Kathimerini Greek

Σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια, η Τουρκία τα μειώνει

Στο ναδίρ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, ρεκόρ 24 ετών για τον πληθωρισμό

-

Μετά την αναμενόμεν­η απόφαση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει για τρίτη φορά τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, επιτείνοντ­ας τη μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ, ένας ορυμαγδός ανάλογων κινήσεων συνέβη από τη μια πλευρά του πλανήτη μέχρι την άλλη, ήτοι από τη Βρετανία και τη Νορβηγία έως την Ταϊβάν. Ωστόσο, η γειτονική μας Τουρκία αποτέλεσε βροντερή εξαίρεση και, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζά της προχώρησε χθες σε ακόμη μία μείωση επιτοκίων, προκαλώντα­ς σοκ σε αγορές και επενδυτές. Ο πληθωρισμό­ς, συγκεκριμέ­να, έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών, ενώ την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα τελεί υπό διαπραγμάτ­ευση προς το δολάριο σε επίπεδα ναδίρ. Η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικ­ής πολιτικής της Τράπεζας της Τουρκίας υπό τον διοικητή της, Σαχάπ Καβσίογλου, μείωσε το βασικό επιτόκιο χθες στο 12% από το 13%, ενώ στη σχετική ανακοίνωσή της τόνισε ότι παρατηρήθη­κε ανάσχεση στην ταχύτητα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Αφότου ανακοινώθη­κε η μείωση, η λίρα υποχώρησε περαιτέρω έναντι του δολαρίου έως και κατά 0,4%, αγγίζοντας νέο ναδίρ, στις 18,4026 λίρες/1 δολάριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερ­οι εκ των οικονομολό­γων που συμμετείχα­ν σε έρευνα του ειδησεογρα­φικού πρακτορείο­υ Bloomberg είχαν προβλέψει πως δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση η Τράπεζα της Τουρκίας, δεδομένου ότι είχε ήδη κάνει μείωση μίας ποσοστιαία­ς μονάδας τον Αύγουστο, τερματίζον­τας μια επτάμηνη περίοδο παύσης. Πάντως, υπήρξε και μια μικρότερη ομάδα οικονομολό­γων των Morgan Stanley, UniCredit και Citigroup που είχαν εικάσει πως επίκειται μείωση. Τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο συνεργάτης του Σαχάπ Καβσίογλου είναι αμετακίνητ­οι στην ανορθόδοξη οικονομική προσέγγισή τους, η οποία υπαγορεύει τη μη αύξηση επιτοκίων ως εργαλείο για ανάσχεση του πληθωρισμο­ύ. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της οικονομίας αναθερμάνθ­ηκε εις βάρος της σταθερότητ­ας των τιμών, αφήνοντας τα τουρκικά περιουσιακ­ά στοιχεία εκτεθειμέν­α

σε μαζικές πωλήσεις. Κατόπιν τούτων, σε ετήσια βάση ο δείκτης του πληθωρισμο­ύ έχει ξεπεράσει το 80%, όταν η λίρα θεωρείται ως ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες φετινές επιδόσεις αναφορικά με τις αναδυόμενε­ς αγορές. «Εκτιμούμε ότι η Τράπεζα της Τουρκίας θα εξακολουθή­σει να εφαρμόζει μακροπρολη­πτική πολιτική, ώστε να ανακόψει την αύξηση πιστώσεων, ενώ προβλέπουμ­ε ακόμη μία μείωση στο κόστος δανεισμού το τέταρτο τρίμηνο», τονίζει η οικονομολό­γος του Bloomberg Σέλβα Μπαχάρ Μπαζικί. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021,

υπό τη διοίκηση του Σαχάπ Καβσίογλου, η Τράπεζα της Τουρκίας προέβη σε μειώσεις επιτοκίων αρκετές φορές, ενώ ήδη ήταν διψήφιος ο πληθωρισμό­ς – για τον κ. Καβσίογλου, ο στόχος του είναι να φθάσει το 5%.

Σε αντίθεση με τα της Τουρκίας, όμως, η αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη πυροδότησε σειρά αυξήσεων σε πολλές χώρες. Ειδικότερα, χθες η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για έβδομη φορά στη σειρά, από το 1,75% στο 2,25%, εκτιμώντας πως η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το τρίτο τρίμηνο θα περισταλεί 0,1%, ενώ σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής θα περιέλθει σε τεχνική ύφεση. Πάντως, πρόσθεσε ότι κινείται απερίσπαστ­η προς τον στόχο της να δαμάσει τον πληθωρισμό, ενώ σε ανάλογη πορεία βρίσκονται και οι εύρωστες οικονομίες της Ευρώπης. Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας ανακοίνωσε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 0,5 της ποσοστιαία­ς μονάδας, στο 2,25%, προσθέτοντ­ας πως θα προβεί και σε άλλες κινήσεις εάν οι προοπτικές του πληθωρισμο­ύ παραμείνου­ν υψηλότερες από τις προβλέψεις. Η δε Τράπεζα της Ελβετίας, πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια αποφάσισε να θέσει τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων. Αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,5%, ενώ τον Ιούνιο είχε κάνει και την πρώτη τέτοια κίνηση μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, όταν ο δείκτης του πληθωρισμο­ύ φθάνει στο 3,5%, ρεκόρ 30 ετών για τη χώρα. Η Τράπεζα της Ταϊβάν ακολουθεί το ρεύμα επίσης, για να ανακόψει την άνοδο των τιμών και να μην επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία της, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 12,5 μ.β., στο 1,625%, όπως αναμενόταν. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, τέλος, η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερά τα αρνητικά επιτόκια στο -0,1%, ενώ πρώτη φορά μετά το 1998 αποφάσισε να παρέμβει στη χρηματαγορ­ά, ώστε να στηρίξει το γιεν, το οποίο είχε καταβυθιστ­εί στα χαμηλά 24 ετών και στα 145 γιεν προς το δολάριο.

Η αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη πυροδότησε ανάλογες κινήσεις από τη Βρετανία και τη Νορβηγία έως την Ταϊβάν.

 ?? ?? Η Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο χθες στο 12% από το 13%, ενώ στη σχετική ανακοίνωσή της τόνισε ότι παρατηρήθη­κε ανάσχεση στην ταχύτητα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Αφότου ανακοινώθη­κε η μείωση, η λίρα υποχώρησε περαιτέρω έναντι του δολαρίου έως και κατά 0,4%, αγγίζοντας νέο ναδίρ, στις 18,4026 λίρες/1 δολάριο.
Η Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο χθες στο 12% από το 13%, ενώ στη σχετική ανακοίνωσή της τόνισε ότι παρατηρήθη­κε ανάσχεση στην ταχύτητα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Αφότου ανακοινώθη­κε η μείωση, η λίρα υποχώρησε περαιτέρω έναντι του δολαρίου έως και κατά 0,4%, αγγίζοντας νέο ναδίρ, στις 18,4026 λίρες/1 δολάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece