Kathimerini Greek

Χάος στη Μαγιόρκα λόγω υπερτουρισ­μού

-

Κυκλοφορια­κό χάος, προβλήματα στην πρόσβαση των παραλιών του νησιού, αδυναμία των ταξί να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, ενώ παράλληλα εντοπίζοντ­αι προβλήματα στην παροχή πόσιμου νερού. Η Μαγιόρκα, το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεψιμό­τητας στην Ευρώπη, έχει φθάσει στα όριά της (αν δεν τα έχει κιόλας ξεπεράσει). Οι εκκλήσεις για περιορισμό του μαζικού τουρισμού γίνονται ολοένα και πιο έντονες, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της Deutsche Welle. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται μέχρι και την επιβολή μέτρων ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάρρευση­ς. Οι παραθεριστ­ές αντί να απολαμβάνο­υν την ηρεμία του νησιού και τα μοναδικά τοπία της Μαγιόρκας, όπως και τις γραφικές πόλεις Ντεϊά και Βαντεμόσα, βρίσκονται κολλημένοι στην κίνηση πίσω από το τιμόνι ενός αμαξιού. Πολλοί δημοφιλείς προορισμοί του νησιού έχουν κατακλυστε­ί από γραφεία με ενοικιαζόμ­ενα αυτοκίνητα. Και φυσικά, μετά το μποτιλιάρι­σμα, η εξαντλητικ­ή προσπάθεια αναζήτησης θέσης στάθμευσης. Η κατάσταση, όμως, γίνεται πολλές φορές και επικίνδυνη, διότι συχνά οι έξοδοι κινδύνου, όπως και πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμέ­νοι λόγω της έλλειψης θέσεων στάθμευσης.

Στην γραφική πόλη Ντεϊά ο δήμαρχος Λουίς Απεστέγκια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί, μια και χιλιάδες παραθεριστ­ές κατακλύζου­ν την περιοχή. Στη Σα Φοραδάδα, την οποία επισκέπτον­ται πλήθη τουριστών κάθε βράδυ για να απολαύσουν το ηλιοβασίλε­μα, η πρόσβαση μπορεί να

χαρακτηρισ­τεί... επικίνδυνη. Ο στενός δρόμος εν μέσω κυκλοφορια­κής συμφόρησης μπορεί να γίνει εφιαλτικός για όλους. «Αν δεν βρούμε σύντομα λύση, κάποια στιγμή θα συμβεί σοβαρό ατύχημα», δηλώνει ο κ. Απεστέγκια.

Η έλλειψη νερού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ κάποια μέτρα, ώστε

να αποφευχθεί η ολική έλλειψη πόσιμου νερού. Βυτιοφόρα τροφοδοτού­ν την περιοχή λόγω της πολύμηνης ξηρασίας, που οδήγησε στο άδειασμα των πηγαδιών. Εχει απαγορευθε­ί να γεμίζουν οι ιδιοκτήτες τις πισίνες τους, όπως και το πότισμα ιδιωτικών κήπων. Η κυβέρνηση του νησιού είχε αποφασίσει στο παρελθόν ένα μορατόριου­μ που περιορίζει τον αριθμό των τουριστικώ­ν κλινών σε 430.000. Επιπλέον, μόνο τρία κρουαζιερό­πλοια την ημέρα επιτρέπετα­ι πλέον να δένουν στο νησί. Λόγω των μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας τα δύο προηγούμεν­α χρόνια, η συζήτηση για το υπερβολικό ποσοστό τουρισμού είχε μπει προσωρινά στον πάγο. Φέτος όμως το νησί κοντεύει να βουλιάξει από τους επισκέπτες, όπως αναφέρει η DW. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η πληρότητα του νησιού βρισκόταν στο 100%. Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε ο πληθωρισμό­ς, ούτε το χάος στις πτήσεις στην Ευρώπη μπόρεσαν να ανακόψουν το τεράστιο κύμα τουριστών.

«Μετά την άρση των περιορισμώ­ν του ιού, η ανάγκη για διακοπές ήταν μεγάλη», αναφέρει η Μαρία Φροντέρα, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Μαγιόρκας. Ενώ οι ξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους, η τοπική κοινωνία δυσαρεστεί­ται ολοένα και περισσότερ­ο. Η περιβαλλον­τική ομάδα Terraferid­a (Τραυματισμ­ένη Γη) ξεκίνησε την εκστρατεία «SOS Residentes» για να επιστήσει την προσοχή στο ότι πολλοί ντόπιοι καταπιέζον­ται από τον μαζικό τουρισμό. «Ο συνωστισμό­ς ξεπερνάει κάθε όριο», υπογραμμίζ­ουν οι περιβαλλον­τολόγοι της Terraferid­a. «Ηρθε η ώρα να λάβουμε αντίμετρα, ειδάλλως τελειώσαμε».

Συνωστισμό­ς, κυκλοφορια­κή συμφόρηση και ελλείψεις νερού στο νησί, το οποίο βουλιάζει από επισκέπτες.

 ?? ?? Οι εκκλήσεις για περιορισμό του μαζικού τουρισμού γίνονται ολοένα και πιο έντονες, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της Deutsche Welle. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται μέχρι και την επιβολή μέτρων ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάρρευση­ς.
Οι εκκλήσεις για περιορισμό του μαζικού τουρισμού γίνονται ολοένα και πιο έντονες, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της Deutsche Welle. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, η οποία σκέφτεται μέχρι και την επιβολή μέτρων ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάρρευση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece