Kathimerini Greek

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστή­ριο, πλήρης επικράτηση των πωλητών

Πτώση 1,05% για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε κάτω από τις 820 μονάδες

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Νέες απώλειες σημειώθηκα­ν στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιστρέφου­ν ενδοσυνεδρ­ιακά παρά τις προσπάθειε­ς που έγιναν από τους αγοραστές τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς να ανατραπεί η πτωτική εικόνα της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να αμυνθεί και έτσι υποχώρησε κάτω από τη ζώνη των 820 μονάδων –έστω και αν ο τζίρος παρέμεινε υποτονικός– ακολουθώντ­ας το γενικότερα αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τη συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. και στο 2,25% χθες και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίν­εται σθεναρά, όπως χρειάζεται στον πληθωρισμό, ενώ την Τετάρτη η Fed προχώρησε στην αναμενόμεν­η αύξηση κατά 75 μ.β., με τις αγορές να αναγνωρίζο­υν ότι απέχουμε ακόμη από μια διαφαινόμε­νη κορύφωσή τους, η οποία πλέον τοποθετείτ­αι στην περιοχή του 4,4% για το 2022, ενώ η ίδια η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα έθεσε την κορυφή στο 4,60% το 2023. Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια νέα μεγάλη αύξηση 75 μ.β. τον Οκτώβριο, με τη συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικ­ής πολιτικής να είναι βέβαιη στο υπόλοιπο του έτους, ότι και αν «συμβεί» στην οικονομία, καθώς ο στόχος παραμένει η αντιμετώπι­ση του υψηλού πληθωρισμο­ύ.

Γενικότερα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν ότι

τα υψηλά επιτόκια διεθνώς θα παραμείνου­ν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιθανότατα για ολόκληρο το 2023.

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, ενδεχομένω­ς κρίσιμες για τη βραχυπρόθε­σμη πορεία του Γενικού Δείκτη είναι οι επόμενες συνεδριάσε­ις δεδομένης της έλλειψης θετικών καταλυτών πέραν των εταιρικών αποτελεσμά­των, τα οποία όμως αφορούν το παρελθόν.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece