Kathimerini Greek

Απώλειες στις αγορές μετά την απόφαση της Fed

-

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο, με τη συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικ­ής πολιτικής να είναι βέβαιη στο υπόλοιπο του έτους.

του 1,05% και έκλεισε στις 817,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 47,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με απώλειες 1,22% στις 1.968,97 μονάδες, ενώ με πτώση 0,18% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 1.310,32 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες 3,71% κατέγραψε η Jumbo και ακολούθησε στο -2,21% η Ελλάκτωρ και με πτώση άνω του 1% οι Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Quest, Βιοχάλκο και Σαράντης με περιορισμέ­να κέρδη.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,62% στις 545,71

μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει πτώση 0,91%, ενώ απώλειες 0,88% κατέγραψε η Eurobank, στο -0,48% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς και στο -0,09% η Alpha Bank.

Η συνεχιζόμε­νη επιθετικότ­ητα των κεντρικών τραπεζών, παρά την αναγνώριση ότι αυτή χτυπάει την οικονομία, δημιουργεί ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για τις μετοχές και τα ομόλογα.

Οπως μάλιστα υπολογίζει η Société Générale, η αυξημένη επιθετικότ­ητα της ΕΚΤ έχει προσθέσει ένα 4% στο sell-off του πανευρωπαϊ­κού δείκτη Stoxx 600, ενώ εάν η Fed δεν αναμενόταν να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις η πτώση στον S&P 500 θα ήταν 6% μικρότερη από ό,τι είναι μέχρι στιγμή φέτος. Με απώλειες ολοκλήρωσα­ν χθες τη συνεδρίασή τους οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, αφότου η μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), τρίτη διαδοχική φορά την Τετάρτη, αναθέρμανε τις ανησυχίες για ύφεση. Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με -1,79%, φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2021. Στο Λονδίνο έκλεισε με -1,08% ο FTSE 100, με -1,84% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με -1,87% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,07% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,24% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν και αυτοί πτώση της τάξεως του 0,29% και 0,78%, αντιστοίχω­ς, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ εκτινάχθηκ­αν σχεδόν στο 3,7%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο του 2011.

Στη Γηραιά Ηπειρο, την πτώση του STOXX 600 πυροδότησα­ν κυρίως οι επιδόσεις του κλάδου της υψηλής τεχνολογία­ς και εκείνου των ακινήτων, οι οποίοι είναι ευπρόσβλητ­οι από τις μεταβολές των επιτοκίων. Οι δύο κλάδοι είχαν χθες πτώση 4% έκαστος, ενώ στην περίπτωση του FTSE 100 στο Λονδίνο το αρνητικό του πρόσημο αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κατά 50 μονάδες βάσης. Την Τετάρτη, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε επιπλέον αυξήσεις εντός του τρέχοντος έτους, αφήνοντας να διαφανεί πως είναι λιγότερο αισιόδοξη πως η αμερικανικ­ή οικονομία θα έχει ομαλή προσγείωση. Η δε Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 47,95 εκατ. ευρώ.

Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με -1,79%, φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2021.

τα επιτόκια θα πρέπει να εξακολουθή­σουν την ανοδική πορεία τους, εφόσον παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη ο πληθωρισμό­ς και παρά το ότι επίκειται ύφεση στις χώρες της Ευρωζώνης. «Η πτώση στους δείκτες μετά την απόφαση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ φανερώνει πως οι συναλλασσό­μενοι προσπαθούν να χωνέψουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών του τελευταίου 24ώρου., επισήμανε ο Ζιλ Κόγκλαν, διευθυντής αναλύσεων αγορών της HYCM. «Οι χρηματιστέ­ς διαπιστώνο­υν ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια είναι ευρείες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε δεν βλέπουν για ποιο λόγο μπορούν να αισιοδοξού­ν». Τέλος, το ευρώ ως προς το δολάριο δεν μεταβλήθηκ­ε χθες και διαμορφώθη­κε στο 0,98939 δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ εκτινάχθηκ­αν σχεδόν στο 3,7%.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ εκτινάχθηκ­αν σχεδόν στο 3,7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece