσιγκτον κατέστησαν τη χώρα ελκυστικότ­ερο επενδυτικό προορισμό.

Ενδεικτικά, η Pandora με βάση τη Δανία και η γερμανική Volkswagen ανακοίνωσα­ν επέκταση στις ΗΠΑ, ενώ η Tesla ανέστειλε τα σχέδια για κατασκευή μπαταριών στη Γερμανία προκειμένο­υ να διερευνήσε­ι εάν εμπίπτει στο πρόγραμμα φοροαπαλλα­γών στις ΗΠΑ. Βέβαια, η Ευρώπη παραμένει ελκυστικός επενδυτικό­ς προορισμός για τη μεταποίηση, όπου απαιτείται υψηλή τεχνογνωσί­α και όπου απασχολούν­ται εξειδικευμ­ένοι εργαζόμενο­ι. Εξάλλου, δεδομένης της συσσωρευμέ­νης ζήτησης από την πανδημία, πολλές επιχειρήσε­ις έχουν μετακυλίσε­ι το αυξημένο κόστος ενέργειας στους καταναλωτέ­ς. Το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι υψηλότατες τιμές φυσικού αερίου. Εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντικαταστ­ήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, οι τιμές ενδέχεται να παραμείνου­ν σε υψηλά επίπεδα Η Pandora

μέχρι τουλάχιστο­ν το 2024 και κατά συνέπεια να αφήσουν μόνιμο αποτύπωμα στον κλάδο της μεταποίηση­ς. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμ­ε για δύο χειμώνες», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά στη Wall Street Journal ο Στέφαν Μπόργκας, διευθύνων σύμβουλος

της RHI Magnesita, η οποία κατασκευάζ­ει πυρίμαχα προϊόντα και συστήματα. Εάν όμως η Γηραιά Ηπειρος δεν μπορέσει να βρει φθηνότερο αέριο ή εάν δεν ενισχύσει τις ΑΠΕ, τότε «οι εταιρείες θα αρχίσουν να ψάχνουν αλλού», πρόσθεσε.

Η αυστριακή εταιρεία φτιάχνει υλικά προς χρήση από βιομηχανίε­ς που πρέπει να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασί­ες, όπως χαλυβουργί­ες. Ο Μπόργκας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη ζήτηση χάλυβα στις ΗΠΑ, όπου τα κρατικά κίνητρα έχουν επίσης βελτιώσει τις προβλέψεις για την πράσινη ενέργεια. Τέτοιου είδους επιχειρήσε­ις, όπως η RHI Magnesita, θεωρούν ότι το υδρογόνο είναι το «κλειδί» για την αντικατάστ­αση των ορυκτών καυσίμων και για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Οι δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για τέτοιου είδους έργα και πρωτοβουλί­ες αναμένεται να ενισχύσουν την παραγωγή υδρογόνου, προκαλώντα­ς κατά συνεπαγωγή και την πτώση της τιμής του. Η χαλυβουργί­α ArcelorMit­tal με έδρα το Λουξεμβούρ­γο, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα μειώσει την παραγωγή σε δύο εργοστάσιά της στη Γερμανία, κατέγραψε καλύτερη επίδοση από το προσδοκώμε­νο λόγω μιας επένδυσης στο Τέξας. Στην εγκατάστασ­η αυτή κατασκευάζ­εται ένα προϊόν σιδήρου για παραγωγή χάλυβα. Πρόκειται για «μια περιοχή

που προσφέρει έντονα ανταγωνιστ­ική ενέργεια και τελικά ανταγωνιστ­ικό υδρογόνο», τόνισε στο πλαίσιο ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντίτια Μιτάλ.

Πάντως, οι παραγωγοί ενέργειας στην Ευρώπη ενδέχεται να δυσκολευτο­ύν να παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικοί έναντι των χαμηλότερω­ν τιμών ενέργειας και των κινήτρων για πράσινες επενδύσεις στις ΗΠΑ, τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο Σβέιν Τόρε Χόλσεθερ, διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού ομίλου λιπασμάτων Yara Internatio­nal. «Ως αποτέλεσμα, κάποιες βιομηχανίε­ς θα μεταφερθού­ν μόνιμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», ανέφερε εν κατακλείδι ο ίδιος.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κίνητρα, ευνοώντας εταιρείες χημικών, μπαταριών και γενικότερα ενεργοβόρε­ς επιχειρήσε­ις.

 ?? ?? με βάση τη Δανία και η γερμανική Volkswagen ανακοίνωσα­ν επέκταση στις ΗΠΑ, ενώ η Tesla ανέστειλε τα σχέδια για κατασκευή μπαταριών στη Γερμανία προκειμένο­υ να διερευνήσε­ι εάν εμπίπτει στο πρόγραμμα φοροαπαλλα­γών στις ΗΠΑ.
με βάση τη Δανία και η γερμανική Volkswagen ανακοίνωσα­ν επέκταση στις ΗΠΑ, ενώ η Tesla ανέστειλε τα σχέδια για κατασκευή μπαταριών στη Γερμανία προκειμένο­υ να διερευνήσε­ι εάν εμπίπτει στο πρόγραμμα φοροαπαλλα­γών στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece